Breaking News

Yorulmadan direnenlerin kenti: Kobanê

KOBANÊ - Kobanê, cephelerde büyük bir iradeyle savaşan ve onların arkasında kentte yaşayan sivillerin harcağı büyük bir emek ile ayakta duruyor. Kentin tek lastikçisi olarak Salih Şêxo ve 13 yaşındaki oğlu Mehmûd, dur durak bilmeden ve tehlikeleri göze alarak her yerde tekerleri patlayan araçları tamir ediyor. Hiçbir karşılık almadan gün boyunca oradan oraya koşturan baba ve oğul, "Kendimiz için, halkımız için çalışıyoruz. Nerede sorun yaşanıyorsa, hangi mevzidelerse mutlaka oraya gidip, o sorunu gidermeye çalışıyoruz. Yorulmuyoruz. Zafer bizim olacak" diyor.  
DAIŞ çetecilerinin Kobanê işgal etmek amacıyla başlattıkları saldırılar, 75'inci gününe girerken, Kobanê halkının ve onlara destek verenlerin direnişi ise devam ediyor. Cephelerde, YPG ve YPJ savaşçıları tarafından DAİŞ çetecilerine ağır darbeler vurulurken, kent içerisindeki siviller de direnişin bir parçası olarak tüm tehlikelere rağmen çalışmalarını sürdürüyor. Kentlerini savunmak ve cephede savaşan çocuklarına destek olmak için kentteki binlerce sivil büyük bir irade ile mücadele ediyor. Ve yaptıkları herşeyi, hiçbir karşılık beklemeden yerine getiriyorlar.
Bunlardan biri de kentte çok ciddi emek harcayan Salih Şêxo ve 13 yaşındaki oğlu Mehmûd. Salih Şêxo ve 13 yaşındaki Mehmûd, gün boyunca dur durak bilmeden, lastikleri patlayan araçların, motosikletlerin tamirini gerçekleştiriyorlar. Kobanê'de seyyar olarak gezen Salih Şêxo ve oğlu Mehmûd, şu anda Kobanê'nin tek lastikçileri olarak bulunuyor.
'Halkımız için çalışıyoruz'
20 yıldır araç lastiği tamir ettiğini belirten Salih Şêxo, araç tamirinde kullandıkları malzemelerin hepsinin kendisine ait olduğu belirterek, "Saldırılar başlayınca, bizler de bu işi yapmaya başladık. Belediye bünyesinde çalışıyoruz. Kendimiz için çalışıyoruz, halkımız için çalışıyoruz. Arkadaşlar sıkıntı yaşamasın diye uğraşıyoruz. Nerede sorun yaşanıyorsa, hangi mevzidelerse mutlaka oraya gidip, o sorunu gidermeye çalışıyoruz." dedi. 
'Bütün kenti dolaşıyoruz'
Saldırılar başlayınca lastik tamiri yapabilen sadece kendisi ve oğlu Mehmûd'ün kaldığını ifade eden Şêxo, şunları dile getirdi: "Birçok arkadaşımız gitti. Ama ben ve çocuklarım burada kaldık. Şimdi seyyar çalışıyoruz. Bütün kenti dolaşıyoruz. Araba ve bütün eşyalar benim. Bununla kenttin neresinde bir aracın lastiği patlamışla gidip orada o lastiği tamir ediyoruz. Para ve ücret yok. Kendimiz için çalışıyoruz. Onlar için çalışmazsak kimin için çalışacağız ki?"
'Kobanê'mizi kurtarmak ve yeniden kurmak için çalışalım'
Dur durak bilmeden oğluyla birlikte çalışan Şêxo, kenti terk eden Kobanêlilere şu çağrıda bulunuyor: "Kuzey'e giden bütün halkımıza gelin bizim gibi çalışın diyorum. Kobanê'mizi kurtarmak ve yeniden kurmak için çalışalım. Bizim Türkiye'de ne işimiz var. Gelin burada arkadaşlarımıza yardımcı olalım. Onlar zaten savaşıyorlar. Hiçbir şey yapmasak bile onlara bir bardak su verelim. İnşallah Kobanê kazanacak, kazanacak, kazanacak..."
Yüzünde gülümseme eksil olmayan Mehmûd: Yorulmuyoruz
Mehmûd da 13 yaşında olmasına rağmen zor koşullarda ve zorlu bir işi yüzünde gülümseme eksilmeden yerine getiriyor. Küçük yaşlardan itibaren babasının yanında öğrenmiş lastik tamirciliğini. Mehmûd, yaptıkları işe ve anlamına ilişkin gülen yüzüyle şu cümleleri dile getiriyor: "Yorulmuyoruz. Arkadaşların yanına gidiyoruz. Onların araçlarının lastiklerini tamir ediyoruz. Her yere gidiyoruz. Tehlikeli yerlere de gidiyoruz. Mesela az önce yanımıza bir havan düştü ama bir şey olmadı. Yine de gidiyoruz. Burayı terk etmeyeceğiz. Tehlikeli yerlerde arkadaşlar bizi koruyor, biz öyle gidiyoruz. Burada kendimiz için, halkımız için çalışıyoruz. Zafer bizim olacak. Kuzey'deki halkımızın dönmesini istiyoruz."
*Kobanê, cephelerde büyük bir iradeyle savaşan ve onların arkasında kentte yaşayan sivillerin harcağı büyük bir emek ile ayakta duruyor. Kentin tek lastikçisi olarak Salih Şêxo ve 13 yaşındaki oğlu Mehmûd, dur durak bilmeden ve tehlikeleri göze alarak her yerde tekerleri patlayan araçları tamir ediyor. Hiçbir karşılık almadan gün boyunca oradan oraya koşturan baba ve oğul, "Kendimiz için, halkımız için çalışıyoruz. Nerede sorun yaşanıyorsa, hangi mevzidelerse mutlaka oraya gidip, o sorunu gidermeye çalışıyoruz. Yorulmuyoruz. Zafer bizim olacak" diyor.  
ERSİN ÇAKSU / İBRAHİM ASLAN
 (fk/aç)




No comments