Breaking News

‘DAIŞ, katliamcı zihniyetin yeni temsilcisidir!’

ASYA ISMAÎL/BÊRÎVAN OSMAN
SERÊKNAIYÊ – Serêkaniyê kentindeki Ermeni yurttaşlar Ermeni ve Süryani halkına yönelik ˮSêfoˮ katliamını kınadı. Türkiye’nin bugün DAIŞ çetelerine destek vererek ˮSêfoˮ gibi bir katliamın önünü çetelere açıyor.
Ermeni asıllı Fercîn Cibraîl ve Firêc Keşîşkan isimli yurttaşlar bundan 80 yıl önce dedelerinin katliamdan kaçması ile Rojava Kürdistan’ında yaşamlarını sürdürmekteler.ˮSêfoˮ katliamı hakkında konuşan Fercîn Cibraîl Seireldîn (63) babasının katliamı ilişkin sözlerini hatırlattı: “Ailemizden onlarca kişi Osmanlı devleti tarafından katledildi. Bu katliamı anlattığımızda yüreğimiz sızlıyor acılarımız depreşiyor. Bu katliamın amacı Ermenileri tarih sayfasından silmeyi ifade ediyordu, biz bu katliamı tüm şiddetiyle kınıyor ve katliam kurbanlarını saygı ve minnetle anıyoruz.”
“Bu katliamın Osmanlı sultanı Abdülhamit El-Haşimi’nin fermanıyla Telet Paşa ve Cemal Paşa katilleri tarafından gerçekleşti” diyen Fercîn Cibraîl, “Bugün Sêfo katliam kurbanlarını andığımız zaman, çetelerinin saldırılarını görmekteyiz. Çetelerin Rojava’daki bu saldırıları Kürt, Arap ve Süryanileri, yine Til Temir Köylerinde Asuri halkına yönelik uygulamaları bizi yüz yıl önce yaşanan katliama geri gönderiyor. DAIŞ Ermeni katliamını gerçekleştirenlerin zihniyetini temsil ediyor” dedi.
Tüm dünyaya seslenen Fercîn Cibraîl, Türkiye’nin Rojava Kürdistan’ına baskı uygulayacağına yaptığı katliamı kabul etmesi gerekir diyerek şöyle devam etti: “Tüm dünyanın bölgedeki katliam uygulamalarına karşı çıkması gerekir. Artık yeter! Katliamlar olmasın.” Ardından Kantliam kurbanları için bir şiir okumaya başladı.
Yüz yıl önce yaşanan “Sêfo” katliamında ailesinden bazılarını kaybeden 55 yaşındaki FirêcKeşîşkan, “Hiçbir sözcük 1915’te sivil Ermeni halkına yönelik katliamı ifade edemez. Katliamı tüm şiddetiyle kınıyoruz. Katliam kurbanlarını bugünde anıyoruz. Çocuklarımızı tarihte neler yaşandı hangi zorluklardan geçildi diye bilgilendiriyoruz. Tarihlerini unutmasınlar diye” dedi.
Osmanlı devletinin bu katliamla Ermeni halkının yok etmeyi amaçladığını belirten Keşîşkan devamla şunları söyledi: “Katliamı gerçekleştirenler vicdansız ve insanlıktan uzaktırlar. DAIŞ çetelerine destek veren Türkiye ve bölgedeki diğer ülkeler, Kürt, Süryani ve Asuri halklarına Rojava Kürdistan’ında Ermeni katliamı gibi kapı aralamaktadırlar.”
Sivil halkın kanının akmaması için tüm dünya insanlığına seslenen Keşîşkan, Türkiye’ye baskı uygulamalarını ve Ermeni soykırımını kabul ettirmelerini istedi.
(ad)
ANHA

No comments