Breaking News

Rabia’da 27 gün: Direnişten saldırı hamlesine


Stratejik öneme sahip Til Koçer’in karşısındaki Irak’ın sınır kasabası Rabia’da YPG-YPJ savaşçılarının IŞİD çetelerine karşı direnişi 27. gününe girdi. Ağır silahlara karşı kleşlerle büyük bir irade savaşı veren savaşçılar, cenazelerini bile alamayan IŞİD’in Rabia’da kırıldığını belirterek, direnişten saldırıya geçtiklerini söyledi. 
İnsanlık düşmanı IŞİD çetelerinin Suriye-Irak arasında rahat hareket alanı bulmak için stratejik öneme sahip Til Koçer-Rabia sınır hattını ele geçirmeye yönelik başlattığı saldırı ile YPG güçlerinin saldırılara karşı direnişi 27. gününe girdi. 
Tilkoçer-Rabia sınır hattında Rabia hakimiyeti üzerindeki çatışmalar 3 Ağustos günü KDP’ye bağlı peşmergelerinin alandan geri çekilerek, IŞİD çetelerinin kasabaya girmesiyle başladı. 
Sınır kasabasının Rimelan savunması açısından da stratejik öneminin farkında olan YPG güçleri, kontrolü elinde bulundurdukları Til Koçer’e yönelen çetelere karşı, karşı hamle başlattı. Günlerce süren şiddetli çatışmalar sonucunda çeteleri büyük oranda Rabia’dan çıkaran YPG güçleri alan üzerindeki hakimiyetini güçlendirdi.
27 gündür aralıksız süren çete saldırıları ile bu saldırılara karşı eylemlerle Rabia’yı korumayı sürdüren YPG savaşçıları bulundukları mevzilerden ANF’ye konuştu.  
AĞIR SİLAHLARA KARŞI KLEŞLERLE İRADE SAVAŞI
Rabia’da IŞİD çetelerine karşı savaşan YPG savaşçısı Hozan Dirbesiye, ağır silahlara karşı elde bulundurdukları kleşlerle irade savaşını verdiklerini söyledi:
“IŞİD çeteleri Rabia’ya girmek istiyor.  Biz de bunun karşısında bir direniş gösterdik. IŞİD çeteleri birçok kayıp verdi.  Hemen her gün Rabia’ya girmek için saldırı yapıyor. Özellikle çok sayıda ağır silah kullandılar.  Onların ağır silahlarına karşılık ellerimizde kleşler vardı.  Ama yine de görüyoruz ki kazanan biziz.  Çünkü savaş silah ile değil irade ile kazanılır.”
Rabia’da gösterdikleri direnişin sadece Kürt halkı için değil tüm halklar için olduğunun altını çizen Dirbesiye, “IŞİD’e karşı büyük bir tecrübemiz oldu.  Onların Rojava’ya girmelerine asla izin vermeyeceğiz” dedi. 
‘YÜZYILLARIN HAYALİ ROJAVA DEVRİMİNİ KORUMAK İÇİN..'
PG savaşçısı Talha Hililiyê ise son on gündür saldırılarını arttıran çetelere karşı direnişlerini, “Yüzyılların hayali Rojava Devrimi’ni korumak için” sözleriyle ifade etti. 
“IŞİD yaklaşık on gündür saldırılarını arttırdı. Fakat tüm saldırılarına rağmen büyük bir direniş içinde olduk.  Bugün görüyoruz ki cenazelerini bile almaya gelemiyorlar. Önceki gün bir arabalarını daha imha ettik.  Kanımız pahasına bile olsa Rabia’ya girmelerine izin vermeyeceğiz.  Bunu halkımız için yapıyoruz.  Yüzyılların hayali Rojava Devrimini korumak için yapıyoruz.”  
‘DİRENİŞİMİZ DAHA DA GÜÇLENDİ’
Grup Komutanı YPJ’li Amara Devrim saldırıların başladığı ilk günden bu yana Rabia cephesinde. YPG savaşçısı Hililiyê’nin bahsini ettiği çetelere ait aracın imha edildiği eylemi koordine eden Amara Devrim, “Son günlerde saldırılarını arttırdılar. Fakat bizim buna karşı direnişimiz daha da güçlendi” dedi. 
‘YARIM KALAN AMAÇLARINI TAMAMLAYACAĞIZ’
Rabia cephesinde 13 gündür savaşan bir diğer YPJ’li Gülnaz Amed, bir yıla aşkındır YPJ saflarında bulunuyor. Gülnaz Amed, mücadelelerinin ulusal ve kadın boyutuna dikkat çekerken, en büyük maneviyatlarının yoldaşlıkları olduğuna vurguladı. 
“Burada verdiğimiz savaş sadece Rojava için değil dört parça Kürdistan için verdiğimiz bir savaştır.  Aynı zamanda sadece Kürt halkını değil Asuri, Süryani, Ermeni, Arap tüm halkları koruma savaşıdır. Bunun bilincindeyiz” diyen Gülnaz Amed, farklı şehirlerden gelmelerine karşı, kendilerini buluşturan ortak noktanın ezilenlerin savaşını veriyor olmaları olduğu söyledi. 
