Breaking News

Tolhildan Raman: ‘Çeteler yok oluşun eşiğinde!’

M.NURİ EKİNCİ/ASYA İSMAİL
SEREKANİYÊ – Til Temir ve Serêkaniyê bölgelerinde 10 Mart’tan bu yana DAIŞ çetelerine karşı görkemli bir direniş sergilendiğini belirten YPJ komutanlarından Tolhildan Raman, çetelerin ağır yenilgiler alarak kırıldığını ve bitişe doğru gittiğini söyledi.
“Çeteleri Kürdistan topraklarından temizleyinceye kadar eylem ve operasyonlarımız devam edecek” diyen YPJ Serêkaniyê Cephe Yönetimi üyesi Tolhildan Raman, Til Temir ve Serêkanîye Cephesinde devam eden direnişte gelinen aşamayı ANHA’ya değerlendirdi.
‘Çeteleri 10 km gerilettik’
Çetelerin Til Temis ve Til Berak yenilgisini gözden kaçırmak için Til Temir bölgesine saldırdığını belirten Raman, burada güçlü bir direnişle karşılaşınca bu cepheyi zayıflatmak için Serêkanîyê cephesine yöneldiklerini, ancak YPG/YPJ güçlerinin sert direnişinin, çetelerin hesaplarını bu alanda da boşa çıkardığını kaydetti.
Raman, çeteleri bulundukları yerden 10 km. geriye iterek onlara büyük darbeler vurduklarını belirterek “25 Nisan’da gerçekleştirdiğimiz eylemde de çok stratejik bir tepeyi ele geçirdik. Böylece Halep-Cizîr arasındaki ana yolu YPG/YPJ olarak kontrol altına aldık” dedi.
‘Serêkanêyê stratejik önemdedir!’
Çetelerin geçmişten bugüne ısrarla Serêkanîyê’ye saldırmasının altındaki nedene de dikkat çeken Tolhildan Raman, çetelerin Serekaniyê yi almaları halinde CizÎre kantonunun yarısını koparmış olacaklarının hesabını yaptıklarını söyledi.
YPJ komutanı, “Bizim açımızdan da Serêkaniyê önemli bir mevzidir. Daha önce onlarca yoldaşımız, El-Nusra Cephesi vb çetelere karşı büyük bir kahramanlık sergileyerek bu topraklarda şehit düştü. Serêkanîyê, bu direniş ve şhadetler sonucunda özgürlüğüne kavuştu” dedi. Tolhildan Raman, “Bundan dolayı Serêkanîyê intikam mekanıdır. Çeteler de bu direniş sonucunda aldıkları yenilgilerin intikamını almak istiyorlar. Bundan dolayı çeteler büyük saldırılar gerçekleştiriyorlar. DAIŞ başta büyük bir güç ve teknikle geldiğinde önünde kimsenin duramayacağına inanmıştı. Binlerce insanı katletme, göçertme ve esir alma, insanların malına ve namusuna el koyma hırsıyla geldiler. Fakat şimdi bir gerçeklik var ki, artık DAIŞ çeteleri YPG/YPJ direnişi karşısında kırılıyor.  Kobanê bunun başlangıcıydı, Cizirê onun sunu olacaktır” dedi.
‘DAIŞ çeteleri büyük bir kırılmayı yaşıyor!’
Çetelerin Kobani’ye bir hafta ömür biçtiğini, ama tarihi bir hezimetle Kobani’den kaçmak zorunda kaldıklarını belirten Tolhildan Raman, “DAIŞ, tarihlerinin en büyük yenilgisini YPG/YPJ karısında aldı” dedi. Raman, Serekanîyê’de çetelerin amaçlarına ulaşmak bir yana yok olmaya doğru gittiklerini ve son çatışmaların da bunun kanıtı olduğunu vurguladı.
Raman, zorlu mücadelede en temel güç kaynaklarının halk olduğunu ve savaşın başlangıcından beri halkın YPG/YPJ güçlerine inancı ve güveninin artarak sürdüğünü belirterek “halkımız başarıya olan inancını her zaman koruyor. Halk arasındaki öz savunma gücü oluşturma da bunun ispatıdır” dedi.
‘Yoldaşlarımız bomba yüklü panzerler altında kendilerini patlattı!’
