Breaking News

YPJ savaşçısı Evrim Taşdelen son yolculuğuna uğurlandı


IŞİD çetelerine karşı Cezaa bölgesinde savaşırken yaşamını yitiren YPJ savaşçısı Evin Taşdelen (Evrim Amed) binler tarafından Yeniköy Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlandı. YPG savaşçısı Ramazan Ateş'in cenazesi ise (Rızgar Ateş) ise Siirt Kurtalan'a doğru yola çıkarıldı.
Rojava'nın Cezaa bölgesinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) çeteleri ile YPG ve YPJ güçleri arasında 14 Ağustos günü çıkan çatışmada yaşamını yitiren YPG savaşçısı Ramazan Ateş (Rizgar Şivan) ile YPJ savaşçısı Evin Taşdelen'in (Evrim Amed) cenazeleri otopsi işlemlerinin ardından Diyarbakır'daki Adli Tıp Kurumu'ndan kitlesel şekilde alındı.
Taşdelen’in cenaze törenine, HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, Van Milletvekili Aysel Tuğluk, Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DBP Amed İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, ilçe belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi, Adana MEYA-DER temsilcileri, Adana DBP İl Başkanı Uğur Bayrak ve binlerce kişi katıldı.
Cenazeler, Adli Tıp Kurumu'ndan alındıktan sonra Taşdelen’in cenazesini defnedilmek üzere Yeniköy Mezarlığı'na getirildi. Taşdelen’in tabutunu kadınlar omuzlarına alarak "Biji Berxwedana YPG", "Bê Serok jiyan nabe", "Kürdistan IŞİD'e mezar olacak", "Şehit namirin", "Biji berxwedana Şengal", "Ey şehîd xwîna te li erdê namîne" sloganları eşliğinde taşıdı.
Kitle, YPG bayrakları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının olduğu flamalar ve Evrim Taşdelen ile Ramazan Ateş'in posterlerini taşıdı.
Evin Taşdelen'in cenaze namazı Yeniköy mezarlığı camisinde kadınlar tarafından kılındıktan ve dini vecibeler yerine getirildikten sonra, 7 Ağustos’ta Şengal'de çıkan çatışmada yaşamını yitiren Fatma Akın’ın (Sılav Amed) yanına defnedildi.
Cenazenin defnedilmesinin ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler adına saygı duruşunda bulunuldu.
Burada bir konuşma yapan Adana MEYA-DER Yöneticisi Halil Oruç, Evin gibi Şengal'de yaşamını yitiren tüm YPG ve YPJ savaşçılarının önünde saygıyla eğildiğini söyledi. Oruç’un konuşmasından sonra Adana DBP İl Başkanı Uğur Bayrak, Evin'in şahsında 40 yıldır süren savaşta yaşamını yitirenleri bir kez daha andıklarını ifade ederek, "Yüreğimiz yanıyor, içimiz kanıyor, Evin'le beraber çalışma yürütmenin gururunu yaşarken şu an naaşının başında konuşmak çok ağır geliyor. Evin'in yarım bıraktığı yerden kanımızın son damlasına kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" dedi.
HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan da, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin, ailelerinin olduğu kadar Kürt halkının da evlatları ve değerleri olduğunu söyledi. Aydoğan, "Evrim ve diğer arkadaşlar IŞİD'e karşı savaşırken katledildiler. Tabloya bakıldığında katil IŞİD gibi görünse de asıl katil bunu destekleyip ortaya çıkaran AKP hükümetidir. Bu vahşi çetenin kendiliğinden ortaya çıkmadığını çok iyi biliyoruz. Rojava devrimini yok etmek isteyen AKP hükümeti tarafından güç kazandığını çok iyi biliyor ve görüyoruz" dedi. AKP hükümetine Rojava ve Ortadoğu politikalarını bir kez daha gözden geçirmesi çağrısı yapan Aydoğan, "Artık yaşanacaklardan Kürt halkının ve çocuklarının sorumlu olmayacağını ve her ölümde de AKP hükümetinin parmağının olduğunu kabul edeceğiz" dedi.
Evin Taşdelen’in babası Süleyman Taşdelen de, "Kürdistan gençlerine çağrı yapıyorum. IŞİD'e karşı başkaldırsınlar. Kimse bu canilere karşı baş eğmesin mücadele etsin" dedi.
Konuşmaların ardından kitle Ramazan Ateş'in cenazesini defnetmek için Siirt Kurtalan'a doğru yola çıktı.

No comments