Breaking News

AKP-DAIŞ ittifakında yeni belgeler

GİRÊ SİPÎ – DAIŞ çeteleri Girê Spî’den çıkartıldıktan sonra, arkasında çok sayıda belge bıraktı. Bunlardan dikkat çekici olanları ise DAIŞ’ın hayali firmalarla Ürdün’e Türkiye’den ithalat adı altında ‘resmen’ yüklü patlayıcı ham maddesi tedarik etmesi ve DAIŞ’ın Türkiye’den intihar saldırıları için hafif uçaklar satın alması.
Özgür politika gazetesinde Seyit Evran imzalı haberde, DAIŞ’ın hayali firmalarla Ürdün’e Türkiye’den ithalat adı altında ‘resmen’ yüklü patlayıcı ham maddesi tedarik ettiği ve DAIŞ’ın Türkiye’den intihar saldırıları için hafif uçaklar satın aldığı belirtildi.
Haberde DAIŞ’ın hayali firmalarla “Ürdün’e Türkiye’den ithalat” adı altında ‘resmen’ yüklü patlayıcı ham maddesi tedarik ettiği ifade edilirken teknolojik donanımını da Türkiye’ye borçlu olan DAIŞ’in dronelerin ardından intihar saldırıları için hafif uçaklar da aldığı ortaya konularak şöyle devam ediliyor:
Girê Sipî’deki (Til Ebyad) işgaline YPG tarafından 15 Haziran’da son verilen DAIŞ, arkasında çok sayıda belge bıraktı. Bu belgelerde DAIŞ’teki Türk varlığı ve desteğinin yanısıra Türkiye ile kurdukları ‘iyi komşuluk’ ilişkilerinin meyveleri de dökülüyor. En dikkat çekici belgelerden biri DAIŞ’in artık intihar saldırılarıyla katliam planlamaları için hava araçlarına sahip olmaya çalıştığının ve bunu Türkiye’de ‘Türk’ elemanları sayesinde rahatlıkla temin ettiğinin belgesi.
Merkez Karargahı Rakka’ya açılan kapısı olan ve hem eleman hem de mühimmat desteğinin sağlandığı yer olarak bilinen Girê Spî’nin düşmesine DAIŞ’ten önce Erdoğan yönetimindeki Türk devleti büyük tepki göstermişti. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’nin kuzeyinde, ülkemizin güneyinde yeni bir devlet oluşmasına asla müsaade etmeyeceğiz” demiş ve ardından DAIŞ çetesi elemanlarını 7 koldan Kobanê’ye salmıştı. 135 günlük savaşın ardından 26 Ocak 2015’te yenilgiye uğradığı Kobanê’yi 25 Haziran gece yarısı vuran DAIŞ çetesi, barbarlığına barbarlık katmış; çocuk, kadın, yaşlı demeden büyük bir katliama imza atmıştı. YPG savaşçıları, DAIŞ çetesi elemanlarına müdahale ederek, hepsini yok etmiş, sınırın Türk kontrolündeki kısmını da ilk kez ihlal ederek geçmiş ve orada konumlanan DAIŞ’lileri de öldürmüştü. İşte hem Tel Abyad’da bırakılan hem de Kobanê’de öldürülen çete üyeleri üzerinde çıkan belgeler, Türkiye’nin nasıl verimli bir çeteler havzası olduğunu gösteriyordu.
DAIŞ’in büyük cürreti
Bu belgelerden en dikkat çekici olanlarından biri, DAIŞ’in katliam yapma metotlarında sınır tanımazlığını, aynı zamanda cürretini de ortaya koyuyor: Uçak satın alma!
Uçağın tipi
Türkiye Cumhuriyeti Uluştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından 1447 numarayla Havaaracı Tescil Sertifikası verilen TC-UBO tescil işaretli COSMOS ULM PHASE II tipi uçak. 24 Mayıs 2011 tarihinde Sivili Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Vekili G. Betül Doğan imzasıyla verilen sertifakı, portif amaçlı uçuşlar için geçerli olduğu, ticari uçuşlar için kullanılamayacağı yazılıyor. Sertifikada, 1995 model ve 21133 seri numaralı uçağın sahibi ise Ömer Çelik.
