Girê Spî Eşbaşkanı Mensûr Selûm kimdir?
DIJLE MÛSA
GIRÊ SPÎ – 5 defa Baas rejimi tarafından, 2 kez de DAIŞ çetesi tarafından tutuklanan yurtsever ve aydın kişiliğiyle halkta saygınlık kazanan Mensûr Selûm şimdi Girê Spî Demokratik Özerklik Eşbaşkanı olarak seçildi.
15 Haziran 2015’te DAIŞ çetelerinin işgalinden kurtarılan Girê Spî’de 22 Ekim günü Rûsipîler Meclisi tarafından Demokratik Özerklik Yönetimi ilan edildi. Leyla Îbrahîm ile birlikte Mensûr Selûm Eşbaşkanlığa seçildi.
Girê Spî’de Eşbaşkanlığa seçilen Mensûr Selûm kimdir, nasıl bir yaşamı oldu? Mensûr’ın biyografisinden satır başları.
Girê Spî Demokratik Özerklik Yönetimi Eşbaşkanı Mensûr Selûm 1952 yılında Girê Spî’nin Munbetihê köyünde doğdu. Arap asıllı olan Mensûr Selûm ilkokulu ve orta okulu Girê Spî merkezde Selaheddîn El-Sebax okudu. Girê Spî’de lise bulunmadığı için Rakka’da Reşîd okulunda okumayı devam ettirdi.
Lise öğrenimini 1973 yılında Rakka’da ikincilikle bitirdi.
Selûm Halep’te üniversite öğrenimini de 4 yılda tamamlayarak 1977 yılında mezun oldu.
Öğrenimini tamamladıktan sonra köylüsü olan lise mezunu Cemîne Mihemed Xidir ile evlendi. 10 çocuk babasıdır.
Yurtsever bir öğretmen olan Selûm halka hizmeti ile çevresinde saygınlık kazanırken, bu duruşuyla Demokratik Özerklik Eşbaşkanlığına seçilmesini sağladı.
Evliliği ile birlikte yeniden Girê Spî geri dönen Selûm burada Arapça öğretmenliğini yaptı. yetiştirdiği öğrencilerin çoğu doktor, mühendis, eczacı ve öğretmen çıktı.
Bir kez daha Rakka’ya gider ve burada yarışmaya katılarak, başarılı olur. O dönemden 2010 kadar Omran gıda kurumunda çalıştı.
2010 yılında Suriye işçiler yasasının aldığı karar çerçevesinde emekli olur. 8 kız ve 2 oğlu olan Selûm tüm çocuklarını okutmuştur.
Suriye devriminin başladığı sürelerde Rekka’da yaşıyordu. DAIŞ çetelerinin Şubat 2012’de Rakka’ya girmesi üzerine ailesiyle birlikte Girê Spî’ye geri döndü. Girê Spî’de doktor olan bir arkadaşının evinde kaldı. DAIŞ çeteleri Girê Spî’yi ele geçirdikten sonra doktor arkadaşını ve Selûm’u evlerinden zor kullanarak çıkarıyor.
Kürt asıllı biri kendisini evinde barındırdı. Kürt yurttaşın evinde kalmasından ötürü çeteler Selûm’u YPG’ye yardım ettiği suçlamasıyla kendisini tutukladı.
Çeteler Selûm hakkında idam kararı çıkarırlar. Ancak bir dostu aracılığıyla çeteler Selûm’u serbest bırakır. Çeteler Selûm’u yakaladığında kendisine ait kitap ve günlükleri yakıyor.
YPG/YPJ güçleri Girê Spîyi çetelereden kurtardıktan sonra evine geri döner. Girê Spîli Kürtler Selûm’u iyi tanır ve yurtsever ve temiz biri olduğunu bilirler.
Rûsipîler Meclisi kentte kuruluncaya kadar da halkı için hizmetlerde bulundu. Selûm Rûsipîler Meclisi başkanı olarak sorumlu kılındı.
Selûm Rejim güçleri tarafından 5 kez tutuklandı, DAIŞ çeteleri tarafından ise 2 kez tutuklandı.
Mensûr Selûm ANHA’ya hayatında en zor geçen günlerin suçsuz yere yakalanıp geçirdiği günler olduğunu dile getirdi.
Selûm 22 Ekim’de Leyla Îbrahîm ile birlikte ilan edilen Girê Spî Demokratik Özerklik Yönetimi’nin Eşbaşkanları olarak seçildiler.
(ad)
ANHA
No comments