Breaking News

‘Çetelerin Kobanê kolay lokmadır algısını yerle bir ettik’

YPG Komutanlarından Andok Kobanê, YPG/YPJ'nin “Kobanê şehitleri intikam hamlesi”ni değerlendirdi. Kobanê, “Başlattığımız hamle ile düşman güçlerini kırdık ve en önemlisi de düşmanın “Kobanê kolay lokmadır” algısını yerle bir ettik” dedi.
IŞİD çetelerinin 2 Temmuz'da başlattığı ağır saldırı dalgasının YPG/YPJ direnişi ile kırılması ardından savunma pozisyonundan hamle pozisyonuna geçen YPG/YPJ güçlerinin 22 Temmuz'da başlattığı “Kobanê şehitleri intikam hamlesi” ikinci haftasını geride bıraktı. Kobanê YPG/YPJ hareketli taburu komutanı Andok Kobanê üç cephede sürdürülen hamlede iki hafta sonunda gelinen aşamaya ilişkin Kobanê'nin doğu cephesinde ANF'nin sorularını yanıtladı. 
‘DÜŞMANI KIRDIKTAN SONRA HAMLE BAŞLATTIK’
‘Kobanê şehitleri intikam hamlesi’ kararını hangi koşullarda aldınız?
Güçlerimiz, IŞİD çetelerinin 2 Temmuz’da başlattığı ağır saldırılara karşı yaklaşık bir ay boyunca büyük bir direniş ve savunma sergiledi. IŞİD’in doğu cephesinde başlayan, batı ve güney cepheleri ile devam eden saldırıları tüm bu cephelerde büyük bir kırılmaya uğratıldıktan sonra YPG/YPJ güçleri olarak savunma pozisyonundan çıkarak IŞİD çetelerinin elindeki önemli merkezlere yönelik hamle pozisyonuna geçtik.
Bir aylık çatışma sürecini çok titiz bir değerlendirmeye tabi tuttuk. Düşman gücünün bu bir aylık süreçte yıpratıldığı ve kırılma yaşadığı sonucuna vardık. Tabi bir aylık süreç boyunca biz de askeri olarak önemli gelişim sağladık. Hem yeni katılımlarla sayımız arttı, hem de çok ağır saldırı koşullarında önemli bir deneyim açığa çıktı. Bu gerçekleri de göz önünde bulundurarak böylesine bir hamle başlattık. Bu kapsamda Kobanê şehitleri adı altında operasyonlara başladık. 

‘BATIDA ALAN TUTMAYI ESAS ALDIK’
Hamle kararını ne zaman aldınız, operasyonlar ne zaman başladı? 
Hamle kararı 22 Temmuz’da alındı ve operasyonlar başladı. Ancak ilk kapsamlı operasyon 29 Temmuz gecesi batı cephesinde bulunan Geteş, Cibil Ferec, Zagros tepesini de kapsayan altı-yedi noktada başladı. Hedeflediğimiz tüm noktaları aldık. Düşman ciddi kayıplar verdi, adeta kırıldı. Bu operasyonlarda batı cephesinde alan tutmayı esas aldık. Doğu ve güney cephelerinde ise bulunduğumuz hattın ilerisinde alan tutmadan daha çok düşmana darbe indirme ve dağıtmayı hedefledik.
‘BATI CEPHESİNİ ÇETELER AÇISINDAN BİTİRECEĞİZ’
Batı cephesinde alan tutmanızın nedeni nedir?
