Breaking News

'Karkamış'ta devlet DAIŞ'a alan açtı'

ANTEP –Suriye'de yaşanan iç savaşın etkilerinin en çok yansıdığı kentlerden biri olan Antep'in Karkamış İlçesi, DAIŞ çeteleri tarafından Cerablus'a geçmek için güzergâh olarak kullanılıyor. Karkamış Sınır Kapısı'nın kapanmasıyla kentte işsizlik had safhaya ulaşırken, DAIŞ'ın Karkamış-Cerablus hattında ciddi bir uyuşturucu pazarı işlettiği öğrenildi.
Suriye'de 15 Mart 2011'de patlak veren iç savaş, Baas rejimi, muhalifler, El Nusra ve DAIŞ çeteleri ile Suriye kan gölüne çevrilirken, Kürtlerin savunma gücü olan YPG'de öz değerlerini korumak için bu savaşta yerini aldı. Bugüne kadar yaşanan çatışmalarda binlerce insan yaşamını yitirirken, DAIŞ ve El Nusra çeteleri gibi çeteler yüzlerce insanın kafasını keserek Suriye'de bir korku kaosu yaratmaya çalıştılar. Siviller için çetecilerin eli ile kan gölüne dönen ülkede on binlerce insan yerlerini ve yurtlarını terk ederek, Türkiye ve Kürdistan kentlerine sığındı. Bulundukları konum itibarı ile adeta insan tarlasına dönüşen Hatay ve Antep'in Suriye ile olan sınırlarında günde binlerce insan göç etmeye devam ediyor.
'İki DAIŞ çetesi polisler tarafından Cerablus'a geçirildi'
Bu göç yerlerinin en uğrak yerlerinden bir olan Karkamış'a gelen 10 bin kişi, Fırat Nehri'nin yanında bulunan mülteci kampında barındırılıyor. Ayrıca kent merkezinde de yaklaşık 2 bin mülteci evlerde ve dükkânlarda kalıyor. Mülteci göçlerinden yararlanarak Antep'in Karkamış İlçesinin hem muhalifler hem de DAIŞ çeteleri tarafından üs olarak kullanıldığı belirtilirken, daha önce ÖSO'ya bağlı birliklerin elinde olan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus İlçesi'nin DAIŞ'in eline geçmesiyle Karkamış Sınır Kapısı 17 Ocak 2014 tarihinde geçişlere kapatıldı. Sınır kapısından sadece haftanın Pazartesi ve Cuma günleri, o da Sünni Arapların Cerablus'a geçişlerine izin veriliyor. Cerablus'un DAIŞ'in elinde olması nedeniyle Karkamış'ın geçiş güzergâhı olarak kullanıldığı ve kentin içinde çetelerin cirit attığı belirtiliyor.
Kent halkı yaşananlardan tedirgin olurken, yurttaşlar geçtiğimiz günlerde çarşı merkezinde yakaladıkları iki DAIŞ çetesinin polisler tarafından Cerablus'a geçirildiğini ifade etti.

'DAIŞ'ın üssü Karkamış'
Cerablus'un ÖSO'nun elindeyken sınır kapısının çalıştığını hatırlatan Tamer Özdemir adlı yurttaş, kapının kapanmasıyla birlikte birçok gencin işsiz kaldığını söyledi. Daha sonra DAIŞ'in burayı alarak, kendi üssü haline getirdiğini aktaran Özdemir, " En büyük üssüleri şu anda Karkamış'tır. Türk bayrağının yanında bayrakları asılıydı. Belediye seçimlerinden 15 gün önce bayrağı kaldırdılar. Burada işsizlik artınca insanlar hırsızlığa başvurmaya başladı. Çünkü insanlar artık evlerine ekmek götüremiyor" dedi.
DAIŞ Cerablus'u alarak, ciddi bir uyuşturucu pazarı işletiyor'
Karkamış'ta bulunan mültecilerin yaşam koşullarının çok kötü olduğunu ifade eden Özdemir, birkaç kez dışında mültecilere yardım elinin uzatılmadığına belirtti. DAIŞ'in Cerablus'u kontrolü altına alarak, ciddi bir uyuşturucu pazarı işlettiğine dikkat çeken Özdemir, "Onların bu pazarı gençlerin dikkatini çekiyor ve birçok genç bu pazara sürüklenmiş durumda. Sonra Adana, Adıyaman, Konya, Kayseri ve Eskişehir'de birçok aile buraya geldi. Çocukları DAIŞ'e katılmış. Onların arkasından geldiler ama bulamadılar. Ellerinde fotoğrafları ile şehirde çocuklarını arıyorlardı. Çocuklarının Karkamış üzerinden DAIŞ'e katılacağı bilgisini aldıklarını için buraya gelmişlerdi. Gençlere 4-5 bin dolar vererek savaş götürüyorlar" diye konuştu.
'Gündüz gözü ile birçok çeteci o tarafa geçiyor'
Kentin sakinlerinden olan Şakir Polat adlı yurttaş ise Karkamış halkının olanlardan korktuğunu belirterek, can güvenliklerinin bulunmadığını dile getirdi. DAIŞ çetelerinin kentti kullanmasının artık olağanlaştığına dikkat çeken Polat, devletin sınır kapısını kapatarak, tedbir almaya çalışmış gibi gözüktüğünü ancak çetelere eskisine oranla daha çok alan yaratıldığına işaret etti. Halkın, güvenliği sağlamayan çalışan askerlere artık itibar etmediğini kaydeden Polat, "Hollanda'dan ve Diyarbakır'dan onlara katılan birçok genç buradan gündüz gözü geçti. Bizzat şahit olduk" ifadelerini kullandı.
NAZIM DAŞTAN/MEHMET SIDDIK DAMAR
(aç)

No comments