Breaking News

IŞİD’in sınırları- M. Ali Çelebi

Kobanê’nin doğusundaki Til Abyad’ın kontrolü Türkiye yardımıyla IŞİD’e geçmişti. Buradan Urfa-Akçakale ikmal hattı olarak kullanılageldi. Kobanê’nin batısında akan Fırat Nehri hattında Cerablus yer alıyor. Yani Antep-Karkamış’ın tam karşısı. Burası da Türkiye desteğiyle IŞİD’in eline geçmişti. Dolayısıyla sınır kapılarını kontrol ederek hem silah hem cihadist giriş-çıkışı sağlandı, hem yaralıları Türkiye’ye taşındı. IŞİD’in Şengal’de soykırım yaptığı günlerde dahi Rakka bölgesinde Suriye rejimiyle çatışan yaralı IŞİD unsurları taşındı. Kaç kişinin taşındığı için resmi ajansın haberlerine bakılabilir. Ankara birkaç ay öncesine kadar sınır kapılarının tümünün IŞİD, El Nusra, İslami Cephe gibi yapıların kontrolüne geçmesi için her şeyi yapıyordu. Bu konseptin mimarları Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Türkiye, Ürdün gibi ülkeler oldu. ABD, İngiltere, Fransa IŞİD değirmenine dolaylı olarak su taşıdılar. KDP de PYD karşıtlığı üzerinden IŞİD ile uzlaşarak, bazı Rojava karşıtı Kürt unsurlar üzerinden serpilmesini sağladı. Su ve petrol kaynaklarına konarak, bölgeyi Kürt’süz, Süryani’siz, Ermeni’siz, Êzidî’siz ve Şii’sizleştirerek ekostratejik ve jeostratejik üstünlük kurma hayallerini gerçekleştirmeye çalışan, kan tsunamileri yaratmaya çalışan mezpehçi akıl, çekişen Kürt güçlerinin ortak savunma hatları kurmalarıyla yol ayrımına geldi.
IŞİD de bu dönemde Karkamış Kapısı-Carablus Kapısı, Akçakale Kapısı-Til Abyad Kapısı, Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı-Es-Selame Sınır Kapısı’nı tamamen kontrolüne almaya çalışıyor. Halep-Azaz bölgesinde HSO gruplarıyla yoğun çatışmalar var. Suriye-İsrail, Suriye-Lübnan sınırında ciddi kapışmalar olacak.
Musul çevresindeki IŞİD mevzilerini ABD uçakları bombalayınca, IŞİD’in ABD’li gazeteci James Foley’in başını keserek videoyu yayınlaması; El Kaide kolu Nusra Cephesi’nin Golan Tepeleri sınırında bulunan Kuneytire kapısını ele geçirerek İsrail ile komşu olması ABD ve AB ülkelerinin yeni strateji oluşturmalarını ivedileştirecek. Bakalım IŞİD hamurundaki rolüyle anılacak Davutoğlu, başbakanlık koltuğunda nasıl bir denklem kuracak? “Diplomatlar rehin, Süleymanşah Türbesi rehin” diye IŞİD’in istediklerini yerine getiren Ankara, ABD ve AB ülkeleri sıkıştırınca bunu ne kadar sürdürecek?
ABD baskısı arttıkça, IŞİD ile Ankara arasında ipler birilerini savuracak, ağır yaralar açacak kadar fena halde kopabilir.
Kerkük, Rakka ve Cizîrê:
İçleri murdar insanlardan müteşekkil IŞİD, körfez ülkelerinden ve aşiretlerin coğrafi tecrübesinden çıkan istihbaratla (Şengal’deki soykırımdan kurtulanlar, katliam ve soygun yapanların büyük kısımın tandıdık yüzler, yani aşiretlerin parçaları olduklarını söylüyordu) geçiş noktaları ve sınırlar üzerine kurduğu bu dönem stratejisini derinleştirmeye çalışacak. Rakka’da Askeri Hava Üssü’nü ele geçirmesiyle (24 Ağustos) elde ettiği moral ve silahlarla Rakka-Akdeniz arası kentlere yüklenecek. Kürt hareketlerinin ortak direnişine çarpan IŞİD, hedeflenen mezhepçi devleti oluşturacak şehirler arasında kesintisiz hat kurmak için Kerkük’ü mutlaka almak, Musul’u elde tutmak için herşeyi yapacaktır. Şengal’den sonra buranın Rojava ile bakışan noktası Cezaa’ya saldırımaları bu yüzden. Buralar denetlenirse Rojava sınır hattına da hakim olacak olan IŞİD’in varlığı konsolide olacak. Bunu sağlayabilirse Cizire Kantonu’na karşı taarruza geçilecek.
Diğer taraftan Lübnan-Suriye sınırında Arsal’da El Nusra ile birlikte Lübnan ordusuyla savaşıp çekilen IŞİD yeni cephe açabilir. Humus çevresine dikkat. Halep, Azaz’a zaten ağır yükleniyor. “Akdeniz’e sıfır” konumlanmak isteyen IŞİD bu kıyıdaki tüm kentleri almak istiyor. Durumun vahametini gören örgütler 22 Ağustos’ta toplanıp ortak savunma cephesi kurdu. Toplantıda Afrin Kantonu Savunma Heyeti Başkanı Abdo İbrahim, YPG komutanları, HSO Halep Komutanı Abdul Cebbar Egidi, başka HSO komutanları yer aldı.
Bu önemi bir merhale. Çünkü IŞİD’in arkasında sofistike güçler ve asimetrik stratejileri var. Ahlakı, vicdanı, haysiyeti çoraklaşmış, caniliğin zirvesindeki IŞİD ile insan onurunu, eşitliği savunanlar ancak başedebilir. Özgürlük temelinde hareket Kürt güçlerine köstek olunmazsa IŞİD sınırlardan sökülür ve etkisizileşir. Aksi halde halkların ve çok ülkenin canı yanar. (özgür Gündem)

No comments