Breaking News

78'liler: YPG insanlığın onurunu kurtarmıştır!

HABER MERKEZİ -Dünya'nın katliama terk ettiği Êzidîleri ölümden kurtaran ve yaşam alanları haline gelen Rojava üzerindeki ambargoların kaldırılarak, mültecilere gereken yardımın yapılmasını isteyen 78'liler Girişimi, uluslararası kurumlara ve Türkiye'deki yetkililere mektup gönderdi.
78'liler Girişimi, 78'liler Dernekler Federasyonu, Ankara 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği İzmir, Ankara, Urfa, Van, Mersin ve Diyarbakır'da açıklama yaparak Şengal Katliamına yönelik duyarlılık çağrısı yapmak amacıyla uluslararası kurumlara mektup gönderdi.
Kızılay Postanesi önünde bir araya gelen 78'li kurumlar, konuya ilişkin açıklama yaptı. "Ya vahşet! Ya insanlık" pankartı açan eylemciler adına açıklama yapan 78'liler Türkiye Yürütme Kurulu üyesi Hüseyin Gevher, DAIŞ'ın aralarında Türkiye ve İngiltere'nin de bulunduğu devletlerden destek alarak Musul, Telafer, Şengal ve Maxmur gibi kentlere saldırı gerçekleştirdiğini, bunun sonucunda Süryaniler, Êzidîler ve Şii Türkmenler'in soykırım kıskacıyla karşı karşıya bırakıldığını söyledi.
Êzidîlere karşı yürütülen soykırımı kınayan Gevher, Êzidî mültecilerin de yaşam alanı haline gelen Rojava kantonlarının üzerindeki ambargonun bir an önce kalkmasını istedi.
Açıklama ardından girişim üyeleri hazırladıkları 40 mektubu uluslararası kurumların yanı sıra, Cumhurbaşkanlığına, Başbakanlığa, Türkiye'deki diplomatik misyon temsilcilerine ve mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanvekilliklerine gönderdi.
'Rojava kantonlarına uygulanan ambargo kaldırılsın'
Ege 78'liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği, mektubun gönderilmesinden önce, Konak Eski Sümerbank önünde bir araya gelen gelerek, Arapça, İngilizce ve Kürtçe'den oluşan farklı dillerde "Ya vahşet ya insanlık" yazılı pankartı açtı. Grup adına gönderilecek mektuptan bir bölüm okuyan Ege 78'liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği Başkanı Servet Ali Çınar, DAIŞ adlı çetenin 10 yılda Ortadoğu halklarını tehdit eder hale geldiğine dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler, AB ülkeleri gibi Ortadoğu eksenli politika üreten devletlerin Rojava kantonları üzerinde uyguladığı ambargoyu bir an önce kaldırmasını istedi. Çınar, DAIŞ'ın durdurulması için ABD, Fransa gibi ülkelerin derhal harekete geçmesi çağrısında bulundu.
Çınar'ın açıklamasının ardından PTT Konak Şubesi'ne giden grup, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Türkiye'de diplomatik misyon temsilcilerine ve mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanvekilliklerine gönderdi.
'DAIŞ'a destek verenler yargılansın'
Diyarbakır 78'liler Derneği üyeleri de Dağkapı'da bulunan PTT Müdürlüğü önünde açıklama yaparak, kimi ülkelerin büyükelçiliklere mektup gönderdi. ESP, PSKD, HDK, TUHAD-DER üye ve yöneticileri ile Barış Anneleri Meclisi üyelerin de destek verdiği açıklamada, "DAIŞ vahşetine dur diyelim, insanlığın yanında yer alalım" pankart açıldı. Diyarbakır 78'liler Derneği yöneticisi Ahmet Andiç yaptığı açıklamada, DAIŞ'i destekleyen devletlerin yöneticileri ve DAIŞ liderliği ile kadrolarından hesap soracak mekanizmaların işletilmesi gerektiğini söyledi.Açıklama sonrası ilgili kurumlara mektup yollandı.
'YPG insanlığın onurunu kurtarmıştır'