Batı cephesi bizim açımızdan en stratejik alandır. Fırat nehrinin batı cephesinde olması en önemli stratejik etken. Şexler dediğimiz Fırat hattına hakimiyet kurulursa alan tamamen kontrol altına alınabiliyor ve çetelerin elinde bulunan Cerablus ile Kobanê arasında doğal bir sınır oluşuyor. Düşmanın var olan mevzilenmesi kırılıyor ve batı cephesi işlevsiz hale geliyor. Bir diğeri de IŞİD’in askeri sevkiyat yaptığı ve Türk devletinin lojistik destek sağladığı bir geçiş noktası. Bu geçişler Cerablus ve Şexler arasında bağlantıyı sağlayan köprüden yapılıyor. Şexler dediğimiz Fırat hattını almamız durumunda bu köprü de işlevini kaybedecek IŞİD Cerablus hattından ileriye gelemeyecek. Şexler alınırsa batı cephesi çeteler açısından düşmüş olacaktır. Bu hamle ile birlikte bu alanı köprü ile birlikte alma zemini oluştu. Mevzilerimizi bu alana 1-2 kilometre kadar ileriye taşıdık. Planlamaya aldığımız ve bu hattı almak için önemli olan Zagros tepesi, Geteş, daha ön tarafta Cibil Fereç gibi noktaları aldık. Şu anda bu bölgeyi almak ve batı cephesini çetelerden temizlemek için en uygun zemini hazırladık. Köprüyü ele geçirebileceğimiz şartlar oluştu. Bundan sonraki hamle Şexler hattı ve Şexler-Cerablus bağlantısını sağlayan köprüyü almak olacak ve alacağız. IŞİD’in bu köprüyü kaybedeceğini görmesi üzerine köprüyü mayınladığı bilgisi de var bizde. Dediğimiz gibi bu hattı alabilecek tüm stratejik noktalar bizde ve o yönde hazırlıklarımız çok iyi ve güçlü. Bu hattı almamız durumunda Türk devletinin bu cepheden IŞİD çetelerine sağladığı desteği de ortadan kaldıracağız. Şexler hattını alırsak batı cephesi diye bir yer kalmaz çeteler açısından. 
‘DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİNDE AĞIR DARBELR İNDİRDİK’
Batı cephesi ardından hangi cephede operasyonlar yaptınız ve oralarda ne gibi sonuçlar aldınız?
Hamlenin amacı düşmanın tüm alanlarda iradesini kırmaktı. Bu hamlenin merkezinde batı cephesinde hattımızı ileriye taşımak, alan tutmak ve batı cephesini çeteler açısından tümden düşürmenin zeminini yaratmak vardı. Batı cephesinde başarılı sonuçların alınması ardından diğer cephelere yöneldik. Doğu ve güney cephesinde daha çok bulunduğumuz hattın ilerisinde düşmana darbeler indirmek ve gücünü yıpratmak biçiminde bir taktik uygulandı. 
Batı cephesinin ardından doğu cephesin de düşmana büyük darbeler indirdik. Sewama’da buğday ambarlarında büyük bir düşman gücü vardı. İlk planlamayı oraya yaptık ve operasyon başlattık. Orada ciddi sonuçlar alındı. IŞİD çeteleri çok ağır kayıplar verdi. IŞİD çeteleri bu operasyon karşısında çok büyük bir şok yaşadı. Çeteler oraya yönelik bir operasyon beklemiyordu. Sewama düşman mevzilerinin iç kısmında kalıyordu. Daha ön mevziler yerine içerde bulunan ve onlar için önemli olan bir mevziiyi vurmamız çeteleri adeta psikolojik olarak yıktı. Doğu cephesinde planlamamız daha çok düşmanı darbelemek ve çekilmek biçiminde oldu. Bu hamlede gerilla taktiği ileri düzeyde uygulandı. Bu hamlemizden sonra Evdiko köyünde tanklarla bir yönelimleri oldu, burada da anti tanklarla bir tankları imha edildi. Tank imha edilince artık onlar için en güvendikleri teknik üstünlükte boşa çıkmış oldu ve çeteler çözüldü diyebilirim. 
Güney cephesi? 
