Breaking News

Şengal ve Rabîa'daki 5 günlük savaşın bilançosu

HABER MERKEZİ – Şengal ve Rabîa'da 5 gün boyunca YPG-HPG ve DAIŞ arasında devam eden şiddetli çatışmalarda en az 170 çete öldürülürken, bir tank, 5 panzer, doçka taşıyan bir araç, 2 Hummer tipi askeri araç ve 17 askeri araç imha edildi. 3 çete üyesinin yakalandığı çatışmalarda 3 Hummer tipi araç ve çok sayıda cephane de ele geçirildi. Söz konusu çatışmalarda “Şengal Şehitleri” ilan edilen 9 YPG savaşçısı da yaşamını yitirdi.

Halk Savunma Birlikleri (YPG) 2 Ağustos'tan beri Şengal ve Rabia'ya saldıran DAIŞ çetelerine sarşı karşılık verildiğini ve yoğun çatışmaların yaşandığını açıkladı. YPG ağır darbe alan çetelerin yoğun kayıp verdiğini duyurdu. 2 Ağustos'ta DAIŞ'ın Zumar ilçesine girdiği ve PDK'nin Şengal, Sinûnê ve Rebîa'yı terk ettiğinin belirtildiği açıklamada, YPG'nin Rebia ve Sinunê hattına yerleşerek Şengal'in kuşatmaya alınmasının engellendiği kaydedildi. İlk gün YPG'nin tek başına bu hatta direndiği belirtildi.
3 Ağustos'ta Sinûnê'den Şengal Dağı'na yönelik saldırı girişiminde bulunarak burayı kuşatmaya almak isteyen çetelere sert yanıt veren YPG, aynı gün saat 16.00'da tekrar saldırmak isteyen bu gücü engelledi. Yoğun çatışmalar sonucu çetelere ait 2 araç imha edilirken 3 Hummer timi askeri araç da ele geçirildi.
Aynı gün Mehmûdiyê ve Qalê Xadaan'da ikamet eden köylüler YPG kontrolünde bölgeden çıkarıldı. Yeniden saldırı girişiminde bulunan çetelere karşılık veren YPG, burada da 6 çete üyesini öldürdü, doçka taşıyan bir aracı da imha etti.
2 Ağustos gecesi çeteler, Şengal'i Rojava'ya bağlayan sınır beldesi Rabîa'ya da saldırdı. Til Koçer'in karşısında bulunan sınırda çatışmalar 3 Ağustos'ta da devam etti. Mişerfê ve Mehmûdiyê'den 3 koldan saldıran çetelere yanıt veren YPG, çetelerin ilerlemesini engelledi. Çatışmada 1 panzer, 5 askeri araç imha edilirken 50 çete üyesi de öldürüldü. Burada ağır yenilgi alan çetelere takviyeler yapılırken, söz konusu takviye de Şengal Dağı'nın kuzeyine düşen Sinûnê civarında YPG'nin pususuna düştü. Pusuda çok sayıda çete üyesi öldürülürken, sayı netleştirilemedi.
Aynı gün sınır hattında saldırılarını yoğunlaştıran çeteler, saat 09.30 sularında Qamişlo bölgesindeki Harikê, Gubeyba, Küçük Ribelya, Büyük Ribelya köylerine de saldırı düzenledi. YPG burada da bu saldırıları yanıtsız bırakmayarak 6 çete üyesini öldürdü.
4 Ağustos'ta çetelerin saldırılarını kıran YPG, Rabîa'da saat 14.00'te operasyon başlattı. Bu operasyonda Rabîa'daki çetelerin büyük bir bölümü beldeden çıkarıldı. Aynı günün gecesinde çeteler bu kez obüs ve havan toplarıyla beldeye saldırdı. Gece boyunca çatışmalar devam etti.
Aynı gün çeteler obüs ve havan toplarıyla Rojava'nın Tirbesipiyê kentinin Hamedan, Arcê, Til Nasir ve Til Me'ruf köylerine de saldırdı. Çetelerin saldırısı Rebîa'dan Til Me'ruf'a kadar yaklaşık 200 kilometrelik alanda gece boyunca devam etti. Yoğun çatışmalar sonucunda 24 çete üyesi öldürüldü.
