Breaking News

Rusya-Türkiye arasında büyük kriz kapıda

"Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Sırtımızdan bıçaklandık" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

* Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.
* Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.
* Savaş uçağı Türk sınırına 4 kilometre uzaklıktaydı.
* Türkiye, Rusya’nın ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamış olmasına karşın Rus uçağını vurmuştur.
* Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır.
Rus uçağının, IŞİD’le mücadele görevinde bulunduğunu söyleyen Rus lider, konuşmasının devamında IŞİD petrolünün çoğunun Türkiye’ye gittiğine değinerek şöyle konuştu:“Görünüyor ki IŞİD sadece petrol kaçakçılığını ödülünü almakla kalmıyor, aynı zamanda bir ülkenin ordusu tarafından korunuyor. Bu da bu terörist grubun dünya genelinde nasıl bir cüretle terör eyemlerini açıklıyor olsa gerek.”
Türkiye’nin Moskova büyükelçiliğindeki savunma ataşesi, Rus Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.
Ataşeye, bugün Suriye sınırında bir Rus uçağının Türk uçaklarınca düşürülmesi nedeniyle protesto notası verilmesi bekleniyor.
Reuters: Rus helikopteri düşürüldü
Reuters'ın haberine göre Suriyeli isyancılar helikopterin tanksavar füzeyle düşürüldüğünü duyurdu. Bölgedeki DHA ekibi ise Suriye sınırındaki Türkmen bölgesine iki cismin daha yanarak düştüğünü bildirdi.
Türkmen komutan: Pilotların ikisini de vurduk
Suriye Türkmen Bölgesi’ndeki Türkmen 2’nci Sahil Tümen Komutan Yardımcısı Alpaslan Çelik, "Pilotlardan ikisini de paraşütle inerken vurduk" dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çarşamba günü için planlanan Türkiye ziyaretini iptal etti.
Rus bakan, ayrıca Rusya vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri çağrısında bulundu.
Lavrov, 'Türkiye'deki terör tehdidi Mısır'dan az değil' dedi.

No comments