Kobanê üçüncü devrimini gerçekleştiriyor
3
Kurum çalışmaları, yerel ve yabancı örgütler
Kurum çalışmaları, yerel ve yabancı örgütler
NAZDAR EBDÎ
KOBANÊ – Kobanê yeniden inşa çalışmalarının bir bölümünü de kurum çalışmaları, yerel örgütler ve Kürdistani yabancılardan oluşuyor. Bu kurumlar hem insani yardım, hem de bölgede yaşanan şiddetli savaşın yarattığı tahribatı ortadan kaldırma çalışmaları yürütüyor.
Nasıl ki, Kobanê direnişi kamuoyu ve dünyada ses verdi ve birçok kesimin refleks göstermesini sağladı, yeniden inşa çalışmaları içinde birçok örgüt, Kürdistani ve yabancı kurumlar yerini aldı. Kanton’un özgürleştirilmesiyle, örgüt ve kurumlar konuya ilişkin Kobanê Kantonu Yürütme Meclisiyle temas kurdu ve bölgeyi ziyaret etti. Yapılan araştırma ve inceleme çalışmalarından sonra bu kurumlardan birçoğu ekip ve ekipmanlarıyla bölgeye geri döndü ve Toplumsal İşler Konseyi’nin onayı ardından, uzmanlık alanlarına göre resmi olarak çalışmalarına başladı.
Yerel örgütler
-Kobanê yardımlaşma ve ilerletme örgütü. Bu örgüt 8 aya yakındır çalışmalarını yürütmektedir. Gelen yardımları kent merkezinde ve köylerde yaşayan halka ulaştırma çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bölgede çalışmak isteyen yardım örgütleri tüm çalışmalarını bu kurum üzerinden ilişkiye geçip sağlamaktadır. İlişkilenme Toplumsal İşler konseyi aracılığıyla gelişiyor.
-Heyva Sor a Kurd: Kobanê bölgesinde 2 yıldan fazladır aktif bir şekilde çalışmalarını yürütüyor. Özellikle sağlık çalışmalarında ve ilaç yardımlarında önemli bir rol üstlenmektedir.
-Cûdî Kurumu: Bu kurumda insani yardım ve eğitimle alakalı konuları yürütmektedir.
-Tîrêj engelliler derneği: kurum yaşamsal ihtiyaçların karşılanması ve engelliler için eğitim olanakları sağlıyor.
Yabancı örgütler:
– Medecins Sans Frontieres örgütü (Sınır tanımayan doktorlar): Kobanê Sağlık Konseyi ile ilişki içindeler ve şimdiye kadar Kobanê bir hastane, 3 sağlık merkezi açtılar.
– Danish Churches Aids-DCA örgütü (Danîmarka kilisesinin yardımı ): dünya düzeyinde, 5 önemli başlığı gündemine almış, bunlardan biride mayın kaldırma çalışmasıdır. Bu kapsamda bir ekip Kobanê’de bu çalışmayı yürütmekte.
21 Nisan’da ilk olarak Kobanê’ye geldi. Bölgede var olan durumu görüp, daha sonra ekiplerini kente yolladı. Şuanda da bölgede 2 ekip halinde çalışmalarını yürütüyor. Bir ekip çetelerin ektiği mayınları etkisiz hale getirip kaldırırken, diğer ekipte mayınlardan oluşan tehlikeye ilişkin bölge halkına seminer verip uyarmakta.
– Handikap International örgütü: engelli ve toplum içinde ekonomik durumları iyi olmayanlar için çalışmalarını yürütüyor. Yine ilişkin eğitim çalışmaları vermektedir. Bu örgüte bağlı heyet ilkin 3 Nisan’da Kobanê’ye geldi. Bölgede mayınlardan kaynaklı hasar tespit çalışmaları üzerine bir rapor hazırladı ve 11 Mayıs’ta ikinci kez bölgeye gelip çalışmaya başladılar. Örgüte bağlı ekipler şimdide bölgeyi mayınlı arazilerden temizlemeye çalışıyor.
– Concern Worldwide örgütü: İrlanda insani yardım örgütüdür. Dünyanın birçok yerinde yaşayan fakir insnlara yardım etmekle yetkili bir örgüttür. Kobanê’de de halka yardım sunmanın yanı sıra böceklere karşı ilaçlama çalışmaları yürütüyor. Koordineli bir şekilde Kobanê yardımlaşma örgütüyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor. Şimdiye kadar 50 kg’ye yakın böcek ilacını sokaklara serpti ve bu çalışma için giyilen üniformaları belediye çalışanlarına temin etti. bu konuda da bölge belediyesiyle koordineli bir çalışma yürütüyor.
– Global örgütü: Amerikan örgüt olan Global de savaşta az zarar görmüş evlerin onarım çalışmalarını yürütüyor.
-Mêrsî kup: su şebekesinin yapımı için çalışıyor. Şimdiye kadar birkaç üyesini bölgeye gönderen örgüt su şebekesinde oluşan zararı tespit ettikten sonra, çalışmaya başlayacak. Hasar tespit çalışmalarıysa hala devam ediyor.
Çalışmaekanizması
İlk olarka tüm örgütler ve yabancı kurumlar Yürütme Meclisine bağlı İnsani yardım kuruluşları bürosuna başvuruyor. Büro, örgüt ve kurumların projesini kontrol ettikten sonra, ruhsat alma taleplerini Yürütme Meclisinin yasama bürosuna sunuluyor. Yasama bürosu projelerinde herhangi bir sıkıntı görmedik sonra, Toplumsal İşler Konseyi çalışmalarına yönelik bir süreliğine ruhsat veriyor. Ardından bu kurum veya örgütlerin çalışmaları hangi konseyi ilgilendiriyorsa Toplumsal İşler Konseyi konseyliklere yönlendiriyor.
Yabancı kurum ve örgütleri karşılama konusunda Toplumsal İşler Konseyi yardımcısı Şivan Muslim şunları söyledi; “örgüt ve kurumlara yönelik kapıların açılması bölgenin içinden geçtiği süreç açısından yeni bir adımdır. O yüzden de projeleri detaylı incelenmelidirki daimi ruhsat verebilelim. Ancak bir büro bulabilmek, üye çalışanlarını belirlemek, bir evin açılması vb uzun bir süre gerektiriyor. Onun içinde kurumların çalışmaları aksamasın ve gelişsin diye bir süreliğine ruhsat veriliyor bu çalışmalarını tamamlayıncaya kadardır.”
Tüm örgüt ve kurumlar geçici ruhsat almış ve çalışmalarını şuanda yürütüyor. Birçok örgüt ve kurum bölgeye gelerek yardım etmek istiyor.
Toplumsal İşler Konseyi’nin rolü
Örgütler çalışmaya başladıktan sonra, Toplumsal İşler Konseyi bölgede onların ihtiyaçlarını karşılıyor. Konsey çalışanları onlar için çevirmen ve yönetici ihtiyaçlarına yardımcı oluyor. Ulaşım araçları ve kalacak yer ve çalımla merkezleri vb ihtiyaçları karşılıyor.
İnsani örgüt işleri bürosu
İnsani örgüt işleri bürosu başkanı Ehmed Dalî, konuya ilişkin şunları söyledi, “Büromuz bölgede kurum ve örgütler tarafından yapılan çalışmaları yürütüyor. Bu örgütlere kapı aralayan ve karşılayan görevi görüyor. Bölgede yaşananları onlara anlatıyor, daha sonra bu kurumların projelerini inceliyor. Örgüt kimliği, merkezi, çalışma tarzı, kaç ülkede çalıştığı, temel projelerinin neler olduğu vb. konuları inceliyor. Tüm bunların sonucunda başvuruları olumlu ya da olumsuz yanıt veriyor. Ardından Toplumsal İşler Konseyinden ruhsat vermesi talep ediliyor. Bu büronun önemli sorumluluğu ise kurumların önüne çıkacak her hangi bir engelin önünü almak, sorulara yanıt olmak ve yaşanabilecek olası çelişkileri önlemek. Eğer 2 kurum aynı çalışmayı yapacaksa büronun sorumluluğu onların çalışmalarını koordine etmektir. Yine çalışmalarını inceleyip onlardan her zaman rapor istiyor.” SON
ANHA
No comments