Breaking News

Cephenin gerisindeki yürekli anneler

Savaşın başlaması ile IŞİD’e karşı topyekûn direniş için silahlanan annelerden biri olan Besê Ana, YPG/YPJ’li savaşçıların ricası ile Kobanê’den ayrıldıklarını, her an geri gidecekmiş gibi hazır olduğunu söyledi.
Kobanê’de direniş 69. gününde devam ederken kent merkezinde başlayan şiddetli çatışmalardan dolayı binlerce Kobanêli yurtlarından ayrılmak zorunda kaldı. YPG ve YPJ güçleri, IŞİD’in olası katliamını önlemek için Kobanê köylerinde ve dış mahallerinde yaşayan Kobanêlileri güvenli bir bölgeye alarak, 69 gündür tarihe not düşüren bir direniş ile savaşıyor. Savaş nedeniyle bir çok Kobanêli Urfa’nın Suruç ilçesine ve Kürdistan’ın diğer şehirlerine yerleşti. Kobanê direnişinin simgesi haline gelen IŞİD çetelerinin saldırılarına karşı silahlanan annelerin fotosunda yer alan ve Kobanê Halk Meclis üyesi olan Besê Berxo, YPG/J’li savaşçıların ricası ile Kobanê’den ayrıldıklarını, her an geri dönmeye hazır olduğunu söyledi.
IŞİD’e karşı topraklarını savunmak için silahlanan Besê Ana
Kobanê’den YPG ve YPJ’li güçlerin istemi doğrultusundan ayrılan Kobanêliler, bedenleri Kobanê’de olmasa da ruh ve yürekleri ile Kobanê’de olduklarını söylüyor. Önce Suruç’a ardından ise bir ay önce Van’a gelerek İstasyon Mahallesi’ndeki bir eve yerleşen Berxo ailesinin 45 yaşındaki ferdi Besê Berxo, Kobanê direnişinin simgesi haline gelen IŞİD çetelerine karşı silahlanan anneler arasında yer alanlardan biri. Besê Ana, uzun süre Kobanê’de ayrılmayarak cephe gerisinde cephede savaşan YPG/YPJ’lilere yemek yaparak, silahlarını temizleyerek savaşa aktif olarak katıldı. Savaşın kent merkezinde şiddetlenmesi ile silahlanan Kobanêli anneler arasında olan Besê Ana’nın bir oğlu ve kardeşi ise halen Kobanê’deki tarihi direnişin sergilendiği cephede yer alıyor.
‘Cephedekilere yemek yaptım, silahlarını temizledim’
Rojava devriminin ilk patlak verdiği Kobanê kantonunda yaşayan Besê Ana, Kobanê’de IŞİD çetelerine karşı 7’den 70’e herkesin direndiğini ifade ederek, “Kobanê bizimdir. Binlerce yıldır bu topraklarda yaşıyoruz” dedi. Besê Ana, topraklarını asla IŞİD’e vermeyeceklerini yinelerken, cephede savaşırken IŞID’ın kendilerinden çok korktuğunu belirtti. IŞİD çeteleri ile savaşmaktan asla vazgeçmeyeceklerini belirten Besê Ana, savaşa dair anılarını şu sözlerle anlattı: “IŞİD bizden korkuyordu. Sürekli kaçıyordu. YPG ve YPJ geliyor diyorlardı.”
‘YPG/J’liler bedenleri ile tankları yok ettiler’
Türkiye’nin IŞİD’e trenlerle tank göndererek, Tel Abyad kapısını açarak yardım ettiğini hatırlatan Besê Ana, YPG ve YPJ’lilerin silah bakımından imkanları kısıtlı olsa da ruhları ile savaştıklarının altını çizdi. Besê Ana, IŞİD’in savaşarak Kobanê merkezine yaklaşmadığını tank ve ağır toplar sayesinde bu kadar ilerlediklerine dikkat çekerek, YPG/YPJ’lilerin bedenleri ile IŞİD’in ağır silahlarını yok ettiğini söyledi.
‘Kanımızın son damlasına kadar savaşacağız’
Kobanê’de yaşamın devrimle anlam kazandığını kaydeden Besê Ana, IŞİD’in Kobanê’yi toplarıyla harabeye çevirse de Kobanê’de yaşamın anlamını kaybetmediğini ve bu ruh ile direneceğini vurguladı. Tek hayalinin Kobanê’ye dönmek olduğunu söyleyen Besê Ana, Kobanê’yi kanlarının son damlalarına kadar savunacaklarını belirtti.

SELMAN ÇİÇEK-DIHA

No comments