Güney hattında da ciddi hazırlıklarımız vardı. Güney cephesinde diğer cepheleri de aşan bir hazırlığımız vardı. Tüm tepelerimizi adeta birer kaleye dönüştürdük. Düşman güneyde her saldırısında büyük darbe aldı. Güney de tarafsız olarak duran Caadê köyü var. Oraya da bir operasyon gerçekleştirdik. Zira çeteler o köyü kullanarak güney cephesine saldırı gerçekleştiriyordu. Orada da büyük kayıplar verdirdik. Ancak o bölge Arap bölgesi olduğu için alan tutmadık. Kendi hattımızın ilerisine geçmek istemdik. Ancak orada düşmana; “Her alanda sana darbe vurabiliriz. Bu köyleri kullanarak bize saldırı yapmaktan sonuç alamazsınız” mesajı verildi.
ÇETELERİN ALGISINI DEĞİŞTİRDİK
Başlattığınız hamlenin temel hedefleri nelerdi, şu ana kadar bu temel hedeflere ulaşabildiniz mi?
Bizim açımızdan bu hamlede iki temel hedef vardı. Birinci hedef askeri olarak düşmanı kırmaktı. Bunu sağladık. Diğeri ve bana göre en önemlisi de şuydu; “ Çeteler Kobanê'ye yönelirken Kobanê kantonunu Rojava'nın en zayıf halkası olarak değerlendirdiler. Kobanê'yi kolay düşürebileceklerini hesap ettiler. Böyle bir algı ve psikoloji hakimdi. Biz ‘Kobanê şehitleri intikam hamlesi’ ile bu algıyı tersyüz ettik. Düşmanda “Kobanê kolay lokmadır” algısı tamamen yıkıldı ve “Kobanê düşmez. Ne kadar teknik üstünlüğümüz olursa olsun Kobanê yıkılmaz” algısı oluştu. Bizim bu yönde edindiğimiz bilgiler var, bazı kaynaklarımız bize bu konuda bilgiler veriyor. Çetelerin YPG/YPJ güçleri karşısında inançlarının kalmadığını biliyoruz. Bana göre bu hamlenin en önemli kazanımı bu oldu. 
‘IŞİD'LE BİRLİKTE REJİM DE SALDIRSA SONUÇ ALAMAZLAR’
Şu an da ilk dönemlere göre askeri olarak hangi aşamadasınız?
Çatışmaların başladığı ilk dönemde askeri gücümüz hem sayı hem de deneyim olarak çok yeterli değildi. Özellik son bir ay da kuzeyden çok yoğun katılımlar oldu. Önemli bir sayısal düzey yakaladık. Yine ciddi deneyimler kazandık. Şu an da gücümüz profesyonel takviyelerle de önemli düzeyde profesyonelleşti. Askeri pozisyon olarak şu anda profesyonellik, hazırlık düzeyimiz, sayımız, moral, kararlılık ve fedai ruhumuzla sadece IŞİD değil IŞİD ile birlikte rejim güçleri de saldırırsa sonuç alamayacakları bir düzeydeyiz. Bugün her iki güç ortak saldırı yapsa kırabilecek, imha edebilecek hazırlığımız var. Şunu net olarak söyleyebilirim ki gerillanın yüksek taktik ve yaratıcılığı ve fedai ruhu ile her türlü gücü ve düşmanı felç ederiz. Kobanê’nin bir karış toprağına bile tek bir düşman gücü giremez. Güçlerimizin gösterdiği gelişim, bir aylık savunma ve ardından başlayan hamle ile birlikte bu net olarak ortaya çıktı.
KUZEY GENÇLİĞİNE DAVET VAR
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Kuzey halkı ve gençliğine bir çağrı yapmak istiyorum. Rojava devrimi dört parça Kürdistan'ın özgürlüğüdür. Önderliğin de Kobanê'ye yönelik değerlendirmeleri var. Kobanê bizim onurumuzdur. Bu yüzden özellikle kuzey gençliğini Kobanê'de YPG/YPJ saflarına bekliyoruz. Bizim direnişimiz devam edecek. Kesinlikle geri adım atmayacağız ve düşmanı bu topraklardan söküp atana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz.

No comments