Breaking News

Süryaniler: Êzidî ve Süryanileri PKK savundu!

STOCKHOLM - Avrupa’da yaşayan Süryaniler DAIŞ çetelerini protesto etmek ve Asuri-Süryaniler için güvenlikli bölge oluşturulması talebiyle Avrupa’nın değişik ülkelerinde gösteriler düzenleyerek açlık grevleri yapıyor. Hollanda’dan sonra İsveç’in başkenti Stockholm’de gerçekleştirdikleri 4 günlük açlık grevine katılan Avrupa Süryani Birlik Başkanı Lahdo Hobil, ““Hiç kimsenin savunmadığı, savunamadığı, katliamlara terk ettiği Êzidî ve Süryanileri PKK savundu. Gerillalar bu halkları savunmak için ölüme gittiler. Böyle bir partiye terörist diyemezsiniz” dedi.

Hobil, DAIŞ’ın Mezopotamya ve Kürdistan’daki saldırılarının, son yüz yıldır bölgede yaşayan Süryani, Kürt ve diğer azınlıklara yönelik katliamların bir halkasını oluşturduğunu belirterek DAIŞ çetelerini yenilgiye uğratabilecek tek gücün PKK olduğunu söyledi.
Hobil, kimliklerinin ve statülerinin tanınması mücadelesi verdikleri ve DAIŞ çetelerine karşı alternatif oluşturdukları için çetelerin esas olarak Kürtleri hedef aldıklarının altını çizdi. Hobil, “Irak ve Suriye’de DAIŞ’ı engelleyebilecek tek güç Kürtlerdir. Ama bu mücadelenin başarıya ulaşabilmesi için Kürtlerin birleşmesi gerekir. Eğer Kürtler birleşirlerse DAIŞ’i yenilgiye uğratırlar” diyor.
Süryanilerin güveni kırıldı
Gozarto’daki Süryanilerin Kürtlere güvenleri artarken Irak’taki Kürtlere olan güvenlerini kaybettiklerini söyleyen Hobil, “Oradaki halk ve partilerimizden edindiğimiz bilgiler Peşmergelere güvenin kalmadığını gösteriyor. Irak’ta daha önceleri halkımızın en fazla güvendiği kurum peşmergelerdi. Peşmerge diyorlardı, başka bir şey demiyorlardı. Ama hayal kırıklığına uğradılar. Peşmergeler Süryani ve Ezidilerin kendilerine ihtiyaç duydukları anda geri çekildi. Onlara silah vermedikleri gibi olan silahları toplayıp kaçtılar” şeklinde konuştu.
Federal Kürdistan Bölgesi yöneticilerinin Süryani parti ve örgütlerine özeleştiri yaptıklarını ve kaçan komutanları cezalandıracaklarını söylediklerini aktaran Hobil, “Hiç bir açıklama ve gerekçe Süryani ve Ezidileri ikna edemez. İnsanları DAIŞ çetelerinin katliamlarıyla karşı karşıya bıraktılar” diyor.
Hobil, peşmergelerin neden geri çekildiklerinin birkaç nedeni olabilir diyerek seçenekleri şöyle sıraladı: "Belki daha önce peşmerge ve DAIŞ arasında yapılan bir anlaşma ve plan uygulandı. Belki de peşmerge fazla şişirildi ve bu saldırıda peşmergenin bir güç olmadığı açığa çıktı. Bir başka olasılık da Barzani’nin dünya ve Avrupa’nın desteğini alabilmek ve bir devlet kurulmasına destek bulabilmek için böyle bir şeyi planlamış olması”.
HPG ve YPG harekete geçmeseydi
Son dönemlerde Hewler’in dünyanın diplomatik merkezlerinden biri haline geldiğini, dünyanın pek çok ülkesinden silah yardımı aldığına dikkat çekiyor.
Barzani savaşı kaybetmesine rağmen tüm dünyanın gündemine geldi. Geri çekilme, insanları katliamla karşı karşıya bırakma bir yenilgidir, büyük bir kayıptır. İki halkın, Ezidi ve Süryanilerin güvenlerini kaybetti. İnsanlar katledildi. Mallları, mülkleri talan edildi. DAIŞ kadınları ve çocukları kaçırdı. Halkımız artık Barzani ve peşmergeye nasıl güvensin?” diyen Hobil, HPG ve YPG’nin harekete geçmemesi durumunda DAIŞ’ın Hewler’i ele geçirme riskinin ortaya çıktığını söylüyor.
Hobil, gerillaların halkı için, haklı bir dava için bilinçli olarak savaştıklarını bu nedenle de DAIŞ’i durdurabilecek tek gücün gerillalar olabileceğini düşünüyor.
Peşmergelerin paralı asker olduklarını, dayanamadıklarını ve kaçtıklarını belirten Hobil, “Bir gerilla 100 peşmergeye, 100 DAIŞ’cıya bedeldir. PKK gerillalarının oraya inmeleri halklar için büyük bir moral oldu. Halkımızın PKK’ye güveni arttı”  diyor ve PKK’ye ABD ve batılı ülkelerin yakıştırdığı ‘terörist’ damgasının kaldırılmasını istiyor. “Hiç kimsenin savunmadığı, savunamadığı, katliamlara terk ettiği Ezidi ve Süryanileri PKK savundu. Gerillalar bu halkları savunmak için ölüme gittiler. Böyle bir partiye terörist diyemezsiniz”  şeklinde konuşuyor.
Irak’ta çalışma yürüten tüm Süryani parti ve örgütlerinin üç talep üzerinde görüş birliğine vardıklarını beliren Hobil,  bu talepleri, Ninova’da güvenlikli bir bölge oluşturulması, Süryanilerin silahlandırılması ve topraklarından zorla göç ettirilen Süryanilerin topraklarına geri dönüşlerinin sağlanması olarak sıraladıktan sonra tüm Kürt parti ve örgütlerine taleplerini desteklemeleri çağrısında bulunuyor.
MURAT KUSEYRİ
*kaynak: ANF

No comments