Breaking News

Tür devleti bir ay içerisinde 18 kez Rojava’ya saldırdı

HÊVÎDAR XALID
KOBANÊ – 24 Ekim’de Girê Spî’de Demokratik Özerklik Yönetimi’nin ilan edilmesinden buyana Türk devleti şimdiye kadar Kobani kantonuna ve Girê Spî’ye 18 defa saldırdı. Bu saldırılarda 3 yurttaş yaşamını yitirirken, 15 kişi de yaralandı.
Girê Spî 15 Haziran 2015’te YPG/YPJ ve Burkan El-Firat güçleri tarafından DAIŞ çetelerinden kurtarıldı. DAIŞ çetelerine sınırsız desteği ile gündemden düşmeyen Türk devleti Girê Spî’nin çetelerden arındırılmış olmasını kabul etmedi.
Arap, Kürt, Ermeni ve Türkmenlerin birlikte kardeşçe yaşadığı Girê Spî kentinde 21 Ekim 20152te Demokratik Özerklik Yönetimi ilan edildi. Girê Spî’de ilan edilen özerk yönetime bölgedeki bazı çevreler tepki gösterdi. Bunlarında başında ise Türk devleti yer aldı. Türk devleti Kobani kantonuna ve özellikle Girê Spî’ye yönelik saldırmaya başladı. sivil yerleşim yerlerine yapılan saldırılar sonucunda bazı yurttaşlar yaşamını yitirirken, bazıları da yaralandı.
Bir ay içerisinde 18 saldırdı
Türk ordusu 24 Ekim’de Kobani ve Girê Spî’ye saldırmaya başladı. bu saldırılar YPG/YPJ mevzilerine yönelik yapıldı ve hala saldırılar devam ediyor. Saldırılarda Gİrê Spî  ve Kobani kent merkezine yakın birçok köy Türk askerinin hedefi oldu.
Türk ordusunun saldırdığı alanlar
Zormexar köyü Kobani’nin 35 km batısında düşüyor. Sınır hattına 2 km uzaklıkta bulunan YPG mevzilerinin bulunduğu Yabisê köyü. Selîb Qeran Girê Spî’nin 20 km batısında yer alıyor. Zeytûnê (Zeytinlik) ve Til Fender köyleri Girê Spî’nin batı yakasına düşüyor. Türk ordusu buraya A4 ağır makinalı silahlarıyla saldırdı. Türk ordusu Til Fender köyünde bulunan buğday ambarı (sawama) saldırıdı. YPG mevzilerinin bulunduğu Sirîn kasabası ile Melahê köyü saldırıların hedefi oldu. Kobani’nin batısında yer alan Seftik köyü ve çevresine türk ordusunun saldırıları gerçekleşti.
Kentte hedef alındı
Türk ordusu 19 kasımda ağır silahlarla Girê Spî kent merkezinin 2 km batısında bulunan buğday ambarına ağır silahlarla saldırdı. Öte yandan Türk ordusu aynı vakitlerde Girê Spî’nin batı sokaklarını hedef alarak yaylım ateşine tuttu.
3 kişi yaşamını yitirdi, 15 kişi yaralandı
Türk ordusunun saldırıları sonucu bazı sivil yurttaşlar yaşamını yitirirken, bazıları da yaralandı. Kırsal alanlarda yaşayan yurttaşlardan 2’si çocuk olmak üzere 3 kişi türk ordusunun vahşi saldırıları sonucu yaşamını yitirdi, 15 kişi de yaralandı. Yaralananlar arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor. Türk ordusunun kurşunlarının hedefi olarak yaralanan yurttaşların tedavi işlemleri Bakurê Kürdistan hastanelerinde görülüyor.
Saldırılara karşı yurttaşların tepkileri
Türk ordusunun saldırılarına maruz kalan yurttaşlar bu duruma tepkililer. Türk devletinin bölgelerindeki güvenliği bozmaya çalıştığını aktarıyorlar.
(ad)
ANHA



No comments