Breaking News

Gire Spi’de Kobane’ye bağlı özerklik ilan edildi

Gire Spi’de Kobane’ye bağlı özerklik ilan edildi

YPG önderliğindeki güçler tarafından 15 Haziran’da özgürleştirilen Gire Spi (Tel Abyad) özerkliğini ilan etti
Çok sayıda etnik yapıyı bünyesinde barındıran Girê Spî Halk Meclisi, kent merkezi ve tüm köylerini de kapsayacak şekilde “Demokratik Özerkliği”ni ilan etti. Kente sadece dış ilişkiler ve savunma gibi konularda Kobanê Kantonu’na bağlı olacak.
Rojava’da Cizîr, Efrin ve Kobanê’den sonra bir süre önce IŞİD çetelerinden temizlenerek özgürleştirilen Girê Spî kentinde, içinde kentin bütün etnik yapılarını barındıran meclis tarafından “özerklik” ilanında bulunuldu. Çetelerden arındırılması sonrası hızla geri dönüşlerin yaşandığı kentte Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmenlerin katılımıyla oluşturulan meclis yeniden yapılandırıldı. Daha önce 85 kişiden oluşan meclisin üye sayısı 132’ye çıkarıldı. Meclise bağlı olarak da 9 komite oluşturuldu. Girê Spî ve bağlı tüm köylerin karar mekanizması yeni kurulan bu meclis olacak.
Oluşturulan yeni meclis, yapılan hazırlıkların ardından Girê Spî merkez olmak üzere köylerini de kapsayacak şekilde özerkliğini ilan etti. Ancak kent dış ilişkiler, savunma gibi konularda Kobanê Kantonu’na bağlı olacak.
Özerklik ilanı, Köy Kalkındırma Merkezi salonunda gerçekleştirilen toplantı sonrası yapıldı. Toplantıya Kobanê Yürütme Meclisi başkanı Xalid Berkel, Savunma Konseyi Başkanı Ismet Şêx Hesen, Dış İşleri Bakanı Îbrahîm Kurdo, İçişleri Bakanı Bozan Xelîl, Şehitler Konseyi Başkanı Mihemed Xan ve TEV-DEM yönetiminden Eyşe Efendî ve Ehmed Şêxo da katıldı.
Yine YPG Örgütsel İlişkiler Bürosu üyesi Hisên Koçer, Burkan El-Fırat Ortak Operasyon Güçleri Odası sözcüsü Şervan Derwîş, Siwar El-Reqqa Taburu temsilcileri, Barış ve Kardeşlik Meclisi üyeleri ve Girê Spî sivil toplum kuruluşları üyeleri de toplantıda hazır bulundu.
‘Girê Spî, Demokratik Suriye’nin minyatürüdür’
Toplantıda konuşan TEV-DEM Yürütme Konseyi üyesi Ferhad Dêrik, Girê Spî’nin Demokratik Suriye’nin minyatürü olduğunu ifade etti. Rojava üzerinde yürütülen kirli savaş politikalarının, halkların birliği ve kardeşliği ile boşa çıkarıldığını da dile getiren Dêrik, “Bundan sonrası için atılacak adımların ortak yaşam zemini üzerinde atılacağını” vurguladı

No comments