Breaking News

Şengal ve Maxmur için durmak yok


Kürt halkı artık ‘yardım’ ya da ‘destek’ değil, kardeşlik hukukunungereği olan gerçek dayanışmayı istiyor. Barbar sürülerinin vahşeti karşısında tarihin en büyük trajedilerinden birini yaşayan Kürtler, Roboski’den Duhok’a, Amed’den Rojava’ya dek her yerde aynı çağrıyı yineliyor

BÜYÜK ACILARIN ORTASINDA

IŞİD çetelerinin saldırılarıyla katliama uğrayan ve ancak YPG-HPG güçlerinin müdahalesiyle yaşamlarını kurtarabilen yüzbinlerce Êzidî, Rojava ve Kuzey Kürdistan’a yığılırken, bir bölümü de Duhok, Zaxo’da tutunmaya çalışıyor. Açlık ve hastalıklar ise yakalarını bırakmıyor

MİSAFİR DEĞİL ÖZ KARDEŞ

Çoğu aile fertlerini açlıktan ya da çetelerin zulmüyle kaybeden binlerce Kürt için Kürdistan ve Türkiye’nin her yanında yürütülen kampanyalar ise yetmiyor. Yalnızca para ya da gıda değil, sağlık, ilaç konusunda da dayanışma gerekirken, asıl istenen, Roboski’de olduğu gibi tam bir kardeş sıcaklığı.
Şengal için gece gündüz seferberlik

Amed Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri, IŞİD çetelerinin Şengal’i işgalinden sonra yurtlarını terk etmek zorunda kalan Êzidî Kürtleri için Yenişehir Piknik Alanı’nda 3 bin kişilik çadır kent kuruyor. IŞİD çetelerinin Şengal’deki Êzidî Kürtlere yönelik saldırılarından kurtulanlar Amed’e gelmeye devam ediyor. Amed’e gelenlerin sayısının artması üzerine Amed Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediyeleri, Yenişehir Belediyesi’ne ait Yenişehir Piknik Alanı’nda çadır kent kurmaya başladı. Kurulan 400 çadırda 3000 kişi barınabilecek.

Çadır kentte DİSKİ Genel Müdürlüğü ekipleri tuvalet ve banyo için tesisat kurarken, alanda iki adet çamaşırhane, mutfak ve sağlık merkezi oluşturuluyor. Amed Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı da başta çocuk ve kadınlar olmak üzere travma yaşayanlara yönelik rehabilitasyon çalışmaları yürütecek mekanlar oluşturma çalışmaları içerisinde. Çevre düzenlemesi devam eden alana kurulan çadırlara şu ana kadar 1100 kişi yerleştirilirken, buradakilerin güvenliğini de Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri sağlıyor. Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Birsel Kaya Akat ve Eşref Güler, Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanları Mehmet Ali Aydın ve Fatma Arşimed, Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Selim Kurbanoğlu, Sur Belediyesi Eşbaşkanları Seyit Narin ve Fatma Şık Barut, Çadır Kent’teki çalışmaları yerinde denetledi. Ziyarette konuşan Anlı, Şengallilere, Kendi evinizdesiniz. Şengal ile Amed aynıdır” dedi.

İhtiyaç listesi

Amed’deki yerel yönetimler, tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtirken, Şengal’den gelen halkın çok acil temel ihtiyaç malzemesi bulunduğunu bildirdi. İhtiyaç duyulan belli başlı malzemeler şöyle:

“Yatak, battaniye, nevresim, çarşaf, kilim, çocuk bezi, kadın erkek kıyafetleri, çorap, havlu, terlik, ayakkabı, deterjan, şampuan, saç kremi, sabun, dış fırçası, diş macunu, kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur, sıvı yağ, süt, çocuk maması.”
İrtibat ve destek adresleri

Acil ihtiyaç malzemeleri, Amed Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin tüm hizmet birimleri ile DİSKİ’nin tahsilat bürolarına ulaştırılabiliyor. Şehir dışından malzeme göndermek isteyenler, Amed Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Yardım Kabul Merkezi’ne Öz Diyarbakır otobüs firması ile ücretsiz olarak gönderebilecek.
  • Amed Büyükşehir Belediyesi, Şengal halkının ihtiyacını karşılamak amacıyla bir yardım kampanyası başlattı. İzin alınarak açılan hesap numarası şöyle: “Vakıflar Bankası Diyarbakır Merkez Şubesi TL: TR 74 0001 5001 5800 7302 5404 99 EURO: TR 53 0001 5001 5804 8014 8748 28.” Şengal halkı ile yardım ve dayanışmada bulunmak isteyenlerin danışabileceği telefon numaraları şöyle: 0545 321 45 87 (Sosyal Yardım Şube Müdürlüğü) 0412 228 58 30 (Halkla ilişkiler) ve Alo 153 (Amed şehir içinden arayanlar için)
  • İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hesap numaraları ise şöyle: “Ziraat Bankası hesap no: 315 819 40. IBAN: TR870001000091315819405011. Vakıfbank hesap no: 315 819 40. IBAN: TR380001500158007302443662”

