Breaking News

Sınırdaki araçlar Asker-DAIŞ pazarlığıyla mi çalınıyor?

RUHA – DAIŞ saldırılarından korunmak için araçları ile sınırdaki ara bölgeye sığınan Kobanêlilere yiyecek verilmesine asker izin vermiyor. Merdesimbêl Askeri Karakolu’nun askerlerinin sorumluluk sahasında ki Kobanêlilere ait araçların çalınması kameralara yansırken, Kobanêliler karakol komutanının çeteciler ile araçları üzerinden kirli pazarlık yaptığını iddia etti.
Kobanê Kantonu’na yönelik DAIŞ’in saldırıları ardından köylerini terk edip sınır bölgesine araçları ile gelen ve ara bölgede kalan Kobanêliler, Suruç’un köyleri olan Zehvan, Boydê, Etmanek, Alizer, Swêdê, Merdesimbêl başta olmak üzere birçok noktada Türkiye askerinin engeli ile karşılaşıyor. Birçok bölgede sınırın üst hattından ara bölgede araçlarının yanında kalan Kobanêlilere yemek götürmeye çalışan yurttaşlar askerin saldırısına uğruyor. Asker yiyecek gıdanın ulaşmasını da engelliyor. Kobanê tarafında ki köylerinin DAIŞ işgalini izleyen Kobanêliler, askerin keyfi tutumuna rağmen ara bölgeden sınırın üst hattına geçmiyor.
Araçlar karakolun sahasında çalınıyor
Özelikle Merdesimbêl (Mert İsmail) köyünün karşısında Kobanê’nin Kazika köyünden gelip araçlarının başında kalan yurttaşlara DAIŞ çetelerinin saldırısı ardından araçlarıyla ara bölgeden sınırın üst hattına geçti. Kobanêlilerin araçları, Mert İsmail askeri karakoluna bağlı askerin koruma sahası olan ara bölgeden çeteciler tarafından çalındı. Çetecilerin askerin sorumluluk sahasında ki araç hırsızlığı ajansımız tarafından da görüntülenmişti.
Asker-çete pazarlığı mı?
Çeteleri izlemekle yetinen aynı karakolun askerleri, şimdi de Kobanê’nin Alişar köyünün karşısında araçlarının başında kalan yurttaşların ara bölgeden sınırın üst hattına geçmesini istiyor. Araçlarından ayrılmak istemeyen yakınlarına yiyecek gıda götürmeye çalışan Kobanêliler, askerin kendilerine saldırdığını, üzerlerine köpek saldığını ve kesinlikle yiyecek madde verilmesine müsaade etmediğini söyledi. Kobanêliler birçok alanda araçlarının başında bekleyenlerin olduğunu, ancak Mert İsmail Karakolu’na bağlı askerlerin sadece sorun çıkardığını ifade ettiler. Kobanêliler, karakol komutanının çeteciler ile kirli bir pazarlık yaptığını ve askeri komutanın çalınan araç başına çetecilerden komisyon aldığını iddia etti.
‘Araçlarımızı çetelere pazarlamışlar’
Araçlarını çetelere terk etmeyeceklerini, terk ettikleri Merdesimbêl’de yüzlerce araçlarının gözleri önünde çalındığını söyleyen Kobanêliler, Alişar köyünün ara bölgesinde kalan araçlarını sonuna kadar koruyacaklarını söyledi. Onlara yiyecek götürmenin tamamen insani bir durum olduğunu dile getiren Kobanêliler, “Akrabalarıma ‘Araçları bırakıp, sınırı geçin’ diyorlar. Araçlarımızı çetelere pazarlamışlar. Ancak ne kendimizi ne de araçlarımızı sunmayacağız. Çeteciler bir defa yeltendi karşılık verdik. Gelirlerse yine cevap veririz” ifadelerini kullandı.
(ekip/fk/aç)

No comments