Breaking News

'PKK ve YPG için tanrıya şükrediyorum'

Amerikan Globalpost haber sitesi IŞİD saldırıları sonucu Şengal Dağı’na sığınmak zorunda kalan binlerce Êzidînin hayatlarını 'bir grup cesur savaşçı' olarak tanımladığı PKK-YPG savaşçılarına borçlu olduğunu yazdı. Ailesiyle birlikte YPG'nin açtığı koridor üzerinden Rojava'ya geçtiğini söyleyen Êzidîlerden Hassan, "PKK ve YPG için tanrıya şükrediyorum. Eğer Kürt savaşçılar olmasaydı, biz orada ölecektik" dedi.
Amerikan Globalpost haber sitesi IŞİD çetelerinin 3 Ağustos günü Şengal'e gerçekleştirdikleri saldırı ve ardından yaşanan gerçekleri yazdı. "Kürt savaşçılar olmasaydı, biz orada ölürdük" başlıklı Tracey Shelton imzalı haberde, HPG-YPG güçlerinin açtığı koridor üzerinden Şengal Dağı'ndan Rojava'nın Derik kentine, buradan da Zaxo'ya geçerek kurtulanların anlatımlarına yer verildi.
Zaxo'daki Şengalli mültecilerin okul ve parklarda kaldıkları belirtilen haberde, "Yaygın yayınlanan ABD bombardıman kampanyasına rağmen, aileden aileye her kes aynı kaçış hikayesini anlatıyor: Batı medyası ABD'nin rolü ile son haftalarda Iraklı Kürtlerin peşmerge savaşçılarının IŞİD'e karşı mücadelesinin altını çizerken, Êzidîlerin hayatlarını kurtaran Suriye ve Türkiye'den gelen Kürtler oldu. Sınırlı sayıda kişi dağdan helikopterlerle alındı, ancak kitlesel göç yürüyerek gerçekleşti" denildi.
PKK ÖNCÜLÜĞÜNDE KÜRT KOALİSYON GÜÇLERİ HALKI KURTARTI
Haberde, ABD'nin havadan yardım atımı ile IŞİD’e yönelik bombardımanlarının Sincan Dağı'nda Êzidîlerin kurtuluşunda hangi ölçüde etkide bulunduğu belirsizken, "en önemli kurtarma misyonunun PKK önderliğindeki Kürt koalisyon güçleri tarafından gerçekleştiğine dair küçük bir şüphe yoktur" vurgusu yapıldı.
ABD savaş uçaklarının IŞİD mevzilerini bombalamaya başlarken, Şengal dağına kamyon ve traktörlerle girerek hasta ve yaşlıları Suriye'ye taşıyan, IŞİD'in ilerleyişini durduran PKK ve YPG militanları olduğu vurgulanan haberde şunlara yer verildi: "PKK ve YPG 1999'dan beri Türkiye'de tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ideolojisinin takipçisidirler. İnançları kadınların güçlendirmesini içeriyor ve askeri yapılarında yüzlerce kadın komutan ve savaşçı var. PKK'nin desteğiyle YPG, iktidara yükseldiği 2012'den bu yana Suriye'de aşırı İslamcılara karşı mücadele ediyor."
'BİR GRUP CESUR SAVAŞÇI'
Haberin devamında Mikey Hasan adlı Êzidî Kürdün ailesinin hayatlarını "Bir grup cesur Kürt savaşçı" olarak tanımlanan PKK ve YPG'lilere borçlu oldukları belirtilerek Hassan'ın kaçış hikayesine yer verildi.
IŞİD saldırılarının başladığı 3 Ağustos günü ailesiyle Şengal Dağı'na kaçan Hassan, aç ve susuzluktan çektikleri zorlukları anlatarak, "Biz YPG'nin Suriye'ye bir güzergah açtığını duyduk ve oraya ulaşmak için 17 saat yürüdük" diyor.
