Breaking News

Şengal halkı direnişçilerini şehitliğe taşıyor

RÊBER ŞINGALÎ
ŞINGAL – Şengal direnişinde yaşamını yitirenler özgürlük savaşçıları için Ezidiler tarafından Şengal dağında 7 ay önce ‘Şehîd Dilgeş ve Şehîd Berxwedan’ adıyla kurulan şehitlikte 27 özgülük savaşçısı yatıyor.
Demokratik Ezidiler Hareketi (TEV-DA) Şengal direnişinde yaşamını yitiren özgürlük savaşçıları için Mart 2015’te ya da 7 ay önce Şengal dağında Kersê köyünde şehitlik inşa etti. ‘Şehîd Dilgeş ve Şehîd Berxwedan’ adına atfedilerek açılan şehitlikte 27 özgürlük savaşçısı toprağa verildi.
Şehitliği her iki tarafında  Ezidilerin kutsal mekanlarından Şerfedin’deki gibi kubbe bulunuyor. Yine şehitlikte şehitlerin fotoğraflarının asıldığı ve arşiv sicillerinin toplandığı bir oda bulunmakta.  Şehitlikte oluşturulan 30 m uzunluğundaki bahçede güller ekilmiş. Şehitlikte Ezidi inanışında karayılan (koruyucu), Alan (gücü) ve Melek’e Tavus (kutsallığı) ifade eden figürler yapılmış.
‘Şehîd Dilgeş ve Şehîd Berxwedan’ şehitliği Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ile HPG/YJA STAR, YBŞ/YJE bayrakları asılı bulunuyor.
3 Ağustos 2014’te DAIŞ çeteleri Şengal’e vahşi bir şekilde saldırmıştı. O dönemde Şengal’de 13 binden fazla KDP peşmergesi bulunuyordu ve tüm silahlarını alıp kaçarak, Ezidi halkını büyük bir katliamla karşı karşıya bıraktı. Savunmasız kalan Şengalli Ezidilerden binlercesi kıyımdan, binlerce Ezisi kadınıysa çeteler tarafında kaçırıldı.
(ad)
ANHA


No comments