Breaking News

İsviçre Milletvekili: IŞİD PKK karşısında kesinlikle yenilecektir

SERKAN DEMİREL - BASEL-İsviçre Sosyalist Parti Federal Milletvekili Beat Jans, IŞİD’in alternatif sistemlere karşı kullanılmak için kurulduğunu belirterek, “IŞİD PKK karşısında kesinlikle yenilecek” dedi.

 


İsviçre Sosyalist Parti Federal Milletvekili Beat Jans, IŞİD’in Rojava ve Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarını ANF’ye değerlendirdi. Kürt Özgürlük Hareketinin verdiği mücadeleyle birlikte IŞİD’i kendi ekonomik çıkarlar doğrultusunda destekleyen güçlerin bütün planlarının yok olduğunu ifade eden Jans,  Avrupa Birliği’nin (AB) ise bu süreçte geç kalarak hatalı davrandığını dile getirdi.
IŞİD ALTERNATİF SİSTEMLERE KARŞI KULLANILMAK İÇİN KURULDU
IŞİD’in ekonomik çıkarlar doğrultusunda Ortadoğu’da oluşacak alternatif sistemlere karşı kullanılmak amacıyla kurulmuş ve desteklenmiş bir örgüt olduğunun altını çizen Jans, gelinen aşamada ise IŞİD’in kontrol edilmez bir hal aldığını ifade etti.  Jans, IŞİD’in özellikle Rojava ve Güney Kürdistan’a saldırmasındaki asıl amacın ise, “Ortadoğu’da oluşacak özgürlükçü alternatif bir modeli yok etmek ve petrol yataklarına sahip olmak” olduğunu söyledi.
PKK KARŞISINDA KESİNLİKLE YENİLECEK

ABD’nin Irak savaşından sonra kötü sonuçlar elde etmesi ve Ortadoğu’da yapmak istediklerini yapamaması ardından şimdi yeniden güç dengeleri oluşturulmak istendiğine dikkat çeken Jans, bölgede büyük bir güç haline gelen Kürtlerin karşısına IŞİD tehdidinin çıkarıldığının altını çizdi.
“Ancak IŞİD, PKK karşısında kesinlikle yenilecektir” diyen Jans, Kürtlerin ideolojik bir hareket olmasından kaynaklı sahte İslam adına savaşanların kaybedeceği kaybedeceğinin çok açık olduğunu dile getirdi.
AB GEÇ KALDI
AB’nin ve uluslararası güçlerin IŞİD’i sadece Güney Kürdistan’da yaptığı katliamlardan sonra tartışmaya başladığını, oysa bu terör örgütünün uzun dönemden beridir Suriye’de ve Rojava’da saldırılar gerçekleştirdiğini hatırlatan Jans,  “AB’nin şu anda aldığı tutum çok geç kalınmış bir tutum” dedi ve “AB IŞİD’e karşı tavrını netleştirmeli” çağrısında bulundu. 
ROJAVA TEK ALTERNATİF MODEL
Suriye’de başlayan savaştan sonra farklı inançlara, kültürlere ve halklara yönelik yapılan kanlı katliamları anlatan Jans, tüm bunlara karşı Kürt Halk Önderi Öcalan’ın felsefesi doğrultusunda Kürtler tarafından Rojava’da inşa edilen sistemin Ortadoğu halkları açısından tek alternatif model olduğunun altını çizdi.  Rojava’da inşa edilen sistemin İsviçre sistemiyle örtüştüğüne de değinen Jans, bu modelin Ortadoğu halkları tarafından da desteklenmesine ve korunmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.
‘LİSTE’NİN YANLIŞLIĞI BİR KEZ DAHA GÖRÜLDÜ
Son dönemdeki gelişmelerle birlikte PKK’nin ‘terör örgütleri’ listesinden çıkarılması tartışmalarını da değerlendiren Jans, aslında PKK’nin uzun yıllardan beridir terör listesinde tutulmasının “anlamsız” olduğunu kaydederek,  “IŞİD saldırılarıyla birlikte PKK’nin geliştirdiği tavır bir kez daha Avrupa’ya aldığı kararın yanlışlığını göstermiştir.  Bugün Avrupa’da Kürtlere IŞİD’e karşı savaşmasından kaynaklı destek verilmek isteniyor. İlginçtir destek vermeye çalıştıkları hareket hala terör listesinde! Bu durum açıkça göstermiştir ki yıllar önce alınan bu karar sadece Türkiye ile çıkar anlaşmaları karşılığında verilmiştir. Artık bu karara son verme zamanı gelmiştir diye düşünüyorum” seklinde konuştu. 
İsviçre’nin PKK’yi terör listesine almadığını da hatırlatan Jans, İsviçre Dış İşleri bakanlığının IŞİD saldırılarına yönelik meclise sunmak amacıyla bir önerge hazırlığı içinde olduğunu da ifade etti.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlatmış olduğu “Demokratik Çözüm Süreci’ni de değerlendiren Jans, AKP hükümetinin artık kalıcı bir çözümden yana net bir tavır alması gerektiğini vurguladı. Sürecin anayasal güvencelerle pekiştirilmesi gerektiğini belirten Jans, sürecin baş aktörü olan Öcalan’ın önce ev hapsine çıkarılması ardından ise özgürleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

No comments