Şengal Dağı'nda susuzluğa yenik düşen 4 yaşındaki yeğenini gömdüklerini aktaran Hasan, sırtlarında çocuk ve yaşlılarla yolculuklarına devam ettiklerini belirterek, "Kaçarken ben ve kardeşlerim, her birimizin sırtında çocuklar, elimizde AK-47 vardı. IŞİD'in elinde mükemmel araçlar var ve biz geldiklerinde hiçbir kurtuluş şansımızın olmayacağını biliyorduk" diyor.
'AÇILAN KORİDORDAN KURTARILDIK'
Şengal Dağı'nda başka bir aileden bir araç ödünç alan Hassan, buradan YPG'nin açtığı koridora yöneliyor:
"Biz yola yaklaşırken iki taraftan ateş altında kaldık. Ben ve kardeşlerim aracın arkasından ateş ediyorduk. Biz onları her zaman göremiyor, korkutmak için rastgele ateş ediyorduk. Kamyonun arkasındaki çocuk ve kadınları hayal edebiliyormusun? İnsan doluydu ve açık alanda ateş altındaydık."  
Tam o sırada Rojava sınırından YPG savaşçılarının geldiği kaydedilen haberde, YPG'lilerin IŞİD militanlarını durdurarak ailelerin YPG kontrolündeki bölgeye geçişlerini sağladıkları belirtildi. Ailelerin birkaç gün bir kampta kaldıktan sonra Güney Kürdistan'a geçerek Zaxo'ya geldikleri aktarılırken, "Bu bölgedeki ailelerin hepsi otomobillerin gitmesinin mümkün olmayan dağın tepesinden YPG ve PKK güçleri tarafından traktörlerle kurtarıldıklarını söylüyor. Hasta, genç ve yürüyemeyen yaşlılar bu şekilde aşağıya tanınırken, diğer binlerce kişi Kürt savaşçılarının temizlediği güzargahtan yürüyerek geçti" dendi.
Haberin devamında Hassan'ın şu sözlerine yer verildi:
"Bizi PKK kurtardı. Şengal dağından Suriye'ye kaçmamız için yol açtılar. PKK ve YPG için tanrıya şükrediyorum. Kürt savaşçılar olmasaydı, biz orada ölürdük."
Haberde birçok kişinin, kentlerinden geri çekilen peşmergelerin ihanetine uğradıklarını hissettikleri belirtilirken, Süleymaniye Üniversitesi Jeoloji profesörü Dr. Salim Hasan'ın "250 Peşmerge vardı Şengal'de. Onlar için savaşacaklarına inanıyorlardı. Ancak bu güçler halkı hiç uyarmadan gece çekildiler" sözlerine yer verildi. 
 'YOLU PKK AÇTI'
Dr. Hasan, Şengal Dağı'nın Güney tarafının Suriye'ye uzandığını belirterek, "PKK bu taraftan geldi ve halka yol açtı" dedi. Bu yoldan 35 bin insanın kurtarıldığını tahmin eden Doktor Hasan, "Bu PKK’nin çabalarının sonucudur" diye belirtti.
Dr. Hasan, Şengal Dağı'nda halen 5 ile 10 bin arasında insanın kaldığını belirtirken, haberin devamında 9 aile ferdinin 40 kişilik bir grup ile dağda olduğunu söyleyen Laleş Hal'in, "Eğer ABD bir helikopter gönderirse ben onlara tam olarak bulundukları noktayı söyleyebilirim. Ancak insanlar misyona son verdiklerini söylüyorlar. Neden bunu yapıyorlar, doğrumu?" sözlerine yer verildi. Haberde, Laleş Hal gibi aile fertlerinin dağda olduğunu söyleyen kişilerin sayısının giderek arttığına dikkat çekildi.
Haberin sonunda, PKK güçlerinin Peşmergelerin yanında, ABD'nin havadan mevzilerini bombalayarak destek verdiği IŞİD'e karşı Federal Kürdistan Bölgesi'ne girdiği bilgisi aktarıldı.

No comments