Breaking News

Girê Spî: Hz. Îbrahîm’in sesler ve renkler durağı -3

NESRÎN EBDÎ
GIRÊ SIPΠ–  YPG/YPJ ve Burkan El-Fırat Ortak Operasyon Güçleri’nin başarılı operasyonlarıyla Gire Spi 4 yılın ardından  çete gruplarından tamamen temizlenerek özgürleştirildi. Kentte özerklik ilan edilerek Suriye’nin geleceği için örnek olacak bir motif ilmek ilmek dokunmaya başladı.
DAIŞ çeteleri ve destekçilerinin Suriye toprakları üzerinde inşa etmeye çalıştığı korku ülkesi bölge halklarının yaşam umutlarını derinden sarsmıştı. YPG/YPJ güçlerinin Cizir’de özellikle Kobani’de verdiği tarihi direniş sonrası halkların kırılan umutları yeniden yeşermeye başladı. Gire Spi’de yeşeren hayat dünyaya ses verdi.
Gire Spi’de verilen direniş  çeteler üzerinde de kırılmalar yaşattı. Kobani’nin özgürleştirilmesi ardından cizir’de Til Temir’e bağlı Asuri köyleri,Heseke,Kizwan Dağları civarında yaşayan köylülerinin YPG/YPJ güçlerinden  yardım isteme sesleri yükselmeye başladı.
Yardım çığlıkları
Gire Spi ve bölgee sakinlerinin yardım çığlıkları üzerine 6 Mayıs 2015 tarihinde ‘Şehit Rubar Qamışlo Hamlesi’ ile başlatılan operasyonlar esnasında Kizwan Dağları’ndan Mebruka Kasabası’na kadar olan bölgede 100’den fazla Asuri ve Arap köyü özgürleştirildi.
Öte yandan Kobani’de YPG/YPJ ve Burkan El-Fırat Ortak Operasyon güçleri tarafından ‘Şehit Gelhat Hamlesi’ başlatıldı. Her iki hamle sonucunda 15 Haziran 2015 tarihinde Gire Spi çetelerden tamamen temizlenerek özgürleştirildi. 15 Haziran Gire Spi’nin özgürleştirildiği tarih olmanın yanı sıra Cizir ve Kobani’nin birbirine ulaştığı  gün olması açısından ikinci bir öneme sahip.
Halkın kente dönüşü ve yaşamın yeniden inşası

Türk devleti kente dönüş yapmak isteyen yurtaşlar binbir türlü engeller çıkarsa da Gire Spi ve Kaniya Xezalan arasındaki sınır kapısı  YPG/YPJ güçlerince 3 gün boyunca açık tutularak topraklarına dönmek isteyen yurttaşlara kolaylık sağlandı.

Temel  yaşamsal ihtiyaç malzemelerinin temini için sivil  toplum  kurumların ilanı yapıldı. Gire Spi’ye giren çetelerin ilk saldırdığı yer olan Halk Evi’nin ilanı ile işe başlandı. 19 Haziran’da açılış yapılan Halk Evi bünyesinde ‘hizmet,ilişkilenme,yardım ve mazot’ komiteleri  faaliyet yürütmeye başladı.
Ortak yaşam adımları
Yaşamın temel adımlarını atmak için kentteki toplumsal  faaliyetlere ağrılık verildi. Türk devleti ve Suriyeli bazı muhalif güçler  kentin Arap, Türkmen ve Kürt sakinleri arasında çelişkiler yaratmak için türlü politikalara başvurdu. Türk cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Rojava’da yeni bir yapılanmaya müsade etmeyeceğiz” sözleri ardından çelişki yaratma politikaları saldırı ve karalama kampanyalarının boyutu artmaya başladı.
Fakat bu konuda Baas rejiminden dolayı tecrübe sahibi olan bölge halkı bu politikalara karşı duyarlı davranarak kulak asmadı.  26 Temmuz 2915 tarihinde ‘Suriye halkları birliktir’ sloganı ile kentte Rûsipiler Meclisi ilan edildi. 92 kişiden oluşan meclise 50 Arap, 20 Kürt, 13 Türkmen ve 9 Ermeni kent sakini  dahil oldu.
‘Artık  kendimizi biz yöneteceğiz’

Rûsipiler Meclisi üyesi Hemdan Ebid” Gire Spi, Suriye halkları arasında örülecek olan ortak yaşam ağının bir  örneğidir.  Şu an askeri güçlerin içerisinde yer almadığı sivil bir birleşim olarak  varız. Bu sistemin tüm Suriye’nin geleceğini inşa etme gücüne sahip olduğunu düşüniyorum ve bu hususta  büyük umutlar beslediğimi söylemeliyim. Kent sakinleri arasında herhangi bir  ayrımın olamdığını rahatlıkla ifade edebilirim. Kentimizi şimdiye kadar hep yabancılar yönetti, artık şehrimizi biz yöneteceğiz” dedi.
Eğitim ve hizmet
Kentteki inşa çalışmaları kapsamında start eğitim alanında verildi. Çetelerin işgali ile birlikte geçen  4 yılın ardından 4 Ekim 2015 tarihinde okullar yeniden açıldı.  Yenilenen eğitim materyalleri ve okullar ile 7 bin 500 öğrenci  yeni eğitim yılına merhaba dedi.
Öte yandan kentteki ekmek fırını, belediyeye bağlı hizmet komitesi, kadın ve genel Asayiş merkezi ile trafik merkezleri açıldı.
150-200 Suriye lirasından satılan mazotun litresi 45 Suriye lirasına temin edildi. TEV-DEM aldıkları bir  kararla  çetelerin zarara uğrattığı Ermeni kiliselerinin inşa sorumluluğunu üstlendi.
Gire Spi TEV-DEM Yürütme Konseyi üyesi  Ferhad Dêrik , kentte yaşayan yurttaşların yaklaşık  yüzde 80-85’inin topraklarına dönüş yaptıklarını  ve yurttşların dönüş sonrasında  herhangi bir mağduriyet yaşamaması için bazı komitelerin  ilan edildiğini dile getirdi. İlan edilen komiteler arasında sağlık,diyanet işleri, sulh,yargı,kadın,eğitim , tarım komiteleri bulunuyor.
Ayrıca yakın bir tarihte sınır kapısının  açılması için çalışmalar devam ediyor.
Toplumsal çalışmaların sistematize edilmesi
Haziran ayından bu yana kentte devam eden toplumsal inşa çalışmaları 21 Ekim 2015 tarihinde Kobani kantonuna bağlı olarak resmen ilan edilen Demokratik Özerklik Sistemi çatısı altında yürütülecek.
Gire Spi’deki zorlu yılların ardından ilan edilen Demokaratik Özerklik Sistemi tüm dünyada yakın uyandırdı. Sistem gelecekteki demokratik Suriye için örnek bir uygulama olarak değerlendirildi.
(uş)
ANHA

No comments