Breaking News

Karayılan: Kürtlerin Ulusal Savunma Kurumu olmalı

HABER MERKEZİ - Halk Savunma Merkezi Komutanı Murat Karayılan, Şengal işgali sonrasında yürütülen savaşa ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulunarak koşulların ortak savunmayla kazanımları garanti altına almayı zorunlu kıldığını ifade etti. Karayılan, Kürt halkının ulusal değerlerini korumak için ortak komutanlık olmasa da ortak planlama dahilinde taktik ve stratejik bir savunma kurumunun olmasının zorunluluğuna vurgu yaptı.

Halk Savaunma Merkezi (HSM) Komutanı Murat Karayılan Azadiya Welat gazetesinden Abdurrahman Gök’e verdiği roportajın bugünkü bölümünde, HPG’nin DAIŞ çetellerine karşı Şengal ve Güney Kürdistanda yürüttüğü müdadelele dikkat çekti. Karayılan, HPG gerillalarının gündüz Güney Kürdistan şehirlerinden geçerek Maxmur, Şengal, Dihok ve Laleş’e giderek DAIŞ çetelerine karşı mücadele etmesinin halkta büyük bir sevinç ve moral kaynağına dönüştüğüne dikkat çekti.
Derwêşê Evdi 12 Suvarisi ile Kürtleri kurtarmaya gitmişti
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Şengal’in korunması için bir çok defa mesaj verdiğini ifade eden Karayılan “en son Şengal ve Kerkük’un korunması için mesaj verdi” dedi. Karayılan, “bu esaslar üzerinde biz YNK ve KDP ye sizin kontrolunuz altında bazı güçlerimizi Maxmur, Kerkük ve Şengala gönderme önerisini yaptık.” KDP bize “böyle bir şeye ihtiyaç yoktur, herşey uygundur. Peşmerge kendisine yetmektedir gerillanın gelmesine gerek yoktur. YNK de aynı şeyleri söylerek “ne zaman ihtiyaç olursa size haber vereceğiz.” Dediler. Bunun karşısında PKK olarak kendi yol ve yöntemlerini devreye koyduklarını ifadade eden Karayılan, “bir şey olursa müdahele etmemiz için devreye girmek bazı hazırlıkları yapmak istedik. 12 arkadaşı Şengal hazırlık çalışmalarına katılmaları görevlendirdik ve ve onlara Derveşê Evdi 12 savirisi ile Kurtleri kurtarmak için gitmişti. Siz 12 kişide Şengali korumak için gidiyorsunuz. Şöyle bir şeyi de söylediğimi de hatırlıyorum. Maxmur için 8 arkadaşı, Kerkük içinde kimi arkadaşları görevlendirdik. Görevlendirdiğimiz arkadaşların tümü tecrübeli ve uzman arkadaşlardan oluşuyordu. Arkadaşları gizli bir şekilde gönderdik. Şengal’e giden arkadaşlar daha sonra peşmerge tarafından fark edilince peşlerine düşülüyor ve 3 arkadaşımız tutuklanıyor. Diğer kalan arkadaşlar ise keşif ve hazırlık çalışmalarını sürdürdü. Aynı şey Maxmur içinde geçerlidir.
3 Ağustosta Şengal’den saat 09.00’da felakat haberleri gelmeye başladı. pêşmergeler 2 Ağustos’ta biraz savaşsalarda, 3 Ağustos’ta geri çekiliyor ve halkın tümü kaçışıyordu. Bu durum karşısında 8 yıldan sonra ilk kez telefon kullanmak zorunda kaldım. Böylesi önemli konuda arkadaşlarla telefonla konuştum. Arkadaşların karşılaması için saat 11.00’de taburları yola çıkardık müdahalede bulunmalrı için.
