Breaking News

‘Çok akıllıca hazırlanmış bir proje’


CÎHAD ROJ – HOGIR NECAR
HESEKÊ – Suriye Ulusal Koordinasyonu Konseyi (Heyet El Tensiq) Üyesi Fewaz Cemil Ebdulqadir, TEV DEM’in çözüm projesinin Suriye krizini sonlandırabilecek yegane proje olduğunu, Demokratik Özerkliğin de Suriye’nin diğer bölgelerinde hayata geçmesinin uygun olduğunu belirtti.
TEV DEM tarafından 15 Mart’ta kamuoyu ile paylaşılan Suriye Demokratik Çözüm Projesi bir çok çevrede tartışılmaya devam ediyor. Tartışmalara katılan Suriye Ulusal Koordinasyon Konseyi (Heyet El Tensiq) Üyesi Fewaz Cemil Ebdilqadir ANHA’nın sorularını yanıtladı.
* Suriye krizinin çözümü için TEV DEM’in projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Projeyi inceledim. Suriye’nin yıkılmasının önünü alan ulusal bir projedir. Bu proje Suriye mozayiğini esas alan, bütün halkların korunması ve gelişmesini esas alan bir projedir. Bu proje çok iyi hazırlanmış. Çok akıllıca hazırlanmış bir proje. En önemli yönü kadın soruna getirdiği yaklaşımdır. Ayrıca projenin öne sürdüğü ekonomik model ve fikirler de çok yerinde önermelerdir. Toplumsal olarak ta bütün halkların birliğini esas alması. Sultan Paşa El-Etreş. Salih El-Elî ve Îbrahîm Henano gibi büyük devrimcilerin öncülüğünde geliştirilen devrimler gibi, bu projede aynı şekilde büyük Suriye devrimine giden yolu bize gösteriyor.
* Suriye krizinin aşılması için daha öncede bazı projeler gündeme geldi ancak hiç biri sorunu çözemedi. Acaba bu projenin sonu da böyle olurmu size göre?
Bundan önce ortaya çıkan projeler hepsi dışarıdan dayatılan projelerdi. Ancak TEV DEM’in projesi tam ulusal bir projedir ve Suriye içinden ortaya çıkmıştır. Bu projenin başarılı olmasını diliyorum. Bütün taraflar bu projeyi iyi okumalı ve incelemeliyiz. Gerek katkıları ve önerileri yapmalıyız. Sorunu çözüp çözemeyeceğini söylemek içinse halen çok erken.
* TEV DEM’in projesini Suriye krizinin çözümü için bir yol haritası olarak niteleyebilir miyiz?
Kuşkusuz, bu proje Suriye krizinin çözümü için ulusal bir çözüm önermektedir. İçinde özel olarak kimsenin çıkarları savunulmuyor ondan dolayı sadece Suriye’nin çıkarları savunuluyor. Suriye’deki bütün güçlerin Suriye’nin ulusal çıkarlarına göre hareket etmeleri gerekir.
* Bu projenin bir parçası olan ve bir yıldır Rojava Kürdistan’da hayata geçirilmeye çalışılan Demokratik Özerklik Yönetimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Demokratik Özerklik Suriye içinde uygulanan ulusal bir projedir. Suriye deki her kesimi bundan faydalanmasını umuyorum. Bu projenin çok iyi incelenmesi ve üzerinde çalışılması gerekir. Suriye’yi diktatörlükten kurtarmak için iyi bir fırsat ortaya çıkmış gibi görünüyor. Demokratik özerklikten başka Suriye’yi dış müdahalelere karış koruyacak bir yol görünmüyor. Bu sistem dünyanın bir çok yerinde uygulanıyor. Bu sistem köklerini çok eski bir toplumsal yapıdan alıyor. Bütün bölge halklarını içine alıyor. Demokratik özerkliği her yönü ile iyi yorumlamalıyız. Bütün halkları buna katmalı ve önerilerini almalıyız. Yeni bir Suriye için buna ihtiyaç vardır.
* Heyet El Tesniq’in Demokratik Özerklik Yönetimine yaklaşımı nasıl. Bize bunu biraz açar mısınız?
Suriye Ulusal Koordinasyon Konseyi – Heyet El Tesniq, Demokratik Özerk Yönetime ve YPG güçlerine çok büyük bir destek vermektedir. Sadece Kürt güçleri barbar teröristlere karşı koyabildi ve bütün Suriye halklarını ve etnik unsurlarını bu teröristlerden korudu.
* Demokratik Özerkliğin, Suriye’nin diğer bölgelerinde uygulanmasının önündeki engeller nelerdir?
Bunun için ortada herhangi bir engel bulunmamaktadır. Suriye halkları kendi bölgelerinde Demokratik Özerkliği kurmak için araştırma yapmaya başlamalıdırlar. Ancak eğer bu projeye dair kuşkuları varsa onu da iletsinler. Öyle umuyorum ki bütün Suriye’de Demokratik özerklik kurulacak.
* Son olarak belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Suriye’de savaşan bütün taraflara seslenmek istiyorum. Artık Allahtan korkun ve aklınızı başınıza alın. Gelin hep beraber Suriye yurttaşlarını koruyalım. Bu gün Suriye’de meydana gelen şeyler bütün bölgeyi tehdit ediyor. Ancak beraber hareket edersek bölgeyi yıkımdan koruruz.
(lg/aç)
ANHA

No comments