Êzidî Kürtler için çadır talebi

Êlih (Batman) Belediyesi Eşbaşkanları Sabri Özdemir ve Gülistan Akel,  Êlih’e gelen Êzidî Kürtler için 2 bin kişilik çadır kentin birkaç gün içinde kurulacağını açıkladı. Êlih’e şimdiye kadar 2 bin 400 civarında Êzidî’nin geldiğini aktaran eşbaşkanlar, başta iş insanları olmak üzere imkanı olan herkesi kurulacak çadır kent için çadır yardımında bulunmaya çağırdı. Bir Êzidî köyü olan Qorix’e kurulacak olan çadır kent, için çalışmalara başlandı.
Umut devrimine anlamlı destek

Türkiye ve Kürdistan’daki cezaevlerinde bulunan siyasi tutsaklar, kısıtlı imkanlarına rağmen Rojava Devrimi ve Şengal’deki Êzidîler için destek kampanyalarını sürdürüyor. Ordu E-Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan PKK’li tutsaklar, gazetemize gönderdikleri mektupta 1500 lirayı aileleri aracılığıyla Rojava ve Şengal destek komisyonlarına ulaştırdıklarını belirtti. PKK’li tutsaklar adına mektup yazan siyasi tutsak Ercan İşcan, “özlem ve umutlarımız büyüğü” olarak tanımladığı Rojava Devrimi’ne herkesin destek sunması çağrısında bulundu.
Dünya gözlerini Şengal’e kapattı

Şengal Dağı’nda binlerce Êzidî acil olarak insani yardım bekliyor. Uluslararası yardım kuruluşlarının sessizliği ise devam ediyor. Bölgeden alınan bilgilere göre Şengal Dağı’nda su sorunu yaşanırken, salgın hastalıklar da baş göstermeye başladı. Bölgedeki Heyva Sor a Kurdistan çalışanları özellikle enfeksiyon kapma vakalarında artış olduğunu dile getiriyor. Sağlıkçılar, bunun önüne geçilebilmesi için ekipman, tıbbi malzeme ve  ilaçlara ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Öte yandan Şengal’in güneyindeki Solak Köyü’nde IŞİD vahşetinin boyutları da ortaya çıkmaya başladı. Kısa bir süre önce HPG-YBŞ güçleri tarafından IŞİD çetelerinin elinden kurtarılan köyde evlerde ve yollarda susuzluk ve açlıktan ölen onlarca insanın cesedinin olduğu belirtiliyor.
Bir haftalık geliri Rojava ve Şengal’e

Colemêrg’de (Hakkari) Rojava ve Şengal halkı için başlatılan destek kampanyası çerçevesinde Demo Okey Salonu sahibi Fatih Elmas, bir haftalık geliri olan bin 44 lirayı Rojava ve Şengal halkına gönderdi. Bir haftada bin 44 TL toplayan Elmas, topladığı parayla Şirnex’in (Şırnak) Qilaban (Uludere) ilçesine bağlı köylere nakledilen Rojava ve Şengal halkının acil ihtiyaçları olan gıda malzemeleri aldığını söyledi. Öte yandan Sêrt (Siirt), Mêrdîn’in (Mardin) Stewr (Savur) ve Qoser (Kızıltepe) ilçeleri ile Amed’in Sur ilçesindeki kampanyalar da sürüyor.
Partizan’dan Şengal için kampanya

Partizan, İstanbul’un çeşitli semtlerinde, Şengal halkıyla dayanışma amacıyla yardım kampanyası başlattı. Partizan; Gülsuyu, 1 Mayıs, Ataşehir, Sancaktepe ve Okmeydanı’nda Şengal halkıyla dayanışma amacıyla yardım kampanyası başlattığını duyurdu. “Şengal halkı yalnız değildir, dayanışmayı büyütüyoruz” şiarıyla başlatılan kampanya, 15 Eylül’e kadar devam edecek. Yapılan açıklamada desteklerin Gülensu Gülsuyu Güzelleştirme Derneği’ne, 1 Mayıs Mahallesi 2 Eylül Kültür Sanat Derneği’ne, Sarıgazi Munzur Kültür Derneği’ne, Okmeydanı Munzur Çevre Derneği’ne ulaştırılabileceği belirtildi.

No comments