Breaking News

Kültür harmanı: Til Xatûn köyü

TIRBESPIYÊ - Müslüman, Êzidî ve kürtlerle arapların bir arada yaşadığı Tirbespiyê'nin Til Xatûn Köyü, farklı kültürlerin birliğine güzel bir örnek teşkil ediyor. Til Xatûn'lu köylüler Êzidî mültecilere de kapılarını sonuna kadar açarak ellerinden geldiğince göçmenlere destek oluyor.
Rojava'nın birçok şehri ve köyü çok kültürlülüğüyle tanınıyor. Bu köy ve şehirlerde farklı kültürler bir arada yaşıyor. Tirbespiyê'nin Til Xatûn Köyü de bunlardan biri.

Köyde Müslüman, Êzidîve Arap kültürleri iç içe
Til Xatûn köyünde yüzyıllardır Êzidî ve Müslümanlar bir arada yaşıyor. Dinlerin ve inançların özgün halleri dışında köylülerin tüm gelenekleri aynı. Köydeki her yurttaş diğer kültürün gelenek ve göreneklerini biliyor ve saygı duyuyor.
Son zamanlarda Arap bir aile de köye yerleşti. Aile köylülerin hayvanlarını otlatıyor. Aile fertlerinden Ehmed Elî köydeki Êzidî, Müslüman, Kürt ve Araplar arasında hiçbir ayrımın olmadığını belirtiyor.
Köyde Êzidî, Kürt, Müslüman ve Arap kültürleri iç içe girmiş. Köydeki Müslüman ve Araplar da Êzidi bayramı olan Xelmet bayramını kutluyor.
Köyde yaşayan çok sayıda Ezidi Avrupaya göç etmiş
Suriye Devriminin başlamasıyla birlikte artan güvenlik, ekonomik vb. sorunlar nedeniyle köydeki çok sayıda aile Avrupa ülkelerine göç etti. Köylülerin göçüyle birlikte köyün nüfusunda büyük bir değişim yaşandı. Köyde yaşayan 80 Êzidi aileden şimdi sadece 8 aile kaldı. Köyde 2 de Müslüman aile var.
Til Xatûn'lu köylüler Şengalli mültecileri kucakladı
DAIŞ çeteleri Şengal'e saldırıp Êzidilere katliamlar uyguladıktan sonra çok sayıda Şengalli yurttaş topraklarından göç etmek zorunda kaldılar. Onbinlerce Ezidi çetelerden kurtulmak için Şengal Dağı ve Rojava'ya sığındı.
600 kişiden oluşan 113 Êzidi aile Tirbespiyê Köylerine yerleşti. Bu köylerden biri de Til Xatûn Köyü.
Kapılarını sonuna kadar Êzidi yurttaşlara açan köy sakinleri onları kendi evlerine yerleştirdiler. Köylüler bütün olanaklarıyla göçmenlere destek olmaya çalışıyor.
SÎPAN SILO

No comments