Karşılarındaki DAIŞ çetelerinin tüm insani değerlere büyük bir düşmanlıkla saldırdığını söyleyen Raman, YPG savaşçılarının bu barbar saldırılara karşı büyük bir inanç, irade ve kararlılıkla karşı koyarak kendilerini feda ettiklerini kaydetti.
Tolhildan Raman devamla şunları söyledi: “ Çete saldırını durdurmak için arkadaşlarımız âdete bedenlerini siper etti. Çetelerin bomba yüklü panzerlerini durdurmak için arkadaşlarımız büyük bir fedai ruhla kendilerini aracın altına atarak patlattı. YPG/YPJ güçlerinin direnişindeki kararlılık düzeyi budur! Tehlike yoldaşlarına ulaşmasın diye kendisini feda ediyor.
Çeteler bu ayın (Nisan) 25’inde Manacir cephesinde büyük bir saldırı planlamıştı. Ellerindeki tepelere çok sayıda mayın döşemişlerdi. DAIŞ çeteleri tuzaklı mayın ve bomba yüklü araçlarla düzenlediği intihar saldırıları ile tanınıyor. Ama onları büyük bozguna uğrattık. Birçok defa intiharvari saldırı girişimleri oldu. Ama hepsini boşa çıkardık ve 50’nin üzerinde çete üyesini öldürdük. Her ele geçirdiğimiz tepeden de yüzlerce mayın çıkardık.”
Çok stratejik yerleri çetelerden aldık!
“Çetelerin amacı bizi geriletmek ve elimizdeki mevzileri almaktı” diyen Tolhildan Raman, ama şimdi gerçekleşenin bunun tam tersi olduğunu belirterek “Biz çetelere yönelik eylemlere başladık ve kısa sürede birçok noktayı onlardan aldık. Çetelere vurduğumuz darbeler sonucunda 10 km’den fazla bir araziyi çetelerin ellerinden aldık.
Çetelerin ellerinden çok stratejik yerleri de aldık. Halep-Cizîr arasındaki “Duweli” denilen bu uluslararası yol üzerindeki stratejik tepe artık hakimiyetimiz altındadır. Bu tepeyi geri almak için bir günde dört defa kapsamlı saldırı düzenlediler. Ama tüm saldırıları arkadaşlarımızın çok kahramanca direnişleri sonucu boşa çıkarıldı. Çok büyük bir hırsla geldiler, ama büyük bir yenilgi ve kırılmayı yaşayarak geri kaçmak zorunda kaldılar” dedi.
“Bu son saldırıda çok sayıda ölü ve yaralıları oldu. Son çatışmada arkadaşların gözle gördüğü çete ölüsü 50’nin üzerindeydi. Toplam 21 çete cenazesi, bir adet 14.5’lik Doçka ile Hammer tipi zırhlı araç, yine Kleş, BCK, RPG gibi çok sayıda silah ve askeri malzemeyle cephane de ele geçirdik” diyen Raman, çetelerin döşediği çekmeli, basmalı ve uzaktan kumandalı tüm mayınların da, YPG’nin uzman ekipleri tarafından etkisiz kılınarak geniş bir alanın mayınlardan temizlendiğini ifade etti.
YPJ Komutanlarından Tolhildan Raman “Şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz. Kobani’yle başlayan gerileme süreci, Til Hemîs ve Til Berak yenilgilerinden sonra Til Temir ve Serêkaniyê darbeleriyle de büyük kırılma yaşayan DAIŞ çeteleri artık başağı gidişe geçti. Sona doğru gidişi yaşayan bir konuma geldi” dedi.
 ‘YPG/YPJ halkın can ve malını koruyor’
YPG ve YPJ güçlerinin çetelere karşı verdiği mücadeleyi Rojava halklarının kendi varlık savaşları olarak gördüğünü söyleyen YPJ Cephe Komutanı Tolhıldan Raman, “YPG/YPJ’ye artan katılımlar bunun ispatıdır; çünkü YPG/YPJ halkın canını, malını ve onurunu koruyor.” dedi.
Raman şunları söyledi, ”Şehirlerde kime sorsan ‘hevaller mevzilerde olmasa burada duramayız’ der. Çetelere vurduğumuz darbelerden sonra halkın yeniden kendine güveni geldi, moral aldı ve terk ettiği yerlere geri döndü. Çeteler Serêkaniyê’de bir yere kadar gelip halkın malını işgal etmişti.  Çeteleri işgal ettiği yerden çıkaran YPG/YPJ güçleri oldu. Şimdi burada halk bu gerçeği yine gördü. Son süreçte farklı halklardan da YPG’ye katılımlar çoğalmaya başladı.”
