Breaking News

'Kobanê neden düşmedi' sorusunun yanıtı...

KOBANÊ - "Kobanê neden düşmedi?" sorusunun en somut örneği; Ehmed, Mehmû ve Brahim kardeşlerin öyküsü. "Yoksul ama yurtseverlik duyguları güçlü" Berkel ailesinden 3 kardeş, bir yıl içerisinde kardeşlerinin cephede yaşamını yitirdiği, YPG yetkililerine söylemeyerek direnişe katıldı ve yaşamlarını yitirdi. Geride kalanlar özgür bir ülkede ve kendi toprakları üzerinde yaşamlarını sürdürsünler diye. 
 
Ehmed Berkel, 39 yaşındaydı. 14 Ağustos 2013 tarihinde Kobanê'ye bağlı Qinê köyünde Cephet el Nusra'nın saldırısına karşı direnirken, yaşanan çatışmada yaşamını yitirdi. 6 çocuk babasıydı. Mehmûd Berkel, 24 yaşındaydı. 19 Mayıs 2014 tarihinde DAİŞ saldırılarına karşı direnirken, Kobanê'nin Borêz köyünde çıkan çatışmada yaşamını yitirdi. Nişanlıydı. Brahim Berkel, 19 yaşındaydı. 29 Ekim 2014 tarihinde DAIŞ'ın Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı direnirken, kentin doğusundaki Heci Reşad Camii civarında çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdi.
Kardeşlerinin ölümünü söylemeden cepheye gittiler
Yukarıda isimlerini yazdığımız üç kişi, kardeş. Üç kardeş, topraklarına ve insanlarına yönelik saldırılara karşı direnirken, bir yıl içerisinde peşpeşe yaşamını yitirdi, YPG saflarında. Ehmed yaşamını yitirdikten sonra YPG saflarına katılan Mehmû, kardeşinin yaşamını yitirdiği söylemedi ve cepheye giderek o da yaşamını yitirdi. Mehmû yaşamını yitirince diğer kardeş Brahim kardeşlerinin yaşamını yitirdiğini söylemeyerek, cepheye gitti ve yaşanan çatışmalarda yaşamını yitirdi. Ehmed, Mehmû ve Brahim'in anne ve babaları yaşamını yitirmiş. 8 kardeşler. Diğer kardeşleri ve çocukları ise, DAIŞ saldırılarına karşı zorunlu olarak Urfa tarafına geçmişler.
Üç kardeşin yaşamını yitirmesi, aslında Kobanê direnişinin hangi bedeller ödenerek yürütüldüğünün en somut örneği. Cephelerde savaşmak için YPG'ye katılırken, son iki kardeş yaşamını yitiren kardeşlerini söylemediler. Eğer söyleselerdi, cepheye gönderilmeyecek, daha tehlikesiz yerlerde kendilerine görev verilecekti. Ama onlar topraklarını ve insanlarını savunmak için kardeşlerinin yaşamını yitirdiğini, YPG yetkililerine söylemediler. Ve arkalarında kalanların özgür bir ülkede, kendi toprakları üzerinde yaşaması için bir bir yaşamlarını yitirdiler.
Amca çocukları anlattı
Kobanê'nin Piling köyünden olan Ehmed, Mehmû ve Brahim kardeşlerin Kobanê'de bulunan amca çocukları Firaz Hemzê, üç kardeşe ilişkin bilgi verdi. "Mehmûd, Ehmed ve Brahim kardeşler, benim de amcamın çocukları. Üçü de şehit düştü" diyen Firaz Hemzê, üç kardeşe ilişkin şu bilgileri verdi: "Ehmed, Qinê köyünde 2013'ün sekizinci ayında çıkan çatışmalarda şehit düştü. Ehmed evli ve 6 çocuk babasıydı. Nişanlı olan ve evlilik hazırlıklarını tamamlamak için Güney Kürdistan'a çalışmaya giden Mehmûd da sonrasından gelip, YPG'ye katıldı. O da bu yılın altıncı ayında Borêz köyündeki çatışmalarda şehit düştü. Bu son saldırılar başlayınca da daha önce Kuzey'e çalışmaya giden Brahim, gelip YPG'ye katıldı. O da Heci Reşad Camii civarında çıkan çatışmalarda yaşamını yitirdi. Anne babaları da yaşamını yitirmiş. 8 kardeşler. Onlardan biri de Cizîrê'de parti çalışmalarında yer alıyor, diğerleri de evli."
'Yoksul ama yurtseverlikleri güçlüydü'
Kobanê saldırılardan önce genelde Kobanê dışında çalıştığı için amcasının çocuklarından Ehmed'i iyi tanıdığını belirten Firaz Hemzê, "Yoksul bir aileydi ama yurtseverlikleri güçlüydü. Kobanê'nin bütün şehitleri bizim şehitlerimizdir. Kendi toprakları üzerinde şehit olmaları bizim için onurdur. Evet, bir aileden üç kişinin bir yıl için de şehit olması zor ama bütün şehitler de bizim şehidimizdir. Başımız dik" dedi.
İBRAHİM ASLAN / ERSİN ÇAKSU 
(fk/aç)

No comments