Breaking News

Baas rejimi ile çeteler anlaştı

HABER MERKEZİ – Suriye Baas rejiminin, “Fetih Ordusu” adı altında birleşen sözde islamcı çetelerle anlaşma sağladığı iddia edildi. Rejim güçlerinin ateşkes kararı çerçevesinde cezaevinde tuttuğu ve içerisinde 325 kadın ve 25 çocuğun da bulunduğu 500 muhalifi aşamalı olarak serbest bırakacağı belirtildi.
Sputnik Haber Ajansı’nın geçtiği habere göre; İran’ın arabuluculuğuyla Suriye rejimi ile Fetih ordusu adı altında birleşen El Nusra, Ahrar’uş Şam ve islam ordusu çeteleri arasında geçtiğimiz günlerde Şam ve İdlib’in bazı bölgelerinde ateşkes ilan edildi. bu ateşkes ilanından sonra taraflar arasında altı ay süre ile geçerli olması öngörülen ateşkes anlaşmasına varıldığı belirtiliyor.
Varılan anlaşma metnindeki maddeleri ise şu şekilde sıralanıyor:
*Fua, Keferya ile Zabadani ve Madaya ateşkesinin maddelerine göre Suriye devleti, tutukladığı 500 muhalifi aşamalı olarak serbest bırakacak. Bırakılacak 500 kişilik listeyi Fetih Ordusu Suriye Devletine verecek. 500 kişinin içerisinde 325 kadın ve 25 çocuk bulunacak.
*Muhalifler, Zabadani’yi tamamen boşaltacak ve sadece İdlib’e gidebilecekler. İran hükümeti, Lübnan ile görüşmelerde bulunacak ve Zabadani’den kaçan ailelerin geri dönmesi için harekete geçilecek. Türkiye’ye giden ailelerin geri dönmesi için de çaba sarf edilecek.
*Fua ve Keferya’dan ilk aşamada kadınlar, çocuklar ve yaşlılar ile yaralılar tahliye edilecek. Tahliye edilenlerin Suriye vatandaşı olması gerekecek ve sayıları 10 bini aşmayacak.
*BM heyeti, Fua ve Keferya’ya girerek incelemelerde bulunacak ve bu iki bölgeye tıbbi ekiplerin girişine izin verilecek.
*Hama kuzey kırsalı Morek beldesi karşılıklı tahliyelerin odak noktası olacak. Bir tahliye grubu geldiğinde diğeri bırakılacak.
*‘Fetih Ordusu’ militanları tahliye edilirken beraberlerinde ağır silah taşımayacaklar. Mühimmat ve ağır silahlar imha edilecek. Araçların üzerine takılı silah olmayacak.
*Bölgelerde ateşkes ve güvenlik sağlanacak.
*Şam hükümeti, İran heyeti ve muhaliflerin temsilcileri ile iletişim halinde olacak.
*Çalışma grubunda, Birleşmiş Milletler ve İran’dan temsilciler olacak.
(uş)
foto arsiv

No comments