Breaking News

Türk yetkililer Suriye sınırında siper kazıyorlar

Hasekê şehri civarında çatışmalar yeniden alevlenirken, Türk yetkililerin Suriye sınırında illegal geçişleri engellemeye yönelik siper kazdıkları bildirildi.

Hasekê şehrinin batısında, çatışma bölgesine yönelik yoğun hava bombardımanları arasında, IŞİD ile rejim güçleri şiddetli bir şekilde savaşmaya devam ediyorlar.

Bu çatışmaların yanısıra, el Kabur Muhafız güçleri ile Süryani Askeri Şura tarafından desteklenen YPG güçleri ile IŞİD arasında Til Temir kasabası çevresinde çatışmalar yeniden başladı. Her iki tarafın da karşılıklı bombardımanlar gerçekleştirdiği bildirildi.

Türkiye sınırda siper kazıyor

İngiltere kaynaklı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından bildirildiğine göre, bölgede çatışmaların yoğunlaşmasının ardından Türk yetkililerin sınırın Türk tarafında Tirbêspi ile Jatal köyü arasındaki bölgeye denk gelen kesimde siper kazmaya başladılar.

Siperlerin Tirbêspi'den Serê Kanîyê'ye giden yoldaki araçlar tarafından görüldüğünü ifade eden Gözlemevi, siperlerin Suriye’den Türkiye’ye illegal geçişleri engellemek amacıyla kazıldığını belirtti.

Geçtiğimiz Cuma günü (27 Mart 2015) Türk sınır askerleri Hasekê şehri sakinlerini uyararak, kendilerine, Türkiye’ye illegal yollardan girmek isteyenlere, ateş etme emri verildiği uyarısında bulunmuşlardı.

Türk sınır muhafızları, Genelkurmay Başkanlığı’nın bu talimatlarının, Haziran 2015 genel seçimlerine yönelik alındığını ifade etmişti. 

Bu nedenle Türkiye-Suriye sınırındaki kontrolleri yoğunlaştırma kararı alan Türk güvenlik birimlerinin sınır hattı boyunca siper kazmasının da sınırdan izinsiz Kürt sivillerin geçişlerini engellemeye yönelik olduğu düşünülüyor. 

Türkiye’nin sivil Kürtlerin sınır geçişlerine gösterdiği hassasiyeti IŞİD teröristlerine karşı göstermemesi ve teröristlerin ellerini kollarını sallayarak, çoğunlukla izinli bir şekilde sınırı geçişleri uluslararası toplum ile Türkiye’deki muhalif kurum ve kuruluşlar tarafından yoğun bir şekilde eleştiriliyor.

No comments