Ömer Çelik’in kimliği
Ömer Çelik’in Malatya Merkez Nüfus Müdürlüğü’nden 14 Ocak 2012 tarihindeki 1347 kayıt, U11 seri ve 871874 numaralı fotoğraflı nüfus cüzdanına göre bilgileri şöyle: Malatya’nın Yeşilyurt ilçenin Üçgöze Mahallesi’nden. 22 cilt, 2 aile ve 90 sıra numaralarında nüfusa kayıtlı. Yılmaz ve Beyaz oğlu Ömer, 13 Mayıs 1988 doğumlu. Ömer Çelik’in kimlik numarası: 26959877654.
Alıcı İbrahim Gök
Uçağı satın alan DAIŞ’in ‘Türk’ elemanı ise İbrahim Gök. İbrahim Gök’ün Yürgir Nüfus Müdürlüğü’nden 14 Eylül 2011 tarih, 18696 kayıt, Y11 seri ve 491820 numaralı nüfus cüzdanındaki bilgileri şöyle: Adana’nın Yüreğir ilçesinin 19 Mayı Mahallesi’nden. 175 cil, 129 aile ve 9 sıra numaralından kayıtlı. Cuma ve Hatice’nin oğlu İbrahim, 1 Haziran 1988 doğumlu. Gök’ün kimlik numarası: 10390450316
Satış işlemi
Satış işlemi, T.C. Darende Noterliği’nde 22 Temmuz 2014’te yapıldı. Soğuk damgalı ve 001828 nolu Uçak Satış Sözleşmesi’nin altında Darende Noteri Fatma Karabatak’ın imzası var. Kadir Çelik ve İbrahim Gök’ün aynı yızı stiliyle ‘okudum’ ibaresiyle birlikte isimlerini yazdığı ve basit/baştan savama imzalar attığı dikkat çekiyor.
Sözleşmedeki diğer bilgiler
Sözleşmede, Darende MMD’den verilme 22 Temmuz 2014 tarih 044104 sayılı belgesine göre satış veya devir işleminde engel bulunmamış. Resmi olarak gösterilen 14 bin TL’nin aynı günde ödendiği ve uçağın da yine aynı gün saat 15.00’te alıcıya teslim edildiği belirtiliyor.
Uçak için gerekli pist
Uçağın alıcısı ‘DAIŞ’ elemanına uçağı kullanacağı pistin özellikleri de yazılı olarak verilmiş. En az 300 metre genişliği ve 20 metre genişliğindeki pistin bölgede sen rüzgar yönüne paralel bir hatta hazırlanması isteniyor. “Zemin stabilize yol malzemesi dökülürse sıçrayacak taşlar percaneye zarar verebiliceğinden üzeri çok sıkı ezilmeli ya da doğal çayır dokusu var ise bozulmaması veya üzeri asfalt kaplanmalı” uyarısı yapılıyor. Eğer uçak Türkiye’nin resmi sınırları içindeki DAIŞ faaliyetlerinde kullanılacaksa Jandarma’nın problem çıkarmasını önlemek için belediye başkanı ve mülki amirden onay alınması isteniyor.
Kurulum ve montaj
DAIŞ’in Türk elemanlarına uçağın kullanılacağı sahaya transferinden sonra montajı için Türkçe bir kullanma klavuzu verilmiş. DAIŞ’in kullanım fonksiyonlarını gözeterek takılıcı kanatlar Cronos 16’dan seçilmiş ve bunun gövdeye bağlanmaya hazır hale getirene kadar adım adım montajı anlatılıyor.
Şirketler paravan patlayıcılar gerçek
Malatya merkezli bir şirket, Suriye üzerinden Ürdün’e infilaklı fitil sattı. Konu, Türk medyasına yansıyınca satışların durdurulduğu iddia edildi ama nakliyatın yapıldığı anlaşılıyor.