“Bu mücadelede birçok zorluklar yaşandı. Birçok şahadetler oldu. Fakat tüm bunlar mücadeleyi daha da yükseltmemizi sağladı. Zorluklar bizi geliştirdi” diyen Gülnaz Amed, sözü Rabia’ya getirerek şöyle dedi: 
“Şu an içinde bulunduğumuz savaşta da aynı durum oldu. Bunca gündür buradayız. Birçok zorluklar da görüyoruz. Ama neden burada olduğumuzun ve neden savaştığımızın bilincindeyiz. Bu yüzden de anlamlı geliyor. Ben 13 gündür cephede yerimi alıyorum.  Bu zorluklar içindeki direnişimiz bu saldırılar karşısında da dik durmamızı sağlıyor. Birçok arkadaşımız şehit düştü birçoğu yaralandı. Şehit arkadaşlarımızın yarım kalan amaçlarını gerçekleştirmek için savaşıyoruz.” 
‘İNSAN ZORLUKLAR İÇİNDE YAŞAMI GÜZELLEŞTİREBİLİR’
Gülnaz Amed, kadınların mücadelede yer almalarının önemine de dikkat çekerek, YPJ’ye her kadının özgür bir kadın yaratma amacıyla katıldığını söyledi:
“Bu direnişin içinde yer almanın duyguları anlatılamaz. Çünkü toplum içinde kadınlar hep birilerinin baskısı altında yaşadılar. Rojava’da kadınların devrimin öncüsü olduğu ve devrimin her alanında yerini alacağı ispatlandı. YPJ’ye her kadın özgür bir kadını yaratma amacıyla katılıyor. Önderliğimizin sömürüye karşı kadın ordulaşmasına verdiği önemi biliyoruz. Bu yüzden kadın olarak amacımızı yerine getirmek için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.   
Buradaki yaşam ne kadar zor olsa da insan zorluklar içinde yaşamı güzelleştirebilir. Günlük yaptığımızın birçok zorlukları olmasına rağmen güçlü bir yoldaşlık ruhu olduğu için bu birbirimize güç veriyor. Bu devrimi büyüten en büyük şey güçlü yoldaşlığımız ve amacımızdır.”
‘YPG ARTIK DİRENİŞ DEĞİL SALDIRI KONUMUNDADIR’
YPG Grup Komutanı Welat Yılmaz, Rabia’da çetelerin her saldırıda yenik düştüklerine dikkat çekerek, YPG olarak direniş konumundan saldırı konumuna geçtiklerini söyledi. 
Yılmaz, “Ağustos ayının başından bu yana Rabia’da şiddetli bir çatışma baş gösterdi. IŞİD sivillere vurarak onları korkutmak istedi. YPG olarak IŞİD’e karşı büyük bir mücadele yürüttük. Onlar Rabia’ya her saldırdıklarında yenik düştüler. Çünkü onların stratejisi sivil insanları katletmek, talan ederek etraftaki halklarda da bir korku yaratmaktı. Aslında kapsamlı savaşacak güçte değillerdi.  Artık YPG direniş konumunda değil saldırı konumundadır. Çünkü Heseke’den Şengal’e büyük bir saldırı yürüttüler. 26 gün sonunda yüzlerce cenazeleri yerlere düştü. Onlarca arabalarını imha ettik. Son birkaç gündür çeteler saldırılarını arttırdılar. Fakat bizim cevabımız çok sert oldu. Cenazelerini bile almaya gelemediler” dedi. 
‘IŞİD RABİA’DA KIRILDI’
IŞİD çetelerinin başta hesap yanlışlığı yaptıklarını söyleyen Yılmaz, IŞİD çetelerinin Rabia’da kırıldığını belirterek son 3 gündür çetelerin yaşadığı psikolojik çöküntüye dikkat çekti:
“Baştaki 4-5 gün onlar ağır silahlarla saldırdıklarında kimse burada kalmayacak diye hesaplıyorlardı. Önce halkı vurmaya başladılar. Havanlar attılar. Halk boşaltınca bizi vurmak istediler. Ama biz karşılık verince her seferinde geri çekildiler. Konumları hep savunma idi. Aslında IŞİD Rabia’da kırıldı.  Burada sonuç alamayınca Cezaa’da sonuç almak istediler. Fakat orada da büyük bir direniş ile karşılaştılar. Artık kendi cenazelerine bile yaklaşamıyorlar. Geniş bir yelpazede bakıldığında onlarda kırılan bir psikolojinin olduğunu görüyoruz. Buna karşılık bizde büyük bir moral var. Çünkü biz Serok Apo’nun felsefesi ile savaşıyoruz. Halkın bir tırnağının kanamaması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”
Rojava’da bugün halkların kardeşliği sistemini oturttuklarını, bu sistemi ve halkları koruyan en büyük gücün YPG olduğunu kaydeden Komutan Yılmaz, “YPG Şengal, Cezaa, Rabia direnişlerinde IŞİD’in yenilmeye mahkum olduğunu ispatladı. Biz halklarımızın değerlerini kazanımlarını her zaman koruyacağız. Bunun için sonuna kadar burada mücadele edeceğiz” dedi. 

No comments