Breaking News

Kobanê Kanton Başbakanı: Ambargoyu komünal üretim ile parçalıyoruz

SEDAT SUR - KOBANÊ - Rojava devriminin fitilini ateşleyen Kobanê halkı saldırı, kuşatma ve ambargoya  rağmen inşa çalışmalarını sürdürüyor. Kobanê Kantonu Başbakanı Enver Müslim, son iki ayda yoğunlaşan saldırı, kuşatma ve ambargoyu  öz savunma ve öz kaynaklara dayalı ortak üretim ve eşit bölüşüm modeliyle parçaladıklarını belirtti. 
Temmuz ayındaki IŞİD saldırılarıyla gündeme gelen Rojava’nın Kobanê kantonunda savunma savaşı ve inşa çalışmaları içiçe yürüyor. Kobanê için öz savunma, devrimin korunması ve inşa sürecinin yürütülmesinin temel güvencesini oluşturuyor. Son saldırı dalgasına karşı  TEV-DEM çatısı altında örgütlü bulunan kurumlar seferberlik çağrısı üzerine çalışmalarını durdurarak YPG/YPJ'nin  öz savunma savaşına destek oldu. Saldırılar ardından inşa çalışmaları kaldığı yerden devam ediyor.
Başta Kuzey Kürdistan ve Avrupa olmak üzere Kürtlerin bulunduğu her yerde başlatılan direnişi sahiplenme kampanyaları Kobanê’ye önemli bir destek sunsa da, kantonun özellikle belediye, sağlık hizmetleri gibi alanlarda ciddi ihtiyaçları bulunuyor.
Kobanê Kantonu başbakanı Enver Müslim, hem bu ihtiyaçları, hem de yaşadıkları sıkıntıları aşma çabalarını ANF ile paylaştı.

Enver Müslim, Batı  hattında Fırat nehrinden gelen suyun ve  Güney’de Sirrin bölgesindeki Tishreen barajından aldıkları elektriğin çete saldırıları ardından kesildiğini aktaran Müslim’in anlatımına göre Kanton yönetimi kendi imkanlarıyla elektrik ve su ihtiyacına çözüm bulmuş.  
“Batı Kobanê'de bulunan Qeynter Oxan köyü yakınlarında 18  kuyu kazarak 3200 metre boru döşeyerek getirdik. Devrimin yıl dönümünde 19 Temmuz’da Kobanê'nin yüzde kırk su ihtiyacını karşılayacak kadar su getirmeyi başardık. Elektriği her sokağa koyduğumuz jeneratörlerle veriyoruz” diyen Müslim, kantonun tüm elektrik ihtiyacını karşılamak için projeleri olduğunu ve yakında pratiğe geçirecekleri müjdesini de veriyor.
Enver Müslim, su ve elektrik kesintisinde Türk devletinin de rolüne işaret ederek, “Türk devleti Jerablus gibi IŞİD çetelerinin bulunduğu yerlere elektrik veriyor. Ancak Kobanê'ye elektrik verilmiyor. Heyet oluşturduk görüşmeler yaptık ama verilmedi” tepkisinde bulunuyor.
Kobanê kantonunun nüfusu son iki yılda Halep, Şam ve çevre vilayetlerdeki savaştan kaynaklı göçlerle birkaç kat artmış.
Sadece gıda değil ticari ambargonun da bulunduğu kanton çözümü yine kendi kaynaklarına yönelmede bulmuş:
“Köy komünleri ile öz kaynaklarımıza dayalı üretim yaparak çözüyoruz. Kobanê’de tarıma dayalı (meyve-sebze, fıstık, pamuk)  üretim var. Komünal, ortak ve eşit bir üretim biçimini esas aldık. Bu şekilde öz kaynaklarımızla ambargoyu  parçaladık. Ambargoyu parçalamamızın diğer bir önemli nedeni de Kuzey Kürdistanlı kardeşlerimizin bize yardımları oldu.”
Kobanê'de ambargo ve kuşatma en fazla sağlık hizmetlerini etkiliyor.
Eski bir binanın 210 yataklı bir hastaneye dönüştürüldüğünü belirten Enver Müslim, “ambulans aldık ancak bunlar yeterli değil. Hastane ve ambulanslarda neredeyse gerekli olan hiçbir teçhizat bulunmuyor” diye belirtiyor.  
Enver Müslim’in aktardığına göre Kobanê'de ihtiyaç duyulan tıbbi malzemeler şöyle:
“Tomografi, endoskopi, röntgen, MR cihazlarımız yok. Yeni doğan çocuklar için ihtiyaç duyulduğunda kuvöz yok. Yaralıları tedavi edebileceğimiz tıbbi malzememiz bulunmuyor. Ciddi bir ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Türk devleti silahlı yaralanmalar dışında hastalarımızı kabul etmiyor bu ciddi  bir sorun.“  
Enver Müslim’in paylaştığı bir başka ihtiyaç da belediye hizmetleri konusunda. Müslim, “Kantonun cadde ve sokaklarını, alt yapı sorunlarını çöz meye çalışıyoruz. Ancak bunun için yeterli araç gerecimiz, çöp kamyonlarımız, kepçelerimiz  yetersiz” diyor.  
Enver Müslim, tüm zorluklara rağmen sistemlerini oturtacaklarına olan inancını ifade ederek, “saldırılar, ambargo devam edecek. Şu an da böyle görünüyor. Ancak biz de başta kuzey Kürdistan halkının desteği olmak üzere, dört parça Kürdistan ve kendi imkanlarımızı sonu kadar değerlendirerek demokratik özerklik modelini  oturtacağız buna kimsenin kuşkusu olmasın” diyerek noktaladı.

No comments