Breaking News

Til Berak’ta ilk komün

HESEKÊ – Cizîrê bölgesinde bulunan ve bir süre önce DAIŞ çetelerinden tamamen temizlenen Til Berak kasabasında ilk komün oluşturuldu.
Cizîrê Kantonunda, Til Berak kasabasının 15 kilometre güney-doğusunda yer alan Xezna Foqanî köyü 29 Şubat’ta DAIŞ çetelerinden özgürleştirildi. Köyün çetelerden özgürleştirilmesi ile birlikte köy halkına kendini örgütlemeye başladı ve ardından komünlerini oluşturdu. Böylece Til Berak kasabasındaki Xezna Foqanî köyü, bölgede komün oluşturulan ilk köy olma özelliği kazandı.
Köy sakinleri komün oluşturmak için bir toplantı düzenledi. Toplantıya onlarca köy sakininin ve TEV-DEM temsilcileri ve Hesekê Halk Meclisi’nin katılımıyla gerçekleşti.
Hesekê’ye köylerine bağlı Halk Meclisi Eşbaşkanı Farûq Tozo, bölgedeki gelişmelere ilişkin bir konuşma yaptı. Bölgenin birçok yerinde çete gruplarının bölge halkları arasında karışıklık yaratmak ve halkların kardeşliğini boğmak için saldırılar düzenlediğini belirtti. Ancak bölge halkları arasında binlerce yıla dayanan köklü bir kardeşliğin olduğunu dikkat çekti. Ortak direniş güçleri YPG/YPJ ve El-Senadîd güçleri ve diğer güçlerin çetelere karşı tarihsel bir yanıt verdiğini ve çetelerin bölgedeki planlarını boşa çıkardığını ifade etti.
Hesekê Halk Meclisi üyesi Aldar Xelef’de toplantıda yaptığı konuşmada komünlerin oluşumu ve toplumsal dinamiğin kendi özyönetim potansiyelini örgütlediğine dikkat çekti ve ekledi: “Komünlerin demokratik ve özgür bir toplumu oluşturmanın zemini oluşturmaktadır.” Xelef, komün tüzüğünü katılımcılara yorumladı ve sorulan soruları yanıtladı.
Toplantı sonunda Komün eşbaşkanlığı için seçimler yapıldı. Emşa Mihemed ve Ebdulmunim El-Elî oluşturulan komünün eşbaşkanları olarak seçildi. Yine komüne bağlı barıştırma komitesi 5 üyeden, halk hizmetleri komitesi 3 üyeden oluşturuldu. Öte yandan köy ihtiyaçlarına göre başka komitelerin de ilerleyen sürelerde oluşturulacağı kaydedildi.
(ad)
ANHA

No comments