Breaking News

Dexil: Şengal Dağı’ndaki bin Ezdi aile ağır şartlar altında yaşam savaşı veriyor

Irak Parlamentosu Ezdi Milletvekili Viyan Dexil hâla yaklaşık bin Ezdi ailenin Şengal Dağı’nda bulunduğunu ve bu ailelerin ağır şartlar altında yaşam mücadelesi verdiğini söyledi. Dexil Bağdat yönetimini mülteciler konusunda ”çifte sıtandartlıkla” suçladı.

Irak Parlamentosu Ezdi Kürd Milletvekili Viyan Dexil, IŞİD’in saldırılarından kaçarak Şengal Dağı’na sığınan Ezdilerin bir kısmının hâlâ dağda kaldığını söyledi. Yaklaşık bin ailenin yaklaşan kış koşulları ve gıda yetersizliğinden dolayı ağır şartlarda yaşam savaşı verdiklerini belirten Dexil, bu ailelere acilen insani yardım yapılması gerektiğini belirtti.

Bağdat yönetiminin mülteciler konusunda ”çifte standartlı” yaklaşmakla eleştiren Viyan Dexil, ”Başta Duhok olmak üzere, Kürdistan’ın diğer kentlerindeki mülteciler çadırlarda, toplama kamplarında yaşıyor. Bağdat yönetimi Kürdistan’a sığınan halkına hiç bir yardımda bulunmuyor. Ancak Irak’ın diğer kentlerine giden sığınmacılara her türlü yardım sunuluyor. Kerbala’dakiler otellerde ağırlanıyor. Bu insani bir tutum değil. Bağdat yönetiminin tüm sığınmacılara aynı gözle bakması ve aynı yardımı sağlaması lazım” dedi.

Irak hükümeti içinde mültecilerden sorumlu Mülteciler Bakanlığı kurulduğunu ve yeni bakanın da Kürd olduğunu hatırlatan Ezdi Milletvekili Dexil, ”Biz parlamentoda bir şey yapamıyoruz. Bu işlerle ilgilenen bir bakanlık ve alt komisyonları var. Yeni bakanın kendisi de bir Kürd. Kendisinin bu çifte standardı kabul etmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Irak Parlamentosu Ezdi Milletvekili Viyan Dexil sözlerine şu çağrıyla son verdi;

”BasNews aracılığıyla tüm uluslarası insani yardım kuruluşlarına sesleniyorum. Kürdistan’a sığınan mülteciler çok zor koşullarda yaşıyorlar. Özellikle de toplu katliamdan kurtulan Ezdiler çok ciddi bir travma yaşıyor. Yaklaşan kış koşulları nedeniyle aralarında binlerce çocuğun bulunduğu mültecilere yardım edilmeli.”

Kaynak: Basnews

No comments