Breaking News

QSD: Biz yoksak Cenevre-3 kararları bizi bağlamaz

KENDAL CÛDÎ
KOBANÊ – Cenevre-3 görüşmelerine Özerk yönetim, PYD ve QSD’nin katılımına engel olunmasını “demokratik çözüme yönelik komplo” olarak niteleyen QSD sözcüsü Telal Ali Silo, “Cenevre’den çıkacak kararları kimse bize dayatamaz” dedi.
Suriye krizine siyasi çözüm iddiasıyla İsviçre’nin Cenevre kentinde 29 Ocak’ta başlayan görüşmelere Türkiye ve Suudi Arabistan’ın şantajları sonucunda Demokratik Özerklik Yönetimi ve PYD’nin katılımı engellendi. Demokratik Suriye Meclisi (MSD) de MSD Eş Başkanı İlham Ehmed ve PYD’nin yer almayacağı görüşmelere katılmayacağını duyurdu.
DAIŞ çetelerine karşı pratik sahada en etkili ve başarıyla mücadele eden Demokratik Suriye Güçleri (QSD)’nin sözcüsü Telal Ali Silo, Kürt halkının iradesinin dışlandığı, QSD’nin dahil edilmediği Cenevre-3 görüşmelerini ANHA’ya değerlendirdi.
‘Suriye halkına karşı yeni bir komplo tezgahlanıyor’
Suriye halklarının Cenevre görüşmelerinden demokratik siyasi çözüm beklentisinde olduğunu ve bu yönlü tek çözüm projesi olan gücün Özerk yönetim ve Kürt halkı ile MSD olduğunu belirten Silo, şöyle konuştu: “Maalesef görülüyor ki, tüm Suriye halklarına karşı Cenevre görüşmeleri adı altında yeni bir komplo tezgahlanıyor. Demokratik çözüm isteyen, bu amaçla Pratik sahada en çok mücadele eden, proje hazırlayıp sunan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve askeri gücü Demokratik Suriye Meclisi (QSD) siyasi çözüm iddiasıyla planlanan Cenevre görüşmelerine davet edilmedi. Bu yeni bir komplodur. Cenevre görümelerine katılanların hiç biri Suriye krizine çözüm olabilecek bir proje ve güç sahibi değildir. Sözde “muhalefet” olarak Cenevre’de bulunanlar sadece “otel muhalifleri”dir, bunlar Suriye muhalefeti değildir.
Otellerde yaşayarak “Suriye muhalefeti” olduklarını iddia edenlerin gerçekleştireceği görüşmelerden de tabii ki Suriye halkının arzu ettiği bir çözüm çıkmayacaktır.”
‘En temel aktörler MSD ve QSD’dir’
QSD sözcüsü Telal Ali Silo, Cenevre görüşmeleri Hazırlık Komitesi’nin de en kısa süre içinde görüşmelere katılanların niteliğinden dolayı hayretler içinde kalacağını söyledi.
Bu smzde muhaliflerin sahada hiç bir güçleri olmadığı için Suriye krizi gibi oldukça derinleşmiş bir sorunu çözmeye dönük plan proje geliştirecek kapasiteleri ve güçleri de olmadığını söyleyen QSD sözcüsü; “bu yüzden ileriki günlerde QSD ve MSD’nin Cenevre’ye davet edileceğine inanıyoruz. Çünkü Suriye halklarını toparlayan ve çözüm umudunu diri tutan bu iki güçtür (MSD ve QSD). Hem haklı bir davayı savunuyoruz hem de güçlüyüz. Üstelik bu toprakların gerçek sahipleriyiz. Dolayısıyla Suriye’nin geleceğinin belirlenmesinde ve siyasi çözüm geliştirilmesinde en önemli rol QSD ve MSD’ye düşmektedir” dedi.
‘Biz yoksak, Cenevre-3 kararları bize dayatılamaz’
Demokratik Suriye Güçleri sözcüsü Telal Ali Silo, ‘MSD ve QSD olarak Cenevre katılmasanız görüşmelerde alınacak kararlara uyacak mısınız?’ sorusunu ise şöyle cevapladı: “Cenevre’den çıkacak kararlar ne olursa olsun, bizi hiçbir koşulda bağlamaz. Sahada gücü olanların, Suriye’nin geleceği için kendi kararlarını kendi özgüçlerine dayanarak alma hakları ve iradeleri vardır. Şu an Cenevre görüşmelerine katılanların Suriye’nin sorunlarını ve ağır krizini çözecek bir güçleri bulunmamaktadır. Bu da Cenevre-3’ün Riyad toplantısından farksız olduğunu gösterir. Riyad toplantısı gerçekleştiğinde de PYD ve Demokratik Özerklik yönetimi dışlanmıştı. O zaman biz bunun Suriye haklarına karşı bir komplo olduğunu söylemiştik. Çünkü halkların temsilcileri ve Suriye sahasında direniş ve çözüm gücü bulunan kesimler o toplantıya davet edilmemişlerdi. Şimdi de biz Cenevre’de yokuz ve hiç bir kararında bizim irademiz ve imzamız olmayacaktır. Dolayısıyla Cenevre’de alınacak kararlar ne olursa olsun, bizi bağlamayacak, güçlerimize dayatılamayacaktır. Önümüzdeki dönemde yürütüeceğimiz çalışmalar da bunu kanıtlayacaktır.”
QSD resmi sözcüsü Telal Ali Silo, QSD ve MSD’nin haklı, güçlü ve prensipleri olan güçler olduğunu ve bu temelde birçok başarı elde ettiklerini belirtti. Kobanê’den Cizîr kantonuna kadarki geniş alanı, yani Suriye topraklarının % 17’sini control ettiklerini ifade eden Silo, tüm başarılarını da QSD savaşçıları ve şehitleri sayesinde elde ettiklerini, önümüzdeki süreçte de tüm Suriye topraklarını özgürleştirmeye dönük operasyonlarının süreceğini kaydetti.
 (aç)
ANHA

No comments