Breaking News

IŞİD Üç Bölgeden Çekiliyor

IŞİD mensuplarının Telafer ilçesi dahil Musul’da üç bölgeden geri çekilmeye başladığı bildirildi.

Rûdaw’da yer alan habere göre, Musul yakınındaki Başika ilçesinde konuşan ve isminin açıklanmamasını tercih eden bir Peşmerge Bakanlığı yetkilisi, savunma performansını kaybeden IŞİD mensuplarının Musul’un 60 km batısında yer alan Telafer, Başika ve Keske bölgelerinden tamamen çekilmeye başladığını kaydetti.
Uluslararası koalisyon güçlerinin savaş uçaklarının dün gece işgal altındaki Musul’da IŞİD mevzilerini bombaladığını da aktaran Peşmerge yetkilisi, “Musul il merkezinde bir saat boyunca IŞİD mevzileri bombalandı” dedi.
Haberde Rûdaw muhabirinin, hava saldırısında örgüte büyük darbe indirildiğini ve onlarca IŞİD’linin etkisiz hale getirildiğini aktardığı bilgisine de yer verildi.
Geçtiğimiz günlerde Peşmerge'nin namlularının Telafer'e çevrildiği başlıklı haberimizde, Şengal'in ardından Peşmerge güçlerinin Musul, Şengal, Duhok üçgeninde bulunan Telafer'e yöneldiklerini ve Koalisyon hava güçleriyle birlikte Telafer'in bombalanmaya başladığını duyurmuştuk.
Telafer'deki örgüt üyeleri bu gelişme üzerine ailelerini Musul'a tahliye etmeye başlamışlardı.
Rudaw'daki haberin devamında IŞİD'in geçmişte terkettiği bölgeler ile ilgili ayrıntılar da verildi.
İki ilçeden çekilmişti.
Irak Ordusu 2. Bölük Komutanı Tuğgeneral Zenun Sebavi, 22 Eylül’de, IŞİD’in Musul’a bağlı Geyare ve Hemam Elil ilçelerinden çekildiğini belirtmişti.
Tuğgeneral Zenun Sebavi ayrıca, IŞİD’in sözkonusu ilçelerde bulunan karargahları da boşalttığını ifade ederek, Hemam Elil ilçesinde, örgüte ait cezaevlerinde tutuklu bulunan mahkumların başka bir yere nakledildiğini söylemişti.
Öte yandan, yine Eylül’ün sonlarında IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin, örgütün Irak’ın Enbar ilindeki üst düzey yöneticilerine Suriye’ye çekilmeleri için emir verdiği ortaya çıkmıştı.
Musul Barajı’nda 2 köy
Peşmerge Güçeri dün Musul Barajı Cephesi’nde IŞİD’e yönelik gerçekleştirdiği operasyonda Wanke nahiyesi yakınlarından Mesric ve Tinbe köylerini kurtardı.
3 Ağustos’ta işgal edilen Şengal, Peşmerge Güçleri tarafından 13 Kasım günü gerçekleştirilen operasyonda  kurtarılmıştı.
Şengal’i Kurtarma Operasyonu kapsamında bölgedeki 28 köy de geri alınmıştı.
200 kilometrekarelik alanda kontrol sağlanan ve 2 gün süren operasyonda 300 IŞİD’li öldürülmüştü.

Kerkük Batı Cephesi’nde 12 köy
30 Eylül’de Peşmerge Güçleri, Kerkük Batı Cephesi’nde, IŞİD’in işgali altındaki bölgelere gerçekleştridiği büyük operasyonda stratejik Garra tepelerinin yanısıra 12 köyü kurtarmıştı.
3 koldan başlatılan operasyonla, peşmergeler, IŞİD’in işgali altındaki Havice ilçesine 22 kilometre mesafeye kadar ilerleme kaydetmişti.

No comments