Breaking News

Şengal Dağları'nda binler ölüme direniyor

Şengal dağlarında halen binlerce Êzîdî acil insani yardım bekliyor.  HPG-YPG güçlerinin sınırlı yardımları dışında hiçbir ulusal-uluslararası kuruluşun desteği yok. Açlık, susuzluk ve yayılan hastalıklar ölümlere yol açıyor. Bu dağlarda bir insanın hayatta kalması için gerekli her şeye ihtiyaç var.
İnsanlık düşmanı IŞİD çetelerinin 3 Ağustos günü Şengal’e düzenlediği saldırı sonrası Şengal Dağına sığınarak buradan ayrılmak istemeyen binlerce insan acil yardım bekliyor.
Alandaki ANF muhabiri Dilşer Ernesto, binlerce insanın geniş bir alanda küçük gruplar halinde yaşama tutunmaya çalıştıklarını söyledi.
Derme çatma her baraka ve çadıra 10 kişi yerleşirken, barınmadan gıdaya, giyecekten temiz suya ve sağlığa kadar hemen hemen her açıdan ciddi sıkıntılar yaşıyorlar.
Çok ağır koşullarda yaşama tutunmaya çalışan bu insanlar kutsal gördükleri kendi topraklarını terk etmek istemiyor ve “Öleceksek kendi kutsal topraklarımızda ölelim” diyorlar.
Bölgede güvenliği sağlayan HPG-YBŞ güçleri, Rojava’nın desteğiyle, eldeki kıt imkanlarla yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ne BM, ne Güney Kürdistan hükümeti, ne de başka bir kurumun desteği söz konusu değil.
TEMİZ SUYA ERİŞİLEMİYOR
Özellikle su konusunda ciddi sıkıntılar var. Bu eksiklik Rojava’dan karşılanmaya çalışılsa da suyun çoğunluğu bölgede bulunan sınırlı sayıda kuyudan temin ediliyor. Ancak temiz suya erişim mümkün olmuyor. Zira kuyulardaki sular kirli ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Temel sorunlardan biri de hijyen. Suyun kısıtlı olması, yıkanma, giyeceklerin temizlenmesi, yine barınma yerinin temizliği yönünden ciddi sıkıntılar oluşturuyor.  Bu durum da kendisiyle beraber hastalıklara neden oluyor.
Kirli sular ile aşırı sıcakların yanısıra, hemen hemen her yerde açlık ve susuzluktan ölmüş hayvanlar ile IŞİD’in katliam yaptığı köylerde, arazilerde duran insan cesetleri de ciddi hastalıklara yol açtığı belirtiliyor.  
SALGIN ENDİŞESİ VAR
Rojava’dan gelen ve aralarında 'Heyva Sor a Kurdistan' (Kürt Kızılayı) çalışanlarının da bulunduğu sınırlı sayıda sağlıkçı tarafından oluşturulan hastaneye başvurular oldukça yüksek. Özellikle enfeksiyon kapma vakalarında artış var. Birçok insanın vücutlarında değişik yaralar görülüyor. Hastalık vakalarının yaşlı ve çocuklarda sıklıkla görüldüğü belirtilirken, bu durum çok sayıda ölüme yol açtı.
Eldeki kıt tıbbi imkanlarla hizmet veren sağlıkçılar, ciddi bir salgın endişesi taşıyor. Sağlıkçılar, bunun önüne geçilebilmesi için  ekipman, tıbbi malzeme ve gerekli ilaçlara ihtiyaç duyuyor.  Sağlıkçılar Şengal dağlarından, ulusal ve uluslararası sağlık kurumlarına acil çağrıda bulunuyor.
ÇOCUKLAR PSİKOLOJİK SORUNLAR YAŞIYOR
Sağlıkçılar ayrıca çocuklarda görülen yaşadıkları travmanın yol açtığı ciddi psikolojik sorunlara dikkat çekti. Çocukların oldukça hassaslaştığını söyleyen sağlıkçılar, psikologlara da acil ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Hastanede tedavi için bekleyen çocuklara kamera yaklaştırıldığında, kaçıp “Gulle nevêjin” (Kurşun atmayın) diyerek tepki göstermeleri yaşadıkları travmanın boyutunu gözler önüne seriyor.
BM’DEN SES YOK
HPG-YBŞ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Güney Kürdistan’a büyük yardım kampanyası yürüten BM yetkilileri, tüm çabalarına rağmen ne alana geldiler ne de bir yardımda bulundular.
BM’nin sessizliğine tepki gösteren Şengal Dağı’ndaki mülteciler ile Êzîdî önde gelenleri, acilen bu tutumuna son vererek gerekli yardımda bulunmaları çağrısında bulundu.
HPG VE YBŞ MÜLTECİ KAMPLARI KURMAK İSTİYOR
HPG-YBŞ yetkilileri, mevcut zor koşulları biraz olsun hafifletmek için kamplar kurma çalışması başlattıklarını söyledi. Buna göre tespit edilen uygun yerlerde farklı kamplar kurulacak. Kampların kurulması için çadır ve diğer malzemelere ihtiyaç var.
Şengal Dağı’na yardımlar ancak YPG’nin Batı Kürdistan'dan itibaren açtığı koridor üzerinden ulaştırılabiliyor. Alanda bulunan hemen hemen herkes, Rojava üzerinden yardımların ulaştırılması çağrısında bulunuyor.
SOKAK ORTASINDA AÇLIKTAN ÖLEN ONLARCA İNSAN VAR
Öte yandan Şengal'in güneyinde, merkeze yakın, dağın güneyine düşen Solak Köyü'ndeki IŞİD vahşetinin boyutları da ortaya çıkmaya başladı. Bu köy kısa bir süre önce HPG-YBŞ güçleri tarafından IŞİD çetelerinin elinden kurtarıldı.
Köye giren ANF muhabiri karşılaştığı manzarayı şöyle anlattı: "Köyde katliam yapılmış. Sokak ortasında öldürülen, evlerinde ve yollarda susuzluk ve açlıktan ölen onlarca insan cesedi gördük."
Şengal merkeze bağlı birçok köy halen IŞİD çetelerin elinde bulunduğunu aktaran ANF muhabiri, şöyle dedi:  "Bu köylerdeki katliam boyutları bilinmiyor. Ancak Solak’ta karşılaştığımız durum, buralardaki katliam boyutlarının sanıldığından ve tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu gösteriyor. İnsanlar sadece kurşuna dizilerek katledilmiyor. Aç ve susuz bırakılarak da katlediliyor. Tam bir vahşet sergileniyor. Solak’ta karşılaştığımız gerçek, IŞİD’in köylerde uyguladığı vahşetin katliamın çok ötesinde olduğunu gösteriyor. Bir soykırım var."

No comments