Breaking News

Salih Muslim: Kimse PYD’yi demklemin dışında tutamaz!

CENEVRE – BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye’de giderek derinleşen krize siyasi bir çözüm geliştirmek amacıyla Suriye’deki bütün güçlerle görüşmeler başlattıklarını söyledi. PYD Eşbaşkanı Salih Muslim ise görüşmelere üç kişilik bir ekiple katılacaklarını ve kimsenin PYD’yi denklemin dışında tutamayacağını söyledi.
BM Suriye’deki krize yönelik siyasi çözüm geliştirmek amacıyla PYD’nin de içinde bulunduğu bütün güçlerle başlattığı görüşmeleri ve hazırladıkları Suriye raporunu yaptığı basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Cenevre’deki BM’de düzenlenen basın toplantısına Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura tarafından yapılan açıklamada Suriye’de yaşanan krizin devam ettiğine dikkat çekilerek, siyasi bir çözüm geliştirmenin kaçınılmaz olduğunu belirtildi.
‘Görüşmeler Cenevre-3 olarak algılanmamalı’
ANF’den Serkan Demirel’in haberine göre; muhalif güçlerle yapılan görüşmelerin Suriye’deki krize siyasi çözüm amacıyla yapılacak Cenevre-3 istişare konferansı olarak algılanmaması gerektiğini özellikle belirten Staffan de Mistura, yapılacak görüşmelerin ardından nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine yönelik karar vereceklerini dile getirdi.
De Mistura’nın açıklaması ardından salonda bulunan gazetecilerin sorularını da yanıtladı. BM Suriye için nasıl bir siyasi çözüm öneriyor sorusu üzerine Mistura, yapılacak görüşmelerde sonrasında varılacak kararı işaret etti.
Muslim: PYD resmi olarak BM görüşmelerinde
Öte yandan konuya ilişkin bilgi veren PYD Eş Başkanı Salih Müslim, PYD’nin BM’nin yapacağı görüşmeler içerisinde resmi olarak yer aldığını ifade ederek, önümüzdeki günlerde siyasi çözüme yönelik yetkililerle özel bir görüşme gerçekleştireceklerini belirtti.
PYD adına 3 kişinin görüşmelere katılacağını ifade eden Müslim, bu görüşmelerde temel amacın Suriye’de yaşananlara demokratik bir çözüm üretmek olacağını kaydetti. Daha önce yapılan Cenevre 1 ve Cenevre 2 toplantılarına bütün güçlerin davet edilmemesi ve katılmaması nedeniyle başarıya ulaşmadığını da hatırlatan Müslim, bu görüşmelerde bütün tarafların olmasını önemsediklerini dile getirdi.
‘Kimse PYD’yi denklemin dışında tutamaz’
Yapılacak görüşmelerde Rojava’nın kantonal sisteminin önemini özellikle vurgulayacaklarının altını çizen Müslim “Görüşmelere katılacak bazı kesimlerde Suriye’nin geleceği acısından Rojava’da var edilen kantonla sistemi önemini görüyor. Bu anlamda bu sistemin varlığının Suriye’yi demokratikleştireceğine inanıyoruz” dedi.
Son olarak PYD’nin başından itibaren Suriye’de siyasi bir çözümden yana olduğunu dile getiren Müslim,” kimse PYD’yi var olacak denklemin dışında tutamaz” dedi.
Öte yandan BM, Suriye’deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilecek müzakerelerin Pazartesi gününden itibaren Cenevre’de başlayacağını duyurdu. Cenevre’de yapılacak müzakerelerin ilk turunun 5-6 hafta sürmesinin planlandığı da belirtildi. Müzakerelerin tamamlanması ardından tarafların talepleri ve Özel Yetkili de Mistura’nın tavsiyeleri ise bir rapor ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a sunulacak.
(aç)

No comments