Breaking News

Mürşitpınar’a saldırı ve tampon bölge oyunu mu?

DAİŞ çeteleri, Kobanê’de YPG/YPJ savaşçılarının direnişi karşısında ağır darbeler alırken; direniş 76. gününde Türkiye üzerinden Mürşitpınar Sınır Kapısı’na yönelik kapsamlı bir saldırı başlattı. Sabah saat 05.00 sularında kente yönelik üç koldan saldırı başlatan DAİŞ çeteleri 4’üncü cepheyi de Türkiye üzerinden ve desteğiyle açmaya çalıştı. Ancak, Kobanê’ye yönelik Türkiye destekli bu komplo da YPG/YPJ’nin direnişine çarptı ve Türkiye’nin “Truva atı” etkisizleştirildi.

Türkiye denetiminde saldırı
Dün sabah saatlerinde Türkiye’nin sınırda bekleyen onlarca panzer, tank ve zıhlı aracına rağmen, çetelerin bomba yüklü zırhlı aracı sınırı geçmeyi başararak kentin girisinde infilak etti. Büyük bir gürültüyle aracın infilak etmesinden sonra, sınırın Türkiye tarafında Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) silolarına ve Mürşitpınar köyü camisi etrafındaki binalara yerleşelen DAİŞ çetecileri kente yönelik yoğun bir saldırı başlattı. Saldırı sonrası çıkan çatışmalar saatlerce sürdü. Saldırı Türkiye’nin hakimiyetindeki topraklarda gerçekleşmesine rağmen Türk devletinin bölgede bulunan onlarca zırhlı aracının herhangi birinden çetelere müdahale edilmedi. Bu arada saldırı anında bölgede nöbet tutan Kobanê Kantonu asayiş görevlileri ise saldırıdan önce saat 04.00 sularında doğuda bulunan Mahser köyünden batıdaki Boydê köyüne kadar olan sınır hattında ışıkların kapatıldığını belirtti. Asayiş görevlileri, DAİŞ’in saldırısı sonra çıkan çatışmalarda yaralanan çetelerin de Türkiye’ye ait bu zırhlı araçlarla taşındığını da dile getirdi.
Eşzamanlı saldırılar
Saldırı YPG/YPJ savaşçılarının karşılık vermesiyle büyük oranda püskürtülürken; DAİŞ çeteleri aynı saatlerde kentin doğu, batı ve güney cephelerinde de eşzamanlı olarak saldırılar gerçekleştirildi. Kentin güney ve doğu cephelerinde de üç tank ve bomba yüklü iki araçla saldıran çetelerin iki tankı ve bomba yüklü araçları da imha edildi. Çetelerin bu bölgelerdeki saldırıları büyük oranda kırıldı.
DAİŞ terörüne TC vizesi
Bugüne kadar DAİŞ’e verdiği destek defalarca ispatlanan Türkiye bu sefer sınırlarını DAİŞ’in bomba yüklü araçlarına açarak teröre katliam “vizesi” verdi. Saldırı anında Türkiye’nin onlarca tankı, panzeri ve akrep tipi zırhlı arac sınır kapısına yaklaşık olarak 500 ile 1000 metre uzaklıkta olmasına rağmen hiçbiri Türkiye’de tarafından konuşlanarak Kobanê’ye saldıran çetelere müdahale etmedi. Ancak Urfa Valisi’nin saldırının Türkiye topraklarından yapıldığını kabul etmesinden sonra bölgeye giden Türkiye’nin zırhlı araçları, saat 11.00 sularında çetelere Arapça olarak anons yapmakla yetindi. Bu arada bazı çetelerin ise bu zırhlı araçlara bindirilerek bölgeden uzaklaştırıldıkları görüldü. Ancak bazı çete mensupları bölgede bulunan Türkiye’nin zırhlı araçları eşliğinde saat 15.00’a kadar da (bu yazı yazıldığı saatlere kadar) buğday siloları ve doğusundaki tren hattından saldırılarını sürdürüyordu.
Tampon bölge oyunu mu?
YPG/YPJ savaşçılarının son zamanlarda çetelere büyük darbeler vurması üzerine Türkiye’nin DAİŞ’e bu şekilde bir saldırı izni verilmesi Türkiye’nin Rojava’ya dönük daha önceki saldırılarını akıllara getirdi. Türkiye daha önce de sınırda DAİŞ’çilerle samimi pozlar vermiş, sınırlarını sınırsız bir şekilde DAİŞ’e açmış ve Kobanê’ye yönelik saldırıların başlangıcında DAİŞ’e aktif destek vermişti. Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın DAİŞ’in denetimine geçirilmek istenmesiyle, Kobanê kuşatmasının 4’üncü cephesi de tamamlanmak istendi. Burada görüştüğüm Kobanê Kantonu’nun bazı yetkilileri, saldırının kendilerine Reyhanlı saldırısını hatırlattığını belirtti. Kanton yetkilileri, Türkiye’nin Bab el Hawa Sınır Kapısı saldırısında Reyhanlı’da kendi yurttaşlarını hedef alarak Suriye’ye girme planı yaptığını ve Mürşitpınar Sınır Kapısı saldırısı ile de son zamanlarda gündemine aldığı “tampon bölge” planının devreye sokmaya çalıştığı kuşkularının olduğunu dile getirdi.
Ersin Çaksu-Özgür Gündem

No comments