Breaking News

Direnişteki YPJ'li savaşçılardan kadınlara birleşme çağrısı

Dayanışma Gününeilişkin dünya kadınlarına birleşme çağrısında bulunurken, özgür kadın temslini bugün mevzilerde erkek egemen zihniyetin temsili olan DAIŞ çetelerine karşı savaşarak gösteriyor. 
YPJ savaçısı Tolhildan Bengîn,“Kapitalizmin kirliliği nedeniyle kadın köleleştirildi. Bu kirliliğin bir göstergesi de DAIŞ çeteleridir. DAIŞ erkek egemen zihniyetin kendisidir. Biz kadınlar olarak burada bu zihniyete karşı savaşıyoruz” dedi.
Erkek egemen zihniyetin baskıları sonucu yavanlaştırılan kadın, Rojava halk devrimi ile sembolleşen umudu  YPJ'li savaşçılar dünya kadınlarını 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde kadın kurtuluş ideolejisinde bütünleşme, örgütlü mücadele için seslerini alanlarda yükseltme çağrısında bulundu.
Serêkaniyê'de mevzilerde kadının özgürlüğü ve toplumun özgürlüğü için DAIŞ çetelerine karşı savaşan YPJ'li savaşçılar mevzilerinden dünya kadınlarına seslenerek, kadınların erkek şiddetine karşı kendilerini savunmasız halde bırakmamaları ve iradelerinin farkına varıp mücadele etmeleri gerektiğini belirtti. Cephelerde DAIŞ çetelerine karşı savaşlarının da bu amaçla, kadına yönelik şiddeti sonlandırmak üzere olduğunu belirtiyorlar.



'DAIŞ erkek egemen zihniyetin kendisidir'
Serêkaniyê'de DAIŞ çetelerine yönelik mevzide nöbet tutan YPJ savaşçısı Tolhıldan Bengin, bin yıllardır kadının erkek egemen zihniyeti ile kölece yaşadı. Bunun farkından olarak mücadele ettiğini belirterek, DAIŞ çetelerine karşı yürüttükleri savaşın erkek egemen zihniyete karşı verilen bir mücadele olduğunu söyledi. YPJ’li Bengin, “Kapitalizmin kirliliği nedeni ile kadın köleleştirildi. Bu kirliliğin bir göstergesi de DAIŞ çeteleridir. DAIŞ erkek egemen zihniyetin kendisidir. Biz kadınlar olarak burada bu zihniyete karşı savaşıyoruz” dedi. Bir Kürt kadını ve savaşçısıs olarak tüm kadınların erkek şiddetine karşı tavır olması çağrısında bulunan YPJ’li Tolhıldan, “Biz bir olursak bu zihniyeti yok edebilir ve kadın üzerindeki bu baskıları kırabiliriz. YPJ olarak Kadına karşı tek bir şiddet ve baskıyı asla kabul etmeyeceğiz. Artık tüm kadınlar bu şiddete karşı ayağa kalkmalı ve savaşmalıdır. Bu kirli ve çürümüş zihniyeti ancak savaşarak yok edebiliriz” şeklinde konuştu.
Kürt ve Arap kadınları aynı cephede
Kürt ve Arap kadın savaşçılarının aynı cephede çetelere karşı mücadele ettiği Serêkaniyê’de gece gündüz demeden ülkelerini savunuyorlar. Onlardan biride YPJ’li Arap savaşçı Dozdar Jiyan Kürt kadın hareketinin yaydığı özgürlük ideolojisinden etkilenerek mücadeledeki yerini almış. Arap kadınlarının erkek egemenlikli zihtiyet tarafından yoğun bir baskı altında kaldığını ifade eden Jiyan,
 yürüttüğü savaşınbir diğer anlamının kadını öteleyen yok sayan anlayışa karşı olduğuna dikkat çekti. Yaşadığı aile ortamı ve toplumun baskı içeriğini belirten YPJ'li Jiyan “Büyük adımlar attım ve baskıları kabul etmediğim için bu gün elime silahımı aldım. Kadına yönelik her türlü baskıya ve şiddete karşıyım” dedi. YPJ içerisinde vaktini ve yaşamını iyi değerlendirdiğini söyleyen Jiyan, kandınların kendilerine haksızlık etmemesi gerektiğini onların işlerinin sadece evde olmadığını ve kadın deyince eve kapanmış olarak akla gelmemesi gerektiğine dikkat çekerek evden çok daha mühim olan şeylerin olduğunu belirti. Arap kadınları YPJ ile tanışması ile yeni bir yaşam olanağının oluştuğuna, YPJ içerisinde kendi iradeleri ve gücünün farkına vara bileceklerine dikkat çeken Jiyan YPJ içinde hayatını ve zamanını çok iyi değerlendirdiğini söyleyen YPJ’li Jiyan, kadınların kendisini eve hapsetmemesi gerektiğini kaydetti. Kadınların sadece ev ile anımsanmasına karşı olduğunu dile getiren YPJ’li Jiyan, “Evden daha mühim olan şeyler var” diyerek Arap kadınları olarak YPJ ile kendi irade ve gücünü daha iyi göre bildiğini belirterek,"Artık kadının yapabileceği şeylerin olacağını görebildik. Kadın kendisini özgürleştirdiğinde gücünü ve etkisini görebilecektir” diye konuştu. Arap kadınlarının hala imkanlardan uzak, şiddetle burun buruna olduğunu ifadeeden YPJ'li Jiyan, " Arap kadınları şiddet ile yaşamak zorunda kalmış durumda. Arap kadınlarının buna karşı durması ve kadın özgürlük ideolojisi ile tanışması gerekiyor”diye belirtti.
Mücadeleye devam...
Rojava devrimiyle kadın savaşçıların yürüttüğü direnişi bütün dünya kadınlarının görmesini isteyen YPJ savaşçısı Jiyan, kadına yönelik şiddete karşı tüm dünya kadınları birleşmeli ve  mücadeletmeli dedi.  YPJ’li Jiyan, “25 Kasım’da bizde Arap ve Kürt kadınları olarak böylesi bir dönemde kadına yönelik şiddete karşı dur dememiz gerekiyor. Kadınların dayanışma sağlayarak özgürlüğe yürümesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
YPJ savaşçısı Rengin Çelaxa ise, silahını erkek şiddetinden ve topraklarının işgal edilmedinden dolayı kaldırdığını beliterek, kadına yönelik her türlü şiddete karşı mücadele ettiklerini dile getirdi. YPJ'li Çelaxa," Kadın özgürlüğü için mücadele etmeye devam edeceğiz. DAIŞ çeteleri kirli bir zihniyetten yani erkek egemen zihniyetten besleniyor ve kadını yok etmek istiyor. O yüzden de bütün kadınlar ayağa kalkmalı, seslerini yükseltmeli ve şiddeti kabul etmemeli. Sadece Kürt kadını değil tüm kadınlara karşı şiddete karşı durarak birlikte mücadele edelim. Özgürlüğümüzün tek yolu budur” diye konuştu.
ALÎŞÊR İSMAİL
(aç)

No comments