Breaking News

Heyet El-Tensîq: Vahşete karşı Şengal halkının yanındayız

ŞAM -Suriye Muhalefeti Demokratik Dönüşüm Güçleri (Heyet El-Tensîq) Genel Koordinatörü Hesen Ebdulezîm, DAIŞ çetelerinin Suriye ve Irak'taki uygulamalarının halklar ve inançlara karşı gerçek bir düşmanlık olduğunu belirterek vahşete karşı Şengal halkı ve Êzidî kürtlerin yanında olduklarını kaydetti.

Suriye Muhalefeti Demokratik Dönüşüm Güçleri (Heyet El-Tensîq) Koordinasyonu Genel Koordinatörü Hesen Ebdulezîm, Hawar Haber Ajansı ANHA'ya verdiği özel röportajda, DAIŞ saldırılarının bölgedeki tüm etnik ve dini yapılara yönelik olduğunu ifade ederek DAIŞ vahşetini lanetledi.

Hesen Ebdulezim şöyle konuştu:
" DAIŞ çeteleri Êzidî ve Hristiyan halka inançlarını terk ederek zorla Müslüman olmalarını dayatıyor. Bu durum ulusallık, araplık ve islam ilkelerine tamamen aykırıdır. Bu projeyle bölgenin parçalanarak viraneye dönüştürülmesi, tüm farklı etnik yapı ve dini inançlarla tüm halklar arasında karışıklık yaratılması ve birbirini boğazlaması hedeflenmiştir."
Hesen Ebdulezîm bölgede yaşayan tüm halklara bu saldırılara karşı kendini savunabilmek için birlik olması çağrısında bulundu. Ebulezîm'in halklara çağrısı şöyle devam etti: "bölgedeki tüm güçleri ve halkları ortak tavır belirleyerek katliam tehlikesine karşı birlik olmaya çağırıyoruz. Bugün bizleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri DAIŞ çete örgütüdür. Hiçbir ahlaki-insani ölçü ve sınır tanımayan DAIŞ, sözde islam devleti adına hilafet ilan ediyor. Bu hilafet, Suriye halklarının talep ve çıkarlarına uygun değildir. Suriye halkının talebi, çoğulcu demokratik bir sistemdir. Bu bakımdan DAIŞ projesini kesinlikle kabul etmiyor, reddediyoruz."
Irak'ın işgalinden sonra kurulan yeni ordunun yanlış temellere dayandığını, mezhep ve ulus esasına göre şekillendirildiğini ve bu yüzden zayıf kaldığını belirten Ebdulezîm, "yeni ordu genel yurtseverlik prensibinden uzak düştü ve zayıf kaldı. bu yüzden DAIŞ çeteleri kolaylıkla birçok bölge ve kenti ele geçirebildi. Askerler savunma görevlerini yerine getirmedi ve yerlerini bırakarak kaçtı," dedi.
Ebdulezîm ırak halkının etnik ve dinin çelişkilerini bir kenara bırakarak bu insanlık dışı saldırılara karşı ayağa kalkmasının ve çoğulcu demokratik bir sistem kurmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Dış güçlerin müdahalesine de karşı olduklarını belirten Ebdulezîm şöyle devam etti: "türkiye, iran gibi bölge güçleriyle uluslararası güçlerin bölgeye müdahalesini kabul etmiyoruz. Bölgedeki kürt, arap, türkmen, asuri ve diğer tüm etnik, dini ve mezhepsel oluşumlar olarak bir araya gelip sorunlarımızın çözümü için birlik oluşturmalıyız."
Heyet El-Tensîq genel koordinatörü Hesen Ebdulezîm, Şengal'deki Êzidî kürtlerinin DAIŞ tarafından zorla Müslüman olmaları tehdidiyle topraklarından koparılmalarını da sert bir dille lanetleyerek şunları kaydetti: " DAIŞ çetelerinin katliam tehditleri yüzünden Êzidî Kürtler Şengal'den göç etti. Êzidîlere inançlarını terk ederek zorla Müslüman olmaları dayatılıyor. Bu çirkin ve kirli uygulamaları nefretle lanetliyoruz. Bu hiçbir semavi dinin ve islamın ilkeleriyle bağdaşmıyor. Aksine islam, yurtseverlik ve insanlık ahlakından uzaktır."
Ebdulezîm, DAIŞ çetelerine karşı YPG güçlerinin bölgeyi ve içinde yaşayan tüm halkları amansız savunduğunu belirterek Halk Savunma Birlikleri (Yekîneyên Parastina Gel-YPG) direnişini selamladı ve bunu 9 Ağustos'ta yayınladıkları bildiriyle kamuoyuna duyurduklarını söyledi.

No comments