Malatya’dan yüklenen 21.5 tonluk “plastik patlayıcı PETN içeren bir milyon adet infilaklı fitil”, Türk şirketi tarafından Antakya’da gümrüğe teslim edildi. Resmi işlemlere göre; bir milyon adet infilaklı fitil patlayıcı madde, Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçirilerek çetelerin kontrolündeki bölge üzerinden Ürdün’ün başkenti Amman’a transfer edilecekti. İhracatı yapan, Ürdün’deki ASRTRADING COMPANY, söz konusu ihraç için İçişleri Bakanlığı’ndan yazılı izin aldı. Patlayıcı maddelerin 10 Haziran 2015’te Antakya Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edilmesinin ardından Antakya Gümrük Müdürlüğü, 15 Haziran’da Ankara’dan gelen emir üzerine patlayıcı maddenin Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan geçişine izin vermedi. Milli Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın ürünlerin geçişine izin vermemesi mazeret gösterilerek ürün beyannameleri iptal edildi ve ürünler şirkete iade edildi.
Resmi olmayan bilgiler ise şöyle: 21.5 tonluk plastik patlayıcı PETN’nin güzergahı, Cilvegözü Sınır Kapısı ve Suriye’deki çetelerdi. Türk şirketi Maxam Anadolu tarafından taşınan patlayıcı yük, Adıyaman- Manmaş-Antep-Hatay güzergahını izleyerek 10 Haziran 2015 tarihinde Antakya Gümrüğü’ne götürüldü. Plastik patlayıcı 5 gün boyunca Emniyet birimlerinin talimatıyla tutuldu. Antakya Gümrük Müdürlüğü, izni vermedi. Ancak devreye giren Ankara, kolluk kuvvetlerinin Cilvegözü’ne nakil için verdiği müsaadenin bitiş tarahi olan 15 Haziran 2015’te saat 18.00’e varmadan sorunu çözdü.
Türk şirketi 1 milyon adet infilaklı fitil için 578 bin TL parayı nakit almıştı.
Öyle bir firma yok
Ürdün’ün başkenti Amman’daki Ticaret Merkezi’nde bir ofisi merkez olarak gösteren ASRTRADING COMPANY, aslında paravan. Ne gösterdikleri adres doğru ne de Tucaret Merkezi’nde ofisleri var. ASR Trading Company, Suriye’deki çetelerin uydurduğu ve rahat rahat mühimmat geçirmek için kullandıkları bir şirket.
Malatya merkezli şirket
Maxam Anadolu, malatya merkezli bir şirket. Avrupa sivil patlayıcı sektörü lideri İspanyol Maxam Europe SA. ile ortak.  Yemleme Duyarlı Patlayıcı (KAR-ANFO, RIOGEL SB), Kapsüle Duyarlı Patlayıcı (RIOGEL TRONER, RIOMAX), Kapsüller ‘Elektrikli, elektrikisiz ve elektronik ile adi kapsüller), Fitiller (İNFİLAKLI ve PVC) ile Sismik Patlayıcılar üreten Maxam Anadolu, mühendislik ve nakliye hizmetini de yükleniyor. Şirketin sahibi Bekir Karabakmez, Fethullah Gülen’in ile Erdoğan arasında gel-gitler yaşayan işadaklarından.
İnfilaklı fitil nedir?
İnfilaklı fitil, hassas patlayıcı maddelerden toz halindeki PETN’in (Pentaeryhtrol tetranitrate) üzerine pamuk ipliği sarılıp, dış kısmı plastik izoleyle kapatılarak yapılıyor. Bir saniyede 8 bin metre hızla infilak eder. İnfilaklı fitil, normal veya elektrikli infilak kapsülü ile patlatılır. Yakıldığında patlamaz. Bir cm uzunluğundaki fitil içerisinde yaklaşık 0.8 gram toz PETN maddesi bulunur. İnfilaklı fitiller, patlayıcı maddelerin patlatılmasında veya herhangi bir maddenin kesilmesinde kullanılabilirler. Kullanım alanlarına göre infilaklı fitiller, her bir metresinin içerdigi PETN miktarına göre sınıflandırılır (5gr./m – 80gr/m). Kapsüle duyarlı patlayıcıları patlatmak için kullanılan genellikle haberimizdeki patlayıcı olan 10gr./m.’lik infilakli fitildir.
DAIŞ infilaklı fitil şovu yaptı
DAIŞ çetesi, Irak’ın Ninova ilinde casuslukla suçladığı 7 kişiyi boyunlarına infilaklı fitil bağlayarak öldürmüştü. DAIŞ’in infaz şovlarında kullanılan infilaklı fitilin kaynağının da Türkiye olduğu  ortaya çıkıyor.
Bayaltunların Tevhid’i
DAIŞ elemanlarının Adana, Antep, İzmir, İstanbul başta olmak üzere birçok il, ilçe ve merkezden gönderdikleri malzemelerin Urfa’daki adreslerinden biri, Bayaltun kardeşlerin Tevhid Bilişim Merkezi. Teknik altyapı ve kitapçılık yapan İsmail ve Ahmet Bayaltun kardeşler.  Yusu Paşa Mahallesi’ndeki bağdat Pasajı’nın birinci katındaki 56 nolu işyeri, Tevhid bilişim adıyla Ahmet Bayaltun adına kayıtlı.
Girê Sipê‘nin kurtarılmasından sonra Rakka’dan Til Ebyad Sınır Kapısı’ndaki görevlilere gönderilen pek çok belgenin yanı sıra Türkiye’den giden kargo paketleri ile Türkçe kitapların fazlalığı dikkat çekiyordu. Kargo paketlerinden biri Konya’dan Urfa’ya gönderilmişti. Göndericisi Mahmut Yüksel olan paketin, kargo şirketinin Urfa Balıklıgöl şubesinden alınacağı yazılıydı. Kayseri’den Urfa’ya gönderilen ve oradan da Girê Sipî‘ye ulaştırılan paketin alıcısı ise Ahmet Bayaltun’du.
Alüminyum pasta/pigment, yani patlayıcı
Alüminyum pasta veya pigment, bir tür boya hammaddesi ama aynı zamanda patlayıcı yapımında kullanılabilen bir madde. İşte bu maddeden sadece bir günde, 25 Haziran 2015’te tam 3 TIR, toplam 144 ton geçirildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 15 Kasım 2013’te aldığı kararla Cilvegözü, Öncüpınar, Akçakale kara hudut kapılarında, aktarma işlemine konu Türk plakalı TIR dorselerinin Suriye plakalı çekicilere takılarak, karşı taraftaki Suriye sınır kapısına götürülmek suretiyle boşaltma işlemlerinin yapılması ve yükünü boşaltan dorselerin yeniden getirilmesine izin vermişti. Bu karar, ABD’nin bastırmasıyla ancak 1 Temmuz 2015’te askıya alındı.
Yine Ahmet Bayaltun
Mersin Serbest Bölgesi’nden transit olarak her biri 49 ton mazleme taşıyan toplam 3 TIR ile Öncüpınar Gümrük Müdürlüğü’nden Pigment isimli maddeyi 25 Haziran 2015’te Suriye’ye gönderen kişi, Ahmet Bayaltun. Türkiye’den DAIŞ’e giden malzemeyi durduran ise Suriye/Bab El Selame Sınır kapısını elinde bulunduran Nusra çetesi ve ittifakları. Bu kadar aleni yapılanca uyarılan Ankara, sözkonusu maddelerin geçişini yasakladı. Artık Ahmet Bayaltun ile ağabeyi İsmail Bayaltun’un lojistik/kaçakçılık faaliyetlerinde isimleri, deşifre oldu.
Bunun üzerine Türk devletinin DAIŞ’e karşı operasyon yaptığını göstermek amacıyla başlattığı göstermelik gözaltıların 10 Temmuz’daki ayağında Bayaltun da vardı. İsmail Bayaltun, Urfa’da gözaltına alındı ama operasyon reklamı bittikten sonra serbest bırakıldı.

1 comment:

  1. Böyle şeylerin belgesi olmaz var diye önüne bir belge verirlerse o belge seni kandırmak için yapılmıştır

    ReplyDelete