Breaking News

MİT-IŞİD ORTAKLIĞINDA MAXMUR KAMPI BOŞALTILMAK İSTENDİ

Maxmur kampının boşaltılma planı açığa çıktı. MİT-IŞİD işbirliğinde Maxmur kampı boşaltıldı.
MİT Maxmur Kasabası ve Kamp İle İlgili IŞİD İçin İstihbarat Topladı
MİT İstihbarat desteği verdi, IŞİD çeteleri saldırdı, Maxmur kampı boşaltıldı. Türk Kızılayı Maxmur mültecilerini Türkiye’ye götürmek için harekete geçti. AKP’nin bölge valileri planın son uygulayıcıları oldu.
HPG, YJA STAR ve milislerin gerçekleştirdiği operasyon sonrasında IŞİD çetelerinden temizlenen Maxmur kampında, IŞİD çetelerinin arkalarında bıraktıkları motoru çalışır durumda olan bir araç içinde, kamp ile ilgili istihbarat bilgilerinin olduğu hafıza kartları ve kağıt üzerine elle çizilmiş krokiler ele geçti.
IŞİD çetelerine ait araç içinde bulunan 8 GB’lık hafıza kartında Maxmur kampının üstündeki tepelik alandan çekilmiş 11 adet fotoğraf, kampın içinde bulunan asayiş, kampın girişindeki asayiş kontrol noktası, BM binası, kampın etrafındaki kanal ve mevzilerinde içinde olduğu 28 adet fotoğraf bulundu. Fotoğraflar üzerinde yapılan teknik  incelemeler sonucunda söz konusu fotoğrafların 22 Temmuz 2014 tarihinde Toshiba marka, Windows 7 Türkçe işletim sistemi yüklü bir bilgisayardan aktarılmış. Kamp içinden alınan fotoğrafların hepsi İphone s4 marka telefonla çekilmiş. Hafıza kartındaki fotoğraflar içinde en dikkat çekeni ise kampa ait yakın mesafeden alınmış 6 adet uydu fotoğrafıdır. Kamp ve çevresinin bütün ayrıntıları ile görüldüğü uydu fotoğraflarının internette Google Earth’ın  uygulamasının kullanıcılarına sunduğu imkanlar dışında istihbarat uyduları tarafından çekildiği anlaşılmaktadır.
MİT Elemanları Maxmur Kampına Sokuldu
Maxmur kasabası ve kampın IŞİD tarafından işgal edilmesinden sonra ailesiyle birlikte Hewler’e yerleşen; Maxmur kampını dış güvenliğinden sorumlu-Irak hükümetine bağlı ama KDP’nin asayişinde görevli bir polis, 12 Mayıs 2014 tarihinde 2 MİT elemanın Maxmur kampının girişindeki BM binasına, KDP’nin İstihbaratı Parastın’a bağlı iki kişi tarafından getirildiğini, BM’ye ait araç ile kamp içinde gezdirildiğini, kamp içinden fotoğraflar çekmelerine izin verildiğini belirtti.
Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Polis, Musul’da IŞİD tarafından kaçırılan Türkiyeli TIR şoförlerinin Maxmur kasabasına yakın ve IŞİD karargahı olarak bilinen Giyara’dan bırakılıp Maxmur’a getirildiklerinde aynı MİT elamanlarını burada gördüğünü, daha sonra da sık sık Maxmur kasabasının kaymakamlık binasına girip çıkarken karşılaştığını aktardı.
Polis konuşmasının devamında şunları belirtti; “Maxmur kasabasının belediyesinde çalışan Maxmur’un yerli Araplarından olan bir çöpçü vardı. Bu kişi çöp toplamak amacıyla Maxmur kampına girip çıkabiliyordu. Kampın her tarafına gidebiliyordu. Çöpçü ile MİT elemanlarını konuşurken birçok defa gördük. Bu durumu üstlerimize bildirdik ama üstlerimiz bu işe karışmamızı söyledi. IŞİD’in Maxmur kasabasına yaklaştığı bilgisi üzerine kasaba boşaldı. En son kamp boşatıldı. Bize yukardan talimat gelmişti. Ailemizi alarak Hewler’e gelmemiz belirtiliyordu. Arabasına eşyasını ve ailesini alan Hewler’e gidiyordu. Herkes Maxmur kasabasını terk ederken daha önce birçok kez gördüğüm 2 MİT elmanı yolun kenarındaki kaymakamlık binasının üstünde kasabayı terk edenleri seyrediyorlardı. Kaymakamlık daha sonra IŞİD’in karargahı haline geldi.”
IŞİD Tehdidi Kampı Tahliye Ettirdi Türk Kızılay’ı-MİT’i Devreye Girdi
KDP peşmergelerinin savaşmadan Maxmur kasabasından çekilmesi ardından Maxmur kampı da güvenlik amacıyla boşaltılmıştı. Mültecilerin bir kısmı Hewler’deki Sami Abdurrahman parkına yerleşirken büyük bir kısmı da YNK’nin denetimindeki Ranya çevresine yerleşmişti.
Hewler’deki Sami Abdurrahman parkına yerleşen Maxmur kampından gelen mültecilere, Uludere-Hilal köyünden olan aynı zamanda Duhok Valiliği meclis üyesi Ekrem Guyi isimli kişi aracılığıyla Türk Kızılay’ının yardım etme talebinde bulunduğu; Guyi olan 18 aileye, kabul etmeleri halinde Türkiye’ye güvenlikli bir şekilde geri dönmelerini sağlayabileceklerini, haklarında hiçbir kovuşturmanın yapılmayacağı belirtilmiş. Aileler, Kızılay adıyla gelen kişilerin yardım görevlileri olmadığını, amaçlarının kampı boşaltıp daha sonra da geçmişte olduğu gibi kampı parçalayarak dağıtmak olduğunu dile getirdiler.
Şırnak Valisinden Genelge: “Yurttaşlarımıza gereken kolaylık sağlansın”
Şırnak valisinin Uludere kaymakamlığı ve İlçe jandarma komutanlığına gönderdiği resmi bir yazıda “Kuzey Irak’taki güvenlik birimlerimiz tarafından Mahmur mülteci kampından gönderilen yurttaşlarımıza gereken kolaylığın sağlanması” yönünde talimat verildiği iddia edildi.
Goran Akreyi / Hewlêr
Kürdistan Stratejik Araştırmalar Merkezi
www.navendalekolin.com - www.lekolin.org - www.lekolin.net – www.lekolin.info

No comments