‘Şehit Şiyar Kurdî anısına Araplar tabur kurdu!’
YPG’nin tüm Rojava halklarının ortak değeri olduğunu ve katılımların bu değer etrafında geliştiğini belirten Raman, son yaşanan çatışmada yaşamını yitiren Şiyar Kurdî adlı Arap asıllı YPG savaşçısının ailesi ve bağlı bulunduğu aşiretin bu şehadete çok anlamlı bir cevap verdiğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Şiyar Kurdî’nin aşireti bu şehadetin hemen ardından, DAIŞ çetelerine karşı savaşmak için, tamamen Arap savaşçılardan oluşan bir askeri tabur oluşturdu. Bu da YPG’nin sadece Kürtleri koruyan bir güç olmadığını, Rojava topraklarının ve bu topraklar üzerinde yaşayan tüm halkların özgürlüğü  için savaşan en büyük savunma gücü olduğunu gösteriyor.
Çetelerin elinden aldığımız yerlere de halk çok memnun oluyor. Artık halk, eğer savunma gücü varsa orada gönül rahatlığıyla yaşayabileceğini kavradı.”
‘YPJ yaşamın kaynağı olan kadının özgücüdür’
Çete saldırılarına karşı savaşta YPJ güçlerinin önemli bir misyon ve tarihi rolü olduğunun bir gerçeklik olduğunu söyleyen YPJ Komutanı Tolhildan Raman, “Çünkü biz kadının yaşamın kaynağı olduğunu söylüyoruz. Kadın özgür yaşamın ve Rojava devriminin öncüsüdür. Bu gerçeklik savaş sahasında da Kobani, Cezaa, Til Temir ve Serêkaniyê’de büyük bedellerle kanıtlanmıştır. Kadın savaşçılarımızın kahramanca direnişlerine onlarca örnek sayılabilir. Arîn Mîrkan bu fedailiğin somutlaşmış halidir” dedi.
‘Hedefimiz serkeftin!’
DAIŞ çetelerinin girdikleri her yerde tüm insani değerlere saldırıp yaşamı yok etmeye çalıştığını söyleyen Raman, buna karşı kendilerinin kendi topraklarını çetelerden temizleyip özgür ve kardeşçe bir yaşam yaratmayı amaçladıklarını ifade etti.
YPJ Komutanı, “Bunun için temel hedefimiz ve tüm yoğunlaşmamız ‘serkeftin’ yani zafer içindir. Saldırılar ne denli büyük ve barbarca olursa olsun, buna karşı savaş mevzilerinde büyük bir iddia ve zafer inancı, kararlılığı ile direniş gösterip mücadelemizi büyüteceğiz. Cizîr’den Kobani ve Efrîn’e kadar tüm Rojavayı aynı inanç ve iddia ile savunacağız. Bu tarihi mücadelede zafer mutlaka bizim olacaktır” diyerek halklar adına sonuca gitmekten başka seçeneği kabul etmeyeceklerini söyledi.
‘Gençler YPG’ye’
Çetelerin bu insanlık dışı saldırılarına karşı, gerek şu an Rojava’da yaşayan ve gerekse Rojava dışına çıkan gençlere de çağrıda bulunan YPJ Cephe Komutanı Tolhldan Raman, “onurlu bir yaşam için bu tarihi direniş içinde yerinizi almanız gerekir. Özgürlüğümüze ve insanlık değerlerimize saldıran güçlere karşı şeref ve namusumuzu savunma ve topraklarımızı, yaşamımızı, tarihimizi yeniden canlandırma günleridir. Dünyanın bir çok yerinden, birçok farklı halktan insanlar gelip çetelere karşı savaşıyor. Özellikle Kürt ve tüm Rojava halklarından gençlerin vicdanları da bu duruma karşı ayaklanmalıdır. Bunun için ister içerde olsun ister dışarıda, Kürt halkının tüm genç kadın ve erkekleri gelip bu onur mücadelesine katılsınlar. Katılımlarıyla bu halkların özgürlük deniziyle bütünleşsinler. Halkımızın özgür geleceğine dönük olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaması için birliğimizi pekiştirmeliyiz” dedi.
KAMERA: SOZDAR XELİL
 (aç)
ANHA

No comments