Urfa'da, DAIŞ çetecilerinin Rojava ve Şengal başta olmak üzere bir çok yerde gerçekleştirdiği etnik katliamlara dikkat çekmek için bir araya gelen 78'liler Girişimi Urfa Temsilciliği'nin üyeleri, DAIŞ çetecileri ve onu destekleyen devletleri protesto etti. Urfa Demokrasi Platformu Bileşenleri, DBP ve HDP yöneticilerinin de desteklediği açıklama, Karakoyun iş Merkezi önünde yapıldı. "Ya vahşet, Ya İnsanlık" pankartının açıldığı açıklamada 78'liler Girişimi adına konuşan Abdurrahim Pişkin, Şengal'de yaşananlara YPG'nin müdahale etmemesi durumunda binlerce kişinin yaşamını yitireceği gerçeğini paylaştı. Rojava kantonları üzerinde ki ambargonun kaldırılması gerektiğini belirten Pişkin, DAIŞ'in insan kaynaklığı edenlerin ve desteleyenlerin yargılanması gerektiğine işaret etti. Yapılan açıklamanın ardından hazırlanan basın açıklaması metni 20'den fazla ülkenin büyükelçiliklerine gönderildi.
KESK, DİSK, TMMOB ve TTB'li kadınlar da Eğitim-Sen Şube binası önünde konuya dair açıklama yaptı. Açıklamayı yapan SES Şube Eş Başkanı Ruken Kılınç, Êzidî kadınlar ve çocukların yaşadığı istismar, tecavüz ve katliamlara dikkat çekerek, "Ortadoğu'da eşit ve özgür bir şekilde bir arada yaşamak için halkların verdiği mücadeleyi selamlıyor, erkek egemen zihniyetin kadına reva gördüğü şiddet, tecavüz, katliam ve savaşa karşı 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde tüm kadınları alanlara çağırıyoruz" dedi.
'DAIŞ insanlığı tehdit ediyor!'
Van 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği ise Şengal ve Rojava'da gerçekleştirilen katliamlara protesto etmek amacıyla Feqiyê Tayran Parkı'nda açıklama yaptı. "Ya vahşet ya insanlık" pankartının açıldığı açıklamada konuşan 78'liler Derneği üyesi Yusuf Zorlu, DAIŞ'in din ve mezhep odaklı bir dünya tahayyülünü gerçekleştirmek amacıyla önce Hıristiyanları, Êzidîleri, Şiileri, Kürtleri hedef aldığını hatırlatarak, DAIŞ çetelerinin insanlığı tehdit ettiğini dile getirdi. DAIŞ'in katliamlarını kınayan Zorlu, tüm ülkeleri vahşete karşı ses çıkarma çağırdı.
Konuşmanın ardından 78'liler Derneği, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve siyasi partiler başta olmak üzere 22 kurum ve kuruluşa Şengal ve Rojava'daki duruma dikkat çekerek amacıyla mektup gönderildi.
'DAIŞ'e destek verenler teşhir edilsin'
Mersin 78'liler Girişimi, Şengal ve Rojava'da yaşanan katliamlara dikkat çekmek için Merkez Postanesi önünde bir araya gelerek duyarlılık çağrısı yaptı. "Rojava ve Şengal Halkıyla el ele" pankartını açan kitleye, 2 haftadır direnişte olan Parkomat işçileri de destek verdi. Aynı zamanda Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, Cumhurbaşkanlığı, Meclis, Başbakanlık, AKP ve CHP Grup Başkan Vekillikleri, Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Hollanda Parlamentosu'na yaşanan vahşete karşı seslerini yükseltmeleri ve DAIŞ'e destek veren ülkeleri teşhir etmeleri için mektup gönderdi. 78'liler Girişimi sözcüsü İbrahim Bilen, DAIŞ'ın petrol ve su kaynaklarını denetimi altına alarak, halklara karşı silah olarak kullandığını söyledi.
DAIŞ'e destek veren devletlerin teşhir edilmesini ve hesap sorulması gerektiğini söyleyen Bilen, "Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 15 Ağustos'ta alınan, DAIŞ'i kollayan devletler kamuoyuna açıklanmalı ve ağırlaştırılmış yaptırımlar uygulanmalı. Uluslararası ceza mahkemeleri, uluslararası insan hakları örgütleri, etnik katliam yapılan Rojava, Halep, Azaz, Musul ve bölgelerde derhal incelemeler yapılmalı, kararların derhal uygulamaya konulmalıdır" dedi.
Açıklamanın ardından girişim adına Merkez Postanesi'ne geçen grup, Şengal ve Rojava'da yaşanan vahşete karşı seslerini yükseltmeleri ve DAIŞ'e destek veren ülkeleri teşhir etmeleri için uluslararası ve ulusal kurumlara mektup gönderdi.
(ekip/ns/mö/aç)

No comments