Breaking News

El-Hibêşan: Savaş piyasası DAIŞ’ın yok olmasını istemiyor

HABER MERKEZİ – Ürdünlü yazar ve aktivist Hîşam El-Hibêşan,Cerablus konusunda Türk devleti ve DAIŞ çetelerinin anlaşma sağladıklarını belirterek büyük devletlerin DAIŞ’ı yok etmek istemediklerini kaydetti.
Ürdünlü yazar ve aktivist Hîşam El-Hibêşan,Suriye’de yaşanan gelişmeleri ve Türk devletinin DAIŞ çetelerine verdiği desteği ANHA’ya değerlendirildi.
El-Hibêşan, Türkiye’nin Suriye’ye müdahalelerine değinerek Türk devletinin Suriye’nin geleceğinde olumsuz bir rol oynamaya çalıştığını belirterek son müdahalelerin de kendi çıkarları doğrultusunda bir Suriye fotoğrafı yaratmak istediğini kaydetti.
Türk istihbaratının Suriye sınırında çetelerin geçişine göz yumduğunu belirten El-Hibêşan, Türk devletinin çetelere defalarca kez ve sınırsızca yardım ettiği özellikle istihbarat ve lojistik konularında çetelere destek sunduğunu belirtti.
DAIŞ ve Türkiye arasında anlaşma sağlandı’
El-Hibêşan,Türkiye’nin DAIŞ ile işbirliğini inkar edemeyeceğini ve hatta diğer çete gruplarına da aynı şekilde yardım sunmaktan geri  durmayan Türk devletinin Rojava’daki çete saldırılarında direkt payı olduğunu kaydetti. El-Hibêşan,Türk devletinin Irak ve Suriye üzeri yürütmeye çalıştığı politikalarla halklar arasında parçalılık yaratmaya çalıştığının açık olduğunu dile getirdi.
 ‘Tampon bölge’ gerekçedir
El-Hibêşan, Türkiye’nin Rojava topraklarında oluşturmaya çalıştığı ‘tampon bölge’nin çetelere daha rahat ve daha fazla yardım etmek için bir gerekçe olduğunu dile getirerek bu vesile ile Suriye’ye müdahale etme çabasını yoğunlaştırdığı belirtti. Bu planlamanın Suriyeli göçmenlerin topraklarına dönmesinin istenmediğini belirten El-Hibêşan, özelde Rojavalı halkların hedeflendiğini kaydetti.
Türkiye Cerablus’ta DAIŞ çetelerine yardım ediyor’
Kobani’nin batısında yer alan Cerablus kasabasının kurtarılması için de konuşan El-Hibêşan, bölgede YPG ve QSD ile uluslararası koalisyon güçleri arasındaki işbirliğinin Türk devletinin Suriye’nin kuzeyindeki (Rojava) planlarının boşa çıkarıldığını belirtti. El-Hibêşan, “Kürtler ve Arapların Suriye’nin kuzeydoğusunda oluşturduğu Demokratik Suriye güçleri (QSD) sayesinde DAIŞ’ın işgali altından bulunan Suriye’de topraklarının geniş bir bölümü kurtarılarak, Türk devletinin de bölgedeki planları boşa çıkarıldı.  O nedenle Türk devleti var gücüyle DAIŞ çetelerine Cerablus’ta yardım ediyor. Güçten düşen DAIŞ çetelerini ayakta tutmaya çalışıyor. DAIŞ çetelerini de ayakta tutmasının nedeni Suriye’ye askeri müdahalede bulunma zemini yaratmaya çalışıyor” dedi.
‘DAIŞ’ın varlığı tüm dünya için tehdit’
Ürdün’lü yazar ve eylemci Hîşam El-Hibêşan, Cerablus’un terör merkezi olduğunu, DAIŞ ‘in Türkiye’den destek aldığını belirterek şunları söyledi;”Kuşkusuz Cerablus kenti DAIŞ’ın Kobané kantonuna saldırılar için kullandığı bir karargah, bir terör merkezi. DAIŞ çeteleri bölgeye yerleşirken farklı kesimlerden Türkiye devleti ve istihbaratından destek almıştır. DAIŞ, Türk devletinin çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Burası DAIŞ için bir depo ve terör kaynağıdır. Cerablus’un tamamı çetelerin eğitim gördüğü ve intihar eylemcilerinin yetiştirildiği bir merkez. İç ve dış bağlantıların çoğu bu alan üzerinden yürütülüyor. Bu nedenle Türk istihbaratının DAIŞ‘a verdiği yardımlar uluslasarası toplumun barış ve huzuru için tehlike oluşturuyor.”
‘Savaş pazarı DAIŞ’ın yok edilmesini istemiyor’
El-Hibêşan, büyük devletlerin ve savaş pazarını yönetenlerin DAIŞ’i bitirmek istemediğine dikkat çekerek şunları dile getirdi;”Kürt ve Arapların, DAIŞ çetelerini Cerablus bölgesinden çıkartılması için çalışıyor. Ancak Türkiye buna engeller çıkarıyor. Ayrıca çetelere karşı savaşan güçlerin desteklenmesinin önünü alıyor.
Türkiye bölgede kendi plan ve projelerini uygulamak istiyor’
Ürdün’lü yazar ve eylemci Hîşam El-Hibêşan konuşmasını şöyle sonlandırdı;”Suriye’nin geleceğinin nasıl şekilleneceği belli değil. Bölgenin geleceği de her ihtimale açık. 5 aylık süreç içerisinde çok kuşkulu gelişmeler yaşandı. Özellikle de bu bölgelerde askeri gelişmelerinde yaşanacağından kuşku duymuyoruz.”
(uş/ad/my)
ANHA
4

No comments