Breaking News

IŞİD bölge ticaretini de vurdu

IŞİD çetelerinin saldırıları ve alan işgalleri bölgede yapılan ticareti de vurdu. Bölgenin ve Türkiye'nin dış ihracatında önemli bir paya sahip olan Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki IŞİD faktörü yüzünden yapılan ticaret hacminde geçen yıla göre yüzde 50'lilere varan bir düşüş yaşandı.


Rojava'nın ardından Irak'ın ve Federe Kürdistan Bölgesi'nde saldırı ve katliamlara imza atan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri, bölgedeki ticarete de darbe vurdu. Türkiye'nin Almanya'dan sonra en fazla ihracat yaptığı, yine başta Diyarbakır olmak üzere bölge illeri için önemli bir pazar alanı olan Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak ile yapılan ticaret hacmi, IŞİD çetelerinin varlığı nedeniyle büyük bir azalma içerisine girdi.
Ticaret hacmi yüzde 50 azaldı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (DTSO) alınan verilere göre, Federe Kürdistan, Irak ve Suriye arasında yapılan ticaret, IŞİD'in bölgedeki varlığı ve saldırılarından oldukça etkilendi.

Bölge ile yapılan ticaret hacmi Haziran 2013'te 919 milyar 652 milyon 13 bin TL'lik seviyedeyken, bu yılın aynı ayında Musul kentinin IŞİD çeteleri tarafından işgal edilmesi sonucu yaşanan yüzde 21,0 oranında düşüş ile 726 milyar 138 milyon 11 bin TL'ye düştü.

Saldırıların yoğunlaştığı ve alan hakimiyetinin arttığı Temmuz ayında ise bu etkilenme kendisini daha fazla hissettirerek yüzde 50'ye varan bir düşüşe neden oldu. Temmuz 2013'te 1 katrilyon 62 milyar 357 milyon 79 bin TL olan ticaret hacmi, bu yılın Temmuz ayında yüzde 46,3 gerileyerek 569 milyar 542 milyon 9 bine TL'ye indi.

Önümüzdeki aylar için de durum parlak değil!

Oranlara da yansıdığı gibi kadar Irak ve Federe Kürdistan'a yapılan ihracat hacmi mevcut çatışma ortamından özellikle bundan sonraki dönemlerde daha da çok etkileneceği öngörülüyor.

Ticaret yapan firmalar, normal şartlarda Irak ile Federe Kürdistan Bölgesel Hükümeti arasında yaşanan sorunlardan dolayı tahsilât yapmakta zorlanırken, son çatışma ortamı da buna eklenince ticaret durma noktasına geldi.

Düşük tahsilâtlarda ürün sevkıyatının devam ettiği bölgelere, normalde ayda 3 sevkıyat yapılırken, şimdilerde bu sevkıyat bu 2 veya 1'e inmiş durumda. Kürt bölgeleri üzerinden diğer bölgelere ulaşan firmalar ise IŞİD çetelerinin işgalleri nedeniyle kapanan yollardan ticareti geliştiremiyor ve Arap bölgelere satış yapılamıyor. Temel ihtiyaç ürünlerinde Süleymaniye'den İran sınırından 4-5 kat fiyatlar ile Kerbela, Necef'e aktarım yapılabiliniyor.

İnşaat sektöründe ise müteahhitlik hizmetleri durunca birçok firmanın ihracatı da buna endeksli olarak tamamen durdu. Daha önce yapılan işler için bile alacakların tahsil edilmesinde zorluk çekiliyor. Musul, Basra gibi Arap bölgelerine ise hiç ihracat yapılamıyor.

No comments