Musul'dan güç takviye eden çeteler 5 Ağustos'ta sabah saatlerinde havan ve obüs toplarının da aralarında bulunduğu ağır silahlarla Rabîa'da direnen YPG'lilere saldırdı. Yoğun saldırılara rağmen ilerleyemeyen çeteler büyük kayıp verdi. Çetelerin kayıpları konusunda bilgi edinilemedi.
Aynı gün saat 16.00'da çeteler tank ve ağır silahlarla bir kez daha Rabîa'ya girme girişiminde bulundu. Ancak YPG'nin karşılık vermesiyle çıkan çatışmalarda 15 çete öldürüldü. Bu saldırıda çeteler geri çekilerek yeniden eski mevzilerine dönmek zorunda kaldı. Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre burada 36 çete öldürüldü.
5 Ağustos'ta Şengal Direniş Birlikleri Şengal merkezinde DAIŞ'e karşı eylem gerçekleştirdi. Eylem sonucunda 4 çete öldürüldü. Birlik herhangi bir kayıp vermeden mevzilerine geri döndü. Bu aynı zamanda Şengal'de çetelere karşı yapılan ilk eylem oldu.
6 Ağustos'ta DAIŞ 5 kez Rabîa'ya saldırdı; ancak her 5 saldırı da YPG'nin direnişi ardından sonuçsuz kaldı. Söz konusu saldırılarda 30 kayıp veren çetelerin 1 panzer ve 3 araçları da imha edildi. Aynı günün gecesinde Tirbespiyê'ye bağlı Arcê köyünde 3 çete üyesi yakalandı.
Aynı gün Şengal Direniş Birlikleri, Şengal'in Borik ve Solak köylerinde de çetelere karşı eylem başlattı. Saldırı sonucu 6 çete öldürüldü, 6 araç da imha edildi. Solak köyünde Hummer tipi bir askeri araç da içinde bulunan çetelerle birlikte imha edilirken, yardıma gelen başka bir Hummer araç da yolda imha edildi.
6 Ağustos'ta HPG gerillalarından oluşan 2 tabur da Şengal'e ulaştı.
7 Ağustos'ta çeteler Mehmûdiyê köyüne saldırmak isteyince YPG'nin direnişiyle karşılaştı geri çekildi. Aynı gün HPG, YPG ve Şengal Direniş Birlikleri Şengal'in güneyine ulaştı. Söz konusu Kürt güçleri bir taraftan çetelerle mücadele ederken, diğer yandan da Şengal ve etrafındaki Êzîdîleri güvenli bölgelere aktarmaya başladı.
YPG ve HPG'nin açtığı koridordan bir gecede 10 bini aşkın Şengalli güvenli bölgelere aktarıldı. Aynı gün DAIŞ Rabîa'ya 4 kez saldırıda bulundu. Ancak YPG'nin karşılık vermesiyle 24 çete öldürüldü. Yine bir tank ve 3 panzer de imha edildi. 1 adet A6, 2 BKC, 1 M16, 3 kelaşnikof marka silah ve çok sayıda cemhanelik de ele geçirildi.
Aynı gün YPG, HPG ve Şengal Direniş Birlikleri Sinûnê köyünde çetelere karşı eylem gerçekleştirdi. Köyün bir kısmını kurtaran Kürt güçleri, burada 5 çete üyesini öldürdü.
5 gün boyunca birçok alanda yaşanan şiddetli çatışmalarda 9 YPG savaşçısı yaşamını yitirdi. YPG Komutanlığı 9 savaşçıyı “Şengal Şehidleri”olarak ilan etti.
Yaşamını yitiren savaşçıların isimleri şöyle:
Dilo Rezan
Rubar Derik
Qendîl Amûdê
Mazlum Derik
Mahsum Derik
Şoreş Serêkaniyê
Evin Zana
Ebas Koçer
Silav Amed

No comments