Breaking News

Mültecilere gelen yardımı DAIŞ’a gönderdi

AGIRÎ ÎBRAHÎM
DIRBÊSIYÊ – Suriye’deki iç savaştan dolayı Kuzey Kürdistan’a göç eden yurttaşlar, AKP hükümetinin insani yardım kuruluşlarının mülteciler için gönderdiği yardımı DAIŞ çetelerine gönderdiğini söyledi.
Suriye’deki çatışmalı süreçte Kuzey Kürdistan ve Türkiye kentlerine göç eden Rojavalı ve Suriyeli yurttaşların Rojava’ya dönüşü sürüyor. Son iki ay içerisinde 15 bini aşkın mülteci Şenyurt Sınır Kapısı’ndan Rojava’ya döndü. Şenyurt Sınır Kapısı Sorumlusu Îbrahîm Derwîş, günlük olarak ortalama 240 kişinin Rojava’ya döndüğünü ve son iki ayda da toplam 15 bin kişinin dönüş yaptığını söyledi.
Türkiye’de kötü muamele ile karşılaştıklarını belirten mülteciler, Rojava yurttaşlarına topraklarını terk etmeme çağrısı yaptı. 9 ay önce İstanbul’a gittiğini belirten Ehmed Xelîl isimli yurttaş, uluslararası insani yardım kuruluşlarının mülteciler için gönderdiği maddi yardımların AKP hükümeti tarafından DAIŞ çetecilerine gönderildiğini söyledi. Söz konusu durumun kamplardaki tüm mülteciler tarafından da bilindiğini söyleyen Xelîl, İstanbul’da da birçok zorlukla karşılaştığını belirtti. Xelîl, “İstanbul’da bir fabrikada günde 12 saat çalışıyordum. Türk devleti bize sayısal olarak bakıyordu, insan gözüyle bakmıyordu. Bizler için gelen birçok yardımı da DAIŞ çetelerine gönderiyordu” dedi. Xelîl, Rojavalılara yurtlarını terk etmeme çağrısı yaptı.
Serhan Mihemed isimli yurttaş ise, çalışmak için Türkiye’ye gittiğini belirterek, şunları söyledi: “Türk devleti göçmenler için kötü bir yer. Sürekli baskıyla karşı karşıyaydık. Ülkemize dönmek istediğimizde ise polislerce engelleniyorduk. Günlerce sokaklarda kaldık. Emeğimizle kazandığımız paralara el koydular. Paraya el konulduktan sonra bizim kapıdan geçişimize izin verdiler.”
(eç)
ANHA

No comments