Breaking News

Yaralı YPG’liler için HDP’den araştırma önergesi

HABER MERKEZİ – HDP’li 20 milletvekili 6 yaralı YPG’linin El-Nusra’ya teslim edilmesi hakkında meclise araştırma önergesi sundu. Olayın araştırılmasını isteyen HDP’liler, uluslararası sözleşmelere aykırı davranılarak savaş suçu işlendiğini belirtti.
HDP’li vekiller tarafından meclise sunulan  araştırma önergesinde, özetle şu ifadelere yer verildi: “25 Temmuz 2015 tarihinde Ankara Eğitim-Sen misafirhanesine hukuksuz bir polis baskını gerçekleştirilmiş ve bu baskın esnasında, tedavileri için Ankara’da bulunan 6 Suriye yurttaşı gözaltına Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından beyanları alınıp serbest bırakılmışlardır.
6 Suriye yurttaşı , Cumhuriyet Savcılığınca serbest bırakıldıklarından sonra hukuka ve ahlaka aykırı bir işlemle Cilvegözü sınır kapısındanEl-Nusra Cephesine  teslim edildikleri bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Bu bilgiler, grup başkanvekilimizce İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı aranarak, sözlü olarak da teyit edilmiştir. Türkiye’ye sığınan 6 yaralının Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan El-Nusra’ya tesliminden sonra akıbetleri de bilinmemektedir.”
‘Uluslararası sözleşmelere aykırı davranıldı’
1951 Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesinin 33. maddesi de aynı noktaya değinmekte ve non-refoulement yasağına göre “mültecinin veya sığınmacının ırkı, dini, vatandaşlığı, sosyal bir gruba aidiyeti veya siyasi düşünceleri sebebiyle hayat ve hürriyetinin tehdit edileceği ülkelere geri gönderilmemesini ve iade edilmemesini düzenlemektedir” denildi.
Önergede, kendi rızalarıyla Türkiye’ye resmi yollarla gelen, kayıtlarını resmi bir kurumunda yapan 6 yaralının tedaviye ihtiyaç duydukları bir durumda savaş koşullarının çok ciddi boyutlarda yaşandığı, hayatlarını tehlikede olacağı açık olan bir bölgeye iadelerinin açıkça suç teşkil ettiğine vurgu yapılarak, “Kaldı ki iade işlemlerinin, bilinçli olarak Nusaybin – Ceylanpınar – Suruç sınır kapılarından değil de Cilvegözü’nden yapılması ve 6 yaralının kendilerine düşmanlık besleyen, çatışmanın tarafı olan El-Nusra terör örgütüne teslim edilmeleri iç hukuk düzenlemelerinin yanı sıra başta AİHS Ek Protokolleriulusal hukukun, uluslararası hukukun, insan hakları hukukunun gereklerinin ihlal edildiğini açıkça göstermektedir” diye kaydedildi.

No comments