Breaking News

YPG güçleri Mebruka’da kontrolü tümden sağladı

ALÎŞÊR DILOVAN
SERÊKANIYÊ – YPG/YPJ savaşçıları, Aliya köyü ve Kizwan (Evdilezîz) dağından sonra çetelerin stratejik önemdeki kalelerinden birini daha düşürdü.
Komutan Rubar Hamlesinin 20. Gününde YPG/YPJ savaşçaıları, DAIŞ çetelerine ağır darbeler vurarak önemli kalelerinden birini daha düşürdü.
YPG Genel Komutanlığı, şiddetli çatışmalar ardından, dün akşam saat 20:30’da YPG savaşçılarının dörtte üçünü kontrol etmeye başladığı Mebruka kasabasını, gece saat 23:30 itibariyle tümden çetelerden temizleyerek kontrolü ele geçirdiğini duyurdu.
Mebruka’nın düşmesiyle DAIŞ çetelerinin yaşadığı hezimet ve çöküntü daha da büyüdü.
Mebruka çeteler için neden önemliydi?
Serêkaniye’nin 37 kilometre güneybatısında Rakka ve Til Ebyad (Girê Spî) yolu üzerinde bulunan Mebruka kasabasında, Rakka barajından elde edilen elektirik dağıtım merkezi bulunuyor. Cizîr bölgesinin büyük bölümüne de elektirik bu bölgeden verilmekteydi. Bu nedenle çetelerin Cizîr bölgesindeki en stratejik yerlerinden biri ve çete güçlerinin toplandığı önemli bir merkez görevi görüyordu.
3 günlük yoğun çatışmalarla kuşatmaya alınmıştı
Komutan Rubar hamlesinin 14. Gününde (20 Mayıs günü) YPG güçlerinin “tarihi bir zafer” olarak nitelenen Kizwan dağını çetelerden temizlemesinin ardından operasyonun yönü Mebruka’ya döndü.
Son üç gündür bölgede yaşanan şiddetli çatışmada onlarca çete öldürülürken, 23 Mayıs’ta Serêkaniyê’nin 37 km güneybatısında bulunan Ebû Şexat ve Ebû Cellûd köyleri, 25 mayıs’ta ise önce Eb Şexat tepesi ve ardından da Serêkaniyê’nin 35 km güneybatısında yer alan Şara ve Til Qlea köylerinin YPG güçleri tarafından çetelerden temizlenmesi ardından çetelerin Mebruka’ya giden tüm yolları kesilerek kasaba kuşatma alınmıştı.
Çeteler YPG ilerleyişini durduramadı
Çeteler YPG güçlerinin ilerleyişini durdurmak amacıyla önceki akşam Ebu Şexat, Ebu Cellud köylerinde bomba yüklü araçlarla, bu akşam saatlerinde de Şara köyüne yönelik bomba yüklü 2 kamyonla saldırı düzenledi. Ancak YPG savaşçıları bu saldırıları engelleyerek çetelere önemli darbeler vurdu.
DAIŞ sivilleri kalka olarak kullandı
23 mayıs’ta YPG güçlerinin düzenlediği operasyon ardından Ebu Şexat ve Ebu Cellud köyleri özgürleşince YPG güçleri Mebruka sınırına dayandı. YPG güçlerinin ilerleyişi karşısında direnemeyen DAIŞ çeteleri bu alanda sivil halkı kalkan olarak kullandı. Rehin aldığı ve YPG güçlerinin ilerleyişlerini durdurmak amacıyla kalkan olarak kullandığı sivil halkın zarar görmemesi amacıyla YPG güçleri temkinli yaklaştı.
YPG 30 sivili kurtardı
YPG güçleri çetelerin kalkan olarak kullandığı 30 sivili çetelerden kurtararak alandan tahliye etmeyi başardı. Ancak insanlık dışı DAIŞ çeteleri bu alanda sivil halkın içinde bomba yüklü bir araç patlatarak 2 YPG’li ve sayısı tespit edilemeyen sivilin yaşamını yitirmesine yol açtı.
Arama tarama faaliyeti sürüyor
Mebruka kasabasının dün gece saat 23:30 itibariyle tamamen çetelerden temizlenmesi ardından kontrolü tümden ele geçiren YPG güçlerinin kasaba ve etrafında başlattığı arama tarama faaliyetleri sürüyor.
(aç)
ANHA






No comments