Breaking News

El-Nusra Foa ve Keferaya’yı bombaladı: 5 ölü

HALEP – Çete grupları ile Baar rejimi arasında İran’ın girşimiyle sağlanan ateşkes, El-Nusra’nın Foa ve Keferaya kasabalarına düzenlediği ve 5 sivilin yaşamını yitirdiği topçu saldırılarıyla darbe aldı.
Suriye muhalif grupları ve E-Nusra çeteleri ile Baas rejimi arasında geçtğimiz hafta Zebedani ve İdlib bölgelerinde varılan ateşkes bozuldu. Taraflar bozulan ateşkes için karşılıklı birbirini suçlarken El-Nusra çetelerinin İdlib’de Foa ve Keferaya kasabalarıan düzenlediği topçu saldırısında 5 sivil yaşamını yitirdi.
Suriye’ni resmi haber ajansı SANA, geçtiğimiz Cumartesi günü “Ceyş El-Fetih” adıyla El-Nusra güdümünde biraraya gelen çete gruplarının Tiûm kasabasını füzelerle, İdlib’e bağlı Keferaya ve El-Fûa kasabalarını da havan toplarıyla bombaladığını, bazı havan toplarının sivil halkın yaşadıkları evlere isabet ettiğini duyurdu.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Foa ve Keferaya bölgelerine yönelik saldırılarda 5 sivilin katledildiğini kaydetti.
Saldırıların “Suriye Muhalefeti” adına sosyal medya hesaplarında ve sözde islamcı çete gruplarına yakın internet sitelerinde yayınlanan ve Baas rejimini “ateşkesi bozmak”la suçlayan açıklamaların hemen sonrasında gerçekleşmesi dikat çekti.
Geçtiğimiz hafta içinde İran’ın girişimleri sonucunda üç bölgede (Şam’ın kuzeybatısında, Lübnan sınırındaki Zebedani bölgesi ile İdlib’e bağlı El-Fûa ve Keferaya kasabalarında) Suriye rejimi ile Nusra’nın başını çektiği çete grupları arasında ateşkes için uzlaşmaya varılmış ve ateşkesin 6 ay sürmesi planlanmıştı. Sözkonusu ateşke ve Birleşmiş Milletler’den de destek görmüştü.
Seraqibê’de gençler ateşkes için yolları trafiğe kapadı
Öte yandan Seraqibê kasabasının da ateşkes bölgesi kapsamına alınmasını isteyen onlarca genç kasabada gösteri düzenleyerek sivil halkın i El-Fûa ve Keferaya’dan güvenli bölgelere taşındığı yolu işgal etti. Bu durum, sivilerin her ki çatışmalı bölgeden tahliyesini engeleyerek geciktirdi.

No comments