Breaking News

Kobanê intikamı ve sonuçları

MEHMET NURİ EKİNCİ
GIRÊ SPÎ – YPG’nin hamlesi ile büyük darbeler alan DAIŞ çeteleri Erdoğan’ın telkinleri ile Kobanê’de sonuçları ağır bir katliam gerçekleştirdi. Sahur vaktinde yapılan bu insanlık dışı katliamda çocuk, yaşlı ve kadınlar hunharca katledildi.
Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direkt hedef göstererek DAIŞ çetelerinin yaptığı bu katliamın boyutları henüz netleşmedi. Çeteler nerden geldi, kimler bu çetelere yardım etti gibi sorular elbette tartışılması ve aydınlığa kavuşması gereken konulardır. YPG ve Rojava’nın siyasi kurumları da bu konuları henüz netleştiremediklerini ifade ediyorlar.
YPG ve Rojava bu insanlık dışı katliamı yapan çetelere ve arkasındaki güçlere nasıl bir tavır alacak sorularının cevabını zaman verecek.
Ancak YPG’nin Til Ebyad ve Eyn El İsa zaferlerinden sonra Kobanê’de böylesi insanlık dışı bir kitle kıyımına gitmesinin anlamı nedir, neden Kobanê, zamanlaması ne anlama geliyor konuları üzerinden birkaç noktaya dikkat çekeceğiz.
YPG’nin 6 Mayıs’ta Serêkanîyê’den başlattığı Komutan Rubar Qamişlo Hamlesi Grê Spî (Til Ebyad) ve Eyn El İsa’yı alarak büyük bir zafer elde etmiş, çetelerin kalbi Rakka kapılarına dayandığında en fazla uyuzlaşan Türk devleti ve Erdoğan olmuştu.
YPG’nin zaferini yalan ve karalama kampanyaları üzerinden itibarsızlaştırmaya çalışan ve çetelerin bir kitle katliamının önünü açmaya çalışan Erdoğan’a nihayet çeteler Kobanê de karşılık verdi. DAIŞ çetelerinin tüm insani değerlere saldırdığını, din, dil, ırk, kültür ve hiçbir ahlaki değer taşımadan insanlık değerlerine saldırdığını hemen herkes biliyor. Bu insanlık dışı, hain ve çete örgütü ramazan ayı ve sahur vaktinde saldırdığı Kobanê den onlarca insanı katletti.
Kobanê’ye intikam hırsı ile saldırı yapıldı
Bir söz vardır; yapana değil, yaptırana yani arkasındaki güce bakacaksın. Her fırsatta genel Kürt hareketi üzerinden Rojava’ya düşmanlığını gizlemekten çekinmeyen Erdoğan, en son YPG’nin Til Ebyad zaferinden sonra açık bir şekilde Rojava ve YPG’ye yalan, karalama kampanyaları ile saldırarak düşmanlığını “YPG DAIŞ’ten daha tehlikeli” diyerek tarafını eğilimini ve amaçlarını ortaya koydu.
Bundan dolayı da YPG çetelere her vurduğunda Erdoğan hop oturup hot kalktı. YPG’nin tarihi zaferini kendi kirli işlerinin sona doğru gittiğini gören Erdoğan’ın düşmanca yaklaşımların bir sonucudur Kobanê. Saldırı nereden gelmiş olursa olsun, kim yapmış olursa olsun Kürtlere her fırsatta düşmanlığını gizlemeye gerek görmeyen Erdoğan’ın nefret, ırkçı faşist ve karalama kampanyaları Kobanê katliamına yol açtı.
YPG çetelere darbe vurdukça, Rojava’daki halkların özgürlükleri genişledi, moral ve motivasyonları gelişti. Ancak DAIŞ çetelerinin Rojava ve Kobanê başarısından medet uman Erdoğan ve AKP çetesi YPG’nin her başarısında daha fazla düşmanlıklarını gizleme gereğini duymadan açık bir şekilde YPG, Rojava ve tüm Kürdistanî değerlere saldırısı giderek tırmandırdı. Her konuşmasında ağzından kan damlayan Erdoğan açık bir şekilde kan ve intikam söylemleri ile adeta Kürtlere karşı faşizan söylemleri ile intikam çağrıları yaptı. Şimdi Kobanê’deki çete saldırılarına baktığımızda sadece intikamdan geriye kalan bir sonuç ile karşılaşıyoruz. Yapılan bu katliamı ne savaş ne insanlık, ne ahlak ile izah etmek mümkündür. Sadece bir izahi var, o da intikam.
Kürtler intikama karşı direnişi büyütecek
YPG; Kürt, Arap, Asuri ve diğer mazlum halkların ortak değeri olarak en kıt imkanlarla insanlık değerlerini yüceltip direnerek bu günlere geldi. Felsefesini de insanlık değerlerinden aldığı güçle bugünlere geldi. Her düşman saldırısını mücadeleyi geliştirerek cevap verdi. Kobanê katliamını nasıl cevap verecek sorusuna buradan cevap vermek imkânsız ancak, ideolojik ve felsefik olarak insanlık değerlerine saldırının olduğu yede direnişi büyüten bir YPG gerçeğini biliyoruz. Bu katliamdan sonra ister DAIŞ çetelerine isterse arkasındaki Erdoğan çetesine mücadeleyi büyüterek cevap verebileceği tahmini yürütmek çok zor değildir.
YPG’nin ‘Komutan Robur Qamişlo Hamlesi’ ile Rojava ve Suriye halkları büyük bir zafer elde ederek, özgür bir Suriye ve demokratik bir Rojava için büyük kazanımlar ortaya çıkardı. Rojava halklarının özgürlüğünü kendi kirli emellerinin bitişi olarak gören güçlerin hiçbir katliamı bu özgürlük yürüyüşünü durduramayacaktır.
Kobanê şehitlerine verilecek en anlamlı cevap ta bu çete odaklarını ve onun beslendiği zeminleri alabildiğinde yok etmek ve direnişi büyütmektir. Kobanê şehitlerinin intikamı için büyütülecek olan mücadelenin hedefinde çetelerin merkezi Rakka mı olur, Cerablus mu olur; onu zaman gösterecek.
(aç)
ANHA

No comments