YPG de aynı anda savaşın içine girdi
Dağda HPG’li arkadaşlar bulunuyordu. YPG’de müdahale sırasında devreye girdi. Halk kaçarken, DAIŞ çeteleri de önlerini kesmek için arkalarından geliyordu. Gönderdiğimiz tabular aynı gün savaşa girdiler. Çetelerin ilerleyişini durdurdular. Şengal halkı ayın 4’ün de Şengal dağına geldi. YPG’li arkadaşlarla ortak bir planlama yapıldı diyen Karayılan, YPG Cezaa tarafından HPG’li arkadaşlarda Şengal dağından gelcek ve koridor açılacaktı. 8 Ağustosta bu plan gerçekleşti. İlk 3 gün halk yürüyerek Şengal dağından çıkarıldı. Daha sonra da tahliyeler araçlarla yapıldı. 8 -18 Ağustos arası 120 bin insan bu operasyonla tahliye edilip Rojava’ya getirildi. Kapsamlı bir operasyondu. Bu operasyonda YPG ve HPG’nin rolü ve ortakalaşmalrı vardı.
DAIŞ Şengalden sonra koridora yönelmek istedi. Maxmur ve Hewler’e doğru ilerledi. Karayılan, “Güney Kürdistan güçlerinin çetelerin saldırılarına hazırlıklı olmadıkları ve hesap etmedikleri görülüyordu” diye belirterek, 2 uzman taburu Qandilden otobüsle Maxmur’a gönderdiklerini ve bu konuda kimsenin sorun çıkarmadığını ifade etti. Kerkük içinde güçlerini gönderdiğini belirten Karayılan Ezidi halkının kendilerine başvurduklarını, DAIŞ’ın Şêxan’a yakınlaştığını ve Laleş’i ele geçiceklerini bildirdiklerini, Laleş’in çeteler tarafından ele geçirilmesinin Ezidilerde psikolojik ve manevi bir enkilenmeye de neden olacağını belirterek “bir Alay arkadaşı Dihok ve Laleş hattına gönderdik, HPG gücümüzü Kerkûk, Mexmûr, Laleş, Duhok ve Şengalê göndermemiz Güneyli halkımız arasında hem moral oldu, hem de peşmergeyi teşvik etme sebebi oldu”dedi.
Karayılan,” Bazı basın kuruluşları içimizden kaçan kontraları tv. Kanallarına çıkararak ’PKK peşmergenin zayıflığından istifade etmek istiyor. PKK şimdiye kadar nereye girmişse oradan çıkmıyor. Şengalide işgal etman çıkmıyor.’söylemelerle gündemi tersine çevirmek istediler. Hassasiyet oluşturdular. Ama hakikat öyle değildi. PKK ulusal sorumluluğu yerine getirdi ve Güneyli kardeşlerinin hawarına gitti.”
Savaş stratejisinin önemli bir konu olduğuna değinen Karayılan,” Güney hareketlerinin peşmerge güçleri var. Savunmalarını yumuşak ve pasif yürütüyorlar. Bize göre savaş stratejisi bu yaklaşım eksiktir ve aktif savunmanın gelişmesi gerekir”diye belirtti. Aktif savunma pozisyonunun başarıya götüreceğini belirten Karayılan, pasif savunmada başarının sağlanamayacağını, onun içinde hem öneri, hem de eleştiri olarak peşmergenin de, gerillanın da daha etkili DAIŞ çetelerinin üzerine gitmesine dikkat çekti.
KDP, YNK ve Irak devletine çağrıda bulunan Karayılan,” gelin Şengali çetelerden kurtalarlım” dedi. Onların gelmediği takdirde kendi imkanlarıyla gerillanın çabalayacağını belirten Karayılan ortak bir komutanlığın olması gereğine dikkat çekti. Karayılan şöyle devam etti: “Şu an Kerkük ve Maxmur’da yerel bir ortaklaşma var. Şengal fazla öne çıkmadı. Bize göre koşullar bazı şeyleri zorunlu kılıyor. Bir; Kürt halkının ulusal değerlerini ve kazanımlarını korumak için ortak bir savunma gücü oluşturulmalıdır. Ortak komutanlık biçiminde veya askeri meclis ve komite tarzında bir örgütlenme olabilir. Burada taktik ve stratejiye dönük bir paylaşım ve geneli bağlayan yaklaşım geliştirilebilir. Daha genel anlamda ulusal bir savunma kurumuna ihtiyaç var. Bunun için de siyasi açıdan bazı adımların atılması gerekir. Bu konuda daha önce başlatılan ulusal kongre çalışmalarımız vardı. Bunun hızlandırılması gerekir. Çünkü bu durum kendisini artık dayatmaktadır.”
Şengal’deki durum ciddiyetini koruyor
Şengal’de kendi iradesiyle direnen ve topraklarını terk etmeyen on binin üzerinde insan bulunduğunu ve alanın çeteler tarafından kuşatılmış olduğunu hatırlatan Halk Savunma Merkezi Komutanı Murat Karayılan, Şengal’deki durumun son derece ciddi olduğunu söyledi. Alanda silahlı yerel birliklerin (YBŞ) HPG gerillalarının ve bazı peşmerge birliklerinin bulunduğunu, bu sayının da askeri bir hamle için yeterli olacağını belirtti. Karayılan konuşmasının devamın da: “ Ama önce Şengal’e bir çözüm bulmalıyız. Kobanê’ye saldırıyla birlikte YPG gücünü sıkıştırmak için Rojava-Şengal arasındaki koridora da şiddetli bir saldırı geliştirdiler. Koridorun savunulması artık imkansız hale gelmiştir. Şu anda bu koridor kapalıdır ve orada bulunan insanların başta insani yardım olmak üzere gıda vd. Her türlü yardıma ihtiyacı var. Daha önce gerekli yardımlar Rojava üzerinden ulaşıyordu. Ancak koridor kapandıktan sonra uluslararası güçler çok ilginçtir Şenngal için hiç bir destek ve yardımda bulunmadılar. Gerekenleri Irak devleti ve bölgesel Kürt Hükümeti de yerine getirmedi. Mevcut durumda Şengal kritik bir noktadadır. Bu ay içerisinde bu duruma mutlaka bir çözüm bulunmalıdır.”
Şengal’deki duruma nasıl bir çözüm bulunacağı sorusunu da Karayılan, şöyle cevaplandırdı: “ Ya askeri bir hamle geliştirerek sadece koridor açmayı değil, Şengal’in kuzeyini de kapsayacak geniş bir hareketla alan çetelerden kurtarılmalıdır; ki biz bunu öneriyoruz ve diğer güçler de gelirse bunu başarabiliriz, ya da havadan bir koridor açılması gerekiyor. Bu yönlü bazı çabalar var. Havadan gıda vb. Yardımlar ulaştırıldı. Ancak kış koşullarıyla yaşam daha da zorlaşıyor yani Kürt halkı olarak Şengal için artık bir karara ulaşmalıyız. Bizce Şengal’e sahip çıkıp bu alanı kurtarmalıyız. Şu an için tümü olmasa bile en azından Şengal’in kuzeyini çete işgalinden kurtarmalıyız. Bu bizim görevimizdir. HPG zaten orada halkı savunuyor. Ancak bahsettiğimiz ovalık alanı kurtarmak için teknik donanım ve ağır silahlar lazım. Örneğin tank, top vs. Bu destek sağlanırsa, peşmergeyle birliktte bunu başaracak gücümüz var. Çok zaman kaybetmedenbu ay içerisinde mutlaka bir çözüm bulunmalıdır. Ya daimi ve sağlam bir hava koridoru ya da karadan geniş bir koridor açılmalıdır.”
Bu konuda hem bölgesel hükümet, hem de Irak merkezi hükümetiyle görüşmelerinin olduğunu ve her çevreyle bu konuda ilişkilenip çaba hacadıklarını belirten Karayılan, bu konuyu sürekli gündeme koyduklarını, çünkü zamanın daraldığını ve çok acil bir çözüm yolu bulunması gerektiğini kaydederek kendi güçlerini de her olasılığa hazırladıklarını ifade etti.

No comments