Breaking News

Her üç kantonda da kahramanca savaştı

NEJBÎR OSMAN
DÊRIK – Rojava devrimde her üç kantonda kahramanca savaşan Şehit Ehmed Resûl özgürlük yürüyüşünde her zaman en önde ve büyük bir fedakarlıkla yer alarak Kobanê de barbar DAIŞ çetelerine karşı verilen savaşta ölümsüzler kervanına katılarak, şahadet mertebesine ulaştı.
YPG üyesi Ehmed Resûl (Ehmed Berxwedan) 1992 yılında Dêrik’ê bağlı Kesanê köyünde yurtsever bir ailede dünyaya geldi. 90’lardan bu yana Özgürlük Mücadelesine sundukları büyük katkı sayesinde tanınan Berxwedan’ın ailesi bundan dolayı her zaman Baas Rejiminin baskınlarına maruz kaldı. Berxwedan’ın ailesinden çok sayıda genç özgürlük mücadelesinde yaşamanı yitirdi.
12 kardeşi ile beraber yaşayan Berxwedan ilk ve ortaokulu köyde bitirdikten sonra liseye Dêrkit’e devam etti ve 2008 yılında özgürlük mücadelesi ile tanıştı. Daha sonra 2010 yılında kültür sanat çalışmalarına başlayan Berxwedan bir süre de basın alanında çalıştı. 2011 yılında Devrimci Gençlik Hareketine katılan Berxwedan daha sonra kurulan YPG’de aktif bir şekilde yer aldı. Berxwedan’ın açtığı yoldan çok sayıda gençte o tarihte Dêrik’ten YPG’ye katıldı. Bu gençlerden biride Berxwedan’ın büyük kardeşi Zinar’dır.
Kısa sürede üstün bir savaş becerisine ulaşan Berxwedan, Cizirê bölgesinde savaş cephelerinde yerini aldı. Uzun süre rejim güçlerine karşı savaşan Berxwedan, barbar çetelerin Rojava Kürdistan’ına saldırması ile beraber Berxwedan bu sefer ilk olarak 8 Ocak 2013 te savaşmak üzere Efrine gider. Burada Qestel Cindo köyünü özgürleştirme hamlesine katılır. Bu arada çetelerin Kobanê’ye saldırması ile beraber Kobanê’ye gelen Berxwedan, burada DAIŞ çetelerine karşı geliştirilen direnişe katılır.
Kobanê’nin Sirin Beldesinde savaşa katılan Berxwedan burada komutan olarak savaştaki yerini alır. Şiddetli çatışmaların yaşandığı Sirin beldesinde çetere karşı amansız bir direniş sergileyen Berxwedan, arkadaşları ile berber çeteler çok büyük bir zayiat verir. Tank ve diğer ağır silahların kullanıldığı bu saldırıda Berxwedan arkadaşlarını korumak isterken,
22 Mart 2014’te YPG Basın Merkezi tarafından şahadeti ilan edilen Berxwedan için Kesanê köyünde büyük bir merasim düzenlendi.
Şehit Berxwedan’ın annesi Feyrûz Hacî, gözyaşları eşliğinde oğlunun çok başarılı bir çocuk olduğunu söyleyerek, “Onu kardeşi büyüttü. Evimizin en nazlı çocuğu idi. Kobanê’ye gitmeden önce bana uzun uzun sarıldı. Sanki şehit düşeceğini biliyordu” dedi.
Şehit Berxwedan’ın kız kardeşi, Fatme Resûl kardeşinin gitmeden önce kendisine sarılarak, “Kişiliğinizi geliştirin ve aktif bir şekilde mücadeleye katılın. Şehit düşersem sakın ağlamayın” dediğini belirti.
YPG saflarında savaşan Berxwedan’ın büyük kardeşi Zinar ise Berxwedan’ın ondan 4 yaş küçük olduğunu ancak yaşından çok daha büyük işler yaptığını söyledi.
(lg)
ANHA







No comments