Breaking News

HPG'liler Şengal'li Êzidîler için seferber oldu

DUHOK- DAIŞ çetelerinin saldırılarından kaçarak Duhok ve Zaxo ilçesine oradan da Türkiye'ye geçmek üzere sınır hattına yakın dağlara yönelen Şengal'li Êzidîler için HPG'lilerin seferberliği devam ediyor. Binlerce kişinin yönünü çevirdiği dağlarda bulunan HPG'liler, her gün binlerce Şengal'liyi konuk ederek, barınma, yemek ve sağlık ihtiyaçlarını karşılıyor.
DAIŞ çetelerinin Şengal ve Şêxan bölgesine yönelik saldırılarından kaçarak Duhok ve Zaxo ilçesine sığınan yüz binlerce Şengalli Êzidî, Federe Kürdistan Hükümeti yetkililerinin krizi yönetmede yetersiz kalması her gün binlerce Şengalli Türkiye'ye geçmek için sınır hattındaki Haftanin ve Metina dağlarına geliyor.

Kamyonet ve pikapların kasalarında sınır hattına yakın köylere gelen Şengalliler Şengal Dağı'nda tanıştıkları ve insani koridor sayesinde kendilerini soykırımdan kurtaran HPG'lilere bir kez daha konuk oluyor.
HPG gerillaları tarafından sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede, gerillalar tarafından sıcak bir şekilde karşılanan Şengalliler, güvenlik nedeniyle bir süre bekletildikten sonra kafileler halinde güvenli bölgelere naklediliyor. Hasta ve çocuklarla özel olarak ilgilenen HPG gerillaları, yürüyemeyecek durumda olan Şengallileri araçlarla güvenli bölgelere taşıyor.
Ağırlama ve yardım komiteleri oluşturuldu
Bölgede yardımları organize etmek ve Şengal'lileri ağırlamak için HPG tarafından komiteler oluşturulurken, sınır hattı boyunca HPG'liler tarafından adeta seferberlik ilen edilmiş durumda. Her gün binlerce kişiyi ağırlayan HPG'liler, konuklarının barınma ihtiyaçlarını karşılamak için muhtelif yaşam malzemelerinin toplandığı bir depo inşa edip komiteler aracılığıyla battaniye ve kilim dağıtırken, yemek için görevlendirilen bir gurup HPG'li ise her gün binlerce kişi için üç öğün yemek hazırlıyor. Çoğunluğu yaşlı ve çocuklardan oluşan Şengalliler için hastaların tedavi edilmesi amacıyla geçici bir hastane çadırı kuran HPG'liler, 4 doktor ve çok sayıda sağlıkçıyı bölgede hizmet vermesi için görevlendirdi. HPG'lilerin Şengal'lilerle kurduğu samimi diyaloglar dikkat çekerken, HPG'lilerin konukseverliğinden duydukları memnuniyeti dile getiren Şengal'liler her fırsatta PKK'ye minnettar olduklarını ifade etti.
HPG'liler halkın tüm ihtiyaçlarını karşılıyor
Kafileler halinde bölgeye ulaşan Şengalliler HPG'liler tarafından bir gece güvenli bölgelerde ağırlandıktan sonra sıcaklardan etkilenmemek için sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Türkiye sınırına doğru gönderiyor. Belli bölgelere kadar hasta, yaşlı ve çocuklara yolculuk sırasında yardım eden HPG'lilerin bazı yaşlıları sırtında taşıması dikkat çekti. Konuklarına bir süre eşlik eden HPG'liler misafirleriyle vedalaştıktan sonra yeni guruplar için hazırlıklara başlıyor.
MEHMET ZEKİ ÇİÇEK/FERZEN